2022/02/25

Matchbox 1999 Airport 5-Pack Ford LTD Taxi

Még a legeslegelső Ford LTD postban utaltam rá, hogy a Matchbox nem csupán kéklámpásként mintázta meg a típust, hanem taxiként is. Aztán a mindeddig legutolsó Ford LTD postban pedig azt kottyantottam el, hogy a következő ezzel a járművel foglalkozó anyag már biztosan nem rendőrségi autó lesz, mert kifutottam a készletből – ez azóta változott. Nos, ahhoz a bizonyos „következő posthoz” most érkeztünk el, taxizzunk!

Bérkocsi
Szeretném onnan folytatni a történetet, ahol a fentebb már linkelt, ős-LTD postban félbehagytam. Típusismertetőért is oda irányítanálak benneteket, ha kimaradt volna anno, vagy csak szeretnétek újra átfutni.

Tehát ott tartottunk, hogy a Matchbox taxiként is feldolgozta a Ford LTD-t. A két verzió nagyon hasonlít, az alvázat, a belteret és valószínűleg a szélvédőt is kiadó alkatrészek – meg ami még esetleg nem látszik, de nagy valószínűséggel létezik és a tengelyeket hivatott a helyükön tartani – valóban azonosak is, de a karosszéria már különbözik. Tekintve azt, hogy mennyire drága egy öntvény elkészítése, számomra egészen érthetetlen, hogy miért mindössze négy verziója létezik! (Hogy arcoskodjak kicsit: ebből három megvan és egészen tisztességes állapotban.) Ebből kettő az 1-75 sorban, kettő pedig spéci kiadásban kapott helyet.

Mik a különbségek a rendőrségi verzióhoz képest? Ha olvastátok az első LTD postot, akkor tudjátok, de ha nem akkor vegyük át őket! Nos, eltűntek az A-oszlopok tövében lévő keresőfények, illetve a bal hátsó ajtó feletti, sebességmérő radar antenna. Illetve a tetőn szabadjelző van és nem megkülönböztető jelzés. A beltér ugyanaz mint a rendőrnél. A műszerfalon lévő bazirgák és ketyerék felfoghatók, mint taxameter és URH rádió, a kalaptartón lévő, hátrafelé néző kiegészítő fények megmaradtak, ami ugyan nem feltűnő, de vicces.

A minden bizonyítékot nélkülöző feltételezésem az, hogy pont a szabadjelző az, ami miatt nagyon hamar lekerült a taxi a palettáról. A műanyag alkatrész amiből van, annyira apró és annyira könnyű letörni (leharapni, levágni a gyerekek kreatívak az ilyesmiben) és lenyelni, hogy inkább visszavonultatták a modellt.

Az utolsó
A postban szereplő verzió a négyből pont az utolsó, az 1999-es reptér tematikájú ötös csomagból származik. Nem mellesleg ez egy igen jól sikerült csomag, minden benne lévő darab vonzó. (#regenmindenjobbvolt)

Ebből a szögből kettő is látszik a rendőrségi verziótól való eltérések közül.

Ez az egyetlen Ford LTD taxi, aminek nem a mindenen jól mutató, "nyolclyukú" (8-dot) kereke van. Aki el tud menni a tarifatáblázaton, ne habozzon kommentben elmagyarázni!

Ebből a szögből meg a harmadik eltérés is látható, illetve a taxin vicces, de kicsit sem feltűnő, hátrafelé néző megkülönböztető jelzések a kalaptartón.

Ilyen ötös csomagból származik. A többi kisautó is remek ebben a pakkban! (Kép: eBay)

Nincsenek megjegyzések: