Bubba-Gump ráklista kisautókkal 1.78

Aki látta a felejthetetlen Forest Gump című filmet, az bizonyosan emlékszik arra a jelenetre, amikor Benjamin Buford „Bubba” Blue közlegény felsorolja az összes módot, ahogy a rákot el lehet készíteni. (Aki meg nem látta, az pótolja, mert valami zseniálisról maradt le.) A mi ráklistánk kisautókkal valami hasonló. Azokat az autótípusokat, vagy bizionyos márkához köthető kisautókat igyekszünk egy lekattintható linkgyűjteménybe foglalni, amikkel:

a.) Sokat foglalkoztunk és tudjuk, hogy sokat fogunk még foglalkozni.

b.) Szeretünk.

c.) Valamiért érdekesnek és érdemesnek találunk efféle kiemelésre.

d.) Bármi más okból, leginkább csak.

Mivel eléggé intenzíven használjuk az úgynevezett címkéket, eddig sem volt nehéz a gyártmányokat, mondjuk az összes Mitsubishit egy listába rendeztetni a blogmotorral. A ráklista annyiban nyújt ennél többet, hogy valamiféle érdekes, nem mesterségesen értelmes logika szerint sorol fel olvasnivalót.

A lista bővítésére törekszünk, de ez ügyben nem merek semmiféle határidős ígéretet tenni, csak azt, hogy evidenciában tartjuk. Azt viszont megígérhetjük, hogy ami ide bekerült már egyszer, az napra készen lesz tartva!

A lista az adott típus neve szerinti ábécé sorrendet követi, kivéve ha a kiemelés egy bizonyos gyártmányról szól.

***

Audi RS6 Avant, Matchbox:

Ford Focus:

Első generáció, háromajtós:

Második generáció, kombi:

  • A Bburago ritka vendég mifelénk, ami annak köszönhető, hogy azokat a méretarányokat, amikben ők igazán jók, nem gyűjtjük. Ugyanakkor a magyar, rendőrségi festésű, 1:43-as kivitel kötelező darab volt.

Ford LTD (Crown Victoria 1986), a blogon megjelenés sorrendjében:

GMC Wrecker

Az a fura helyzet állott elő, hogy a nagy, kisautó-ipari összeesküvés révén Matchbox, Welly és Realtoy néven is megjelent gyanúsan ugyanúgy a GMC vontatója. Porsche halmozza ezeket, a rengeteg verziónak itt a helye. Egy-egy post több kisautót is tartalmaz, gyakran több gyártótól is.

Ikarus buszok az eredeti járművek bemutatásának időrendjében:

Matchbox MB-54 Mobile Home és annak derivátumai:

Matchbox Mercedes-Benz 450 SEL (W116):

Matchbox 1980 Mercedes-Benz W123 Wagon (S123)

Mercuryk a Matchbox feldolgozásában, a kiadás időrendjében:

1968

1969

1970

1971

1978

1981

1982

1985

1986

1988

2004

Mustang, Ford:

Első generáció, első változat, hardtop (kupé):

Első generáció, első változat, Fastback:

Első generáció, első változat, kabrió (Convertible):

Első generáció, második változat, hardtop (kupé):

A köz valamiért mindig is sokkal többre értékelte a Fastback-et, de nekem mindig is sokkal jobban tetszett a hardtop. A kisautógyártásban is meglehetősen alulreprezentált a változat, de szerencsére van!

Első generáció, harmadik változat, Fastback:

A tudományos mustangológia egy kalap alá, első generációsnak veszi az 1964-1973 közt gyártott Mustangokat, pedig markánsan eltérő kinézetű autókról van szó – ezért is ez a nagy faxni itt a változatokkal.

  • A biztosan harmadik, utcai verzióból is csupán egyetlen darabot tudunk felvonultatni, ami nem éppen a leggyakoribb kisautó, lévén a Matchbox 1970 Ford Mustang Boss 302 értelmezése egy beszélős sorozat, kettes csomagjából származik. Ez a nem beszélős része a csomagnak.

  • Nem merek rá megesküdni, de talán ez a Matchbox MB-67 IMSA Mustang versenyautó is ez a generáció.

Első generáció, negyedik változat, sportsroof:

  • A negyedik változata az első generációnak minden bizonnyal a legkevésbé népszerű, ezért érthetően kisautó fronton is alulreprezentált. A Matchbox úgy is készített ilyeneket, hogy nem is nevezte nevén a gyereket. Szerencsére Wmormo kolléga összehozott belőlük egy csomót egy felújítós-átalakítós kúra erejéig. Tehát: Matchbox MB-44 Boss Mustang, MB-10 Piston Popper és MB-67 IMSA Mustang

Második generáció, kupé:

  • Látványosan nagyot égtem, amikor egy postban kijelentettem, hogy az olajválság szülte kis gyöszből kétlem, hogy készült kisautó. Készült. A Welly Ford Mustang II ráadásul a Tomica értelmezés másolata. Második generációs hatchbackünk azonban nincs, mert azt a karosszériaváltozatot is kevés gyártó dolgozta fel, egészen pontosan négy ilyenről tudunk, amik pont olyan gyakoriak, mint a holló nevű madár fehér változata.

Harmadik generáció, fastback:

Harmadik generáció, kupé:

Negyedik generáció, kupé:

Negyedik generáció, kabrió:

Ötödik generáció, kabrió:

U. S. Van – Corgi Juniors:

Matchbox Volvo Container Truck és derivátumai:

Derivátumok:

Tilt truck:

2 megjegyzés:

somytomy írta...

Jééé, a Chevy Van nincs rajta a listán.
Mi történt, beteg a vanitisz-felelős?

Sam. Joe írta...

Is. Bár azt hiszem pont Chevy Van-ból nem lesz ilyen, mert nagyon kevés a nem csak festésben és kerékváltozatban eltérő verzió.