2010/10/31

Változatok egy témára: Metchy Porsche 928 kontra Matchbox MB-59 Porsche 928

Beczl már tett említést "A legális és illegális kisautógyártás Magyarországon a '80-'90-es években" című sorozatának a negyedik részében a Metchy által lemásolt Matchbox Porsche 928-ról, ahol igen jól leírja az autók történetét. Ezért én most csak a végtermékkel szeretnék foglalkozni, pár szóban összefoglalni, hogy miben is különbözik a lemásolt Matchbox modelltől.

Könnyen rá lehet vágni, hogy "minőségben"! Persze, de vegyük csak sorra az eltéréseket! Elsőnek a kisautó anyagát, ami a kasztni esetében maradt fém - anyagminőségére nem térek ki, az nem olyan látványos ha festve van -, az alváz műanyag. A festés tapintásra nem nyújtja a simaság érzését, ami az öntvény felületének is köszönhető. A műanyag alváz még nem lenne olyan nagy tragédia, a Matchbox is szokott ilyet csinálni. Viszont itt olyan, mint ha picit hosszabb lenne a kelleténél, középen be is hasasodik. Műanyagok esetében ahol lehetett, ott kemény műanyagot használtak, ami jelen esetben a belteret és a tetőablakot érintette.

A finom részleteket tekintve, már több eltérés tapasztalható, például nincsenek rendszámok, ablaktörlők, és a többi, amit a képeknél majd részletezek is. Az ajtók nem nyílnak olyan tágra, mint a megmintázott modell esetében. A rugózása viszont megmaradt és nagyon jó, a kerekek is jól gurulnak, ezekre nincs is panasz.

Amire azonban büszkék lehetnek a másolást végzők az az, hogy kreáltak rá egy napfénytetőt. Nem is akármilyet, olyat ami nyitható. Egyszerű a megoldása, a szélvédő műanyagjában van egy kis mélyítés, amiben szabadon mozoghat a tetőablak kis műanyag lapocskája. Ha a minőségre nem is, erre az egyre büszkék lehetünk, nagyon sokat dob a modellen ez a kis extra.

Metchy Porsche 928
A Matchbox modelljét csak a tetőablakkal tudja felülmúlni
Lemaradt a rendszám, a belső tükör és az ablaktörlő is. Balról a Matchbox, jobbról a Metchy
Oldalról sem hibátlan, ugyanis lefalazták az indexet
Hátul is hiányzik a rendszám és az ablaktörlő, valamint a csomagtér zár is. A Porsche felirat sem olyan szép, mint a Matchboxon.
A nyitható tetőablak óriási ötlet volt, szerethető részlet
Az ajtó itt is nyílik, ám eléggé kis szögben - legalább is nem mertem tovább feszegetni. A kerékkrómozást a Matchbox is be tudja sokallni (lásd a kék modelleken).
Az alváz immáron műanyag, a felirat orientációja megfordult. Az általános minőségre jó példa ez a kép, nézzétek meg a küszöböket alulról, már gyárilag le van peregve róla a festés! Gondolom feszesen ment a helyére az alváz.
A kék Matchbox is kapott egy testvért
Jól áll neki a fekete belső, ahol meghagyták a kormány rossz oldali elhelyezését
Eléggé vonzza a szemet ez a "szolid" belső szín
Csak úgy suhan a doboz oldalán levő grafika szerint
Ez maradt a gyerekkori példányomból :-(
A tetőablak kialakítása pofonegyszerű

8 megjegyzés:

somytomy írta...

Ehhez hasonló tetőablak megoldása a Majorette-nek is volt.

pittlaren írta...

Nekem gyerekkoromból egy piros rémlik sárga tetőablakkal...Felnőtt fejjel bánom, hogy nem becsültem meg jobban a gyerekkori járgányaimat :-(

Andrew0807 írta...

Egy ilyen 928-ast majd egyszer én is beszerzek.

Névtelen írta...

Mi történt a gyerekkori darabbal??:o Atomtámadás?! Vulkánkitörés?! Akárhogy is egy posztapokaliptikus helyzethez díszletnek tökéletes!:)

Névtelen írta...

Nagyon érdekel, hogy vesz egy ...
Tud valaki segíteni?
wylyams[at]yah00[.]com

Ferenc írta...

Végre nekem is van egy C10-es kék színben.

Unknown írta...

Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de észrevettétek, hogy az alvázon a márkanév MECHY és nem METCHY?
Brutál nagy baki szerintem!

Sam. Joe írta...

Szabolcs Nemeth: Kicsire nem adunk!
https://matchboxmemories.blogspot.com/2010/01/mb-64-fire-chief-es-metal-play-mobil.html