2023/10/11

Matchbox Triple Heat Ford LTD

A Ford LTD függőségem is kezelhető már egy ideje ismert tényként, a kórelőzmények a Bubba-Gump listában lelhetők fel.

Ennek a postnak a tárgya bátran tekinthető ritkábbak közül valónak. Talán 1991 vagy 1992 volt az év, amikor a Matchbox előrukkolt a „Triple Heat” sorozattal. A frappánsan lefordíthatatlan szójáték valami olyasmit jelent, hogy „triplán menő”. A lényeg, hogy egy közös, kanyargós úttestet mintázó falra is akasztható tartóra három, különböző méretarányban többé-kevésbé ugyanazt a festésű kisautót fűzték fel. Az 1:200-, 1:90-, 1:64 - mondjuk a Matchbox Ford LTD ennél pont kisebb, 1:69 - méretarányú autók, a magasba vesző, kanyargós úttest illúzióját keltették.

Legalul a legnagyobb, Matchbox foglalt helyet, felette pedig két szemre lényegesen gyatrább minőségű. Ha az évszám helyes, akkor ez az Universal Toys éra vége, így a másik két kisautó származási helyeként valamilyen kínai manufaktúra valószínűsíthető. Nincs ilyen teljes szettem, ezért csak találgatok, de nem lennék meglepve ha ezek is Kidco származékok lennének. A legkisebbről megkockáztatom, hogy az teljes egészében műanyagból készült. A sorozatból nekem egyedül az LTD tetszik – pedig '57-es Chevy is van benne –, mert egyedül ennek nincs átlátszatlanra sötétítve a szélvédője.

Ez a Triple Heat verzió annyira ritka, hogy a legtöbb adatbázis nem is említi. Érdekesség, hogy 1994-ben a White Rose a Collector's Choice sorozatában egy nagyon hasonló festésűt kínál. A motívum ugyanaz, az eltérés, hogy az az övvonala alá kap egy közepesen széles, fehér csíkot. Értelemszerűen a pajzs, „dial” és „police” feliratok ezen feketék lesznek, minden más, minden máshol marad fehérrel. A c-oszlopra egy 16-os szám kerül fehérrel, illetve a tetőről eltűnik az alnyomat és narancssárga 16-os tündököl rajta.

További érdekesség, hogy a csomagoláson még a pre-pro – lásd a Szlengszótárban – változat fotója szerepel, ami egyáltalán nem csúnya, sőt! Gyanítom a kisebb méretarányú kisautók miatt egyszerűsítettek a festésen.

"You will ride eternal, shiny and chrome!"

Közel sincs tökéletes állapotban, de a ritkasága miatt így is nagy az öröm, hogy lett ilyenem.

Nagyon hasonló festést 1994-ben villantott a White Rose, Ford LTD-ből.

"Kék és narancssárga színekbe öltözött..."
(Az idézetek származásának kommentekben történő helyesen megjelelői közt életfogytig tartó Matchbox Memories előfizetéseket sorsolunk ki!)

A lámpák már megint kimaradtak a festésből!

Ilyen csomagban lakott eredetileg. (Kép: eBay)

Asztalon is megáll, de fel is lehet akasztani. Nem mondom, talán van egy olyan esztétikája, mint Billynek, a nagyszájú sügérnek, de kép alapján nem akarok elhamarkodottan ítélkezni. (Kép: eBay)

A csomagolás hátulja, a sorozat többi tagjával. Sajnos keltezés nincs rajta, úgyhogy csak az eltérő forrásokra tudunk hagyatkozni: vagy 1991, vagy 1992. (Kép: eBay)

A fotó a csomagolásra még a pre-pro változatról készült, ami eltérő festésű a véglegesétől. (Kép: eBay)

Nincsenek megjegyzések: