2021/07/21

Hot Wheels Multibrick Car Case - a Livarno (Lidl) vitrin tetején

A „hová tegyem a gyűjteményem” problémája egyidős az emberiséggel a kisautógyűjtéssel. Ha az ősemberek barlangjaiban nem is voltak kivájva kis üregek a falban a kisautóknak, de egészen biztos vagyok abban, hogy már a legelső gyűjtők is jobban érezték magukat, ha a dolgozó- vagy játszószobájukban ott volt a közvetlen közelükben pár (sok) kedvencük, anélkül, hogy megette volna őket a por, illetéktelen kezektől óvva de megcsodálhatóan. Erre a problémára a Hot Wheels is kínál megoldást. Mutatom, hogy milyen eredménnyel!

Az egyik kedvenc online pénztemetőm hírlevelében jött velem szembe a Hot Wheels Multibrick Car Case. (Mint azt a „Csúcsfejek” óta tudjuk bizonyos amerikai dolgok neve lefordítva úgy vicces, mint Nagy Bandó András „Elektromos Csellentyűcskéje”. Szóval a dolog neve: kb. Menő Verdák Multitégla Autó Tartó) Addig elképzelésem sem volt, hogy van ilyen, de megoldást kínált egy problémámra. Ezért rendeltem belőle legott.

Livarno (Lidl) vitrin
Végre-valahára eljutottam oda, hogy nem csak azonos földrajzi koordinátákon tartózkodom én és a gyűjteményem, de a férfibarlangomba dolgozószobámba került két Livarno vitrin a Lidl-ből. Ezek magukban nem érik el a kritikus tömeget, hogy írjak róluk, de ha már muszáj őket megemlítenem a Multitégla Autó Tartó kapcsán akkor egy pár kibővített mondatot megér róluk ejteni.

Két ilyet vettem és az a benyomásom az összeállításuk után, hogy inkább szépek, mint jók. Az Ikea minőséget az előkészítés nem éri el, az egyiken egy fontos tartócsavar lyuka úgy volt melléfúrva, hogy a csavar vége a hátlapon jött volna ki, ha nem veszem észre időben. A másikon pedig pár kisebb lyukat (az üvegajtók mágneses zárjának, illetve az ellenkező oldalon lévő fémlemez helyét) nemes egyszerűséggel elfelejtettek kifúrni – a testvérkéjén ezek megvannak.

Az összeállításuk után rájöttem, hogy földre letéve egyrészt nem mutatnak jól, másrészt ki vannak téve a véletlen belerúgás veszélyének. Kisgyerekeim (is) vannak és bár elvben a dolgozószoba számukra tiltott terület, a gyakorlatban állati leleményes besurranók. A vitrinek nem maradhattak a földön, ezért elkezdtem vadászni valamiféle szekrénykékre alájuk.


A Livarno vitrin a Lidl katalógusban. Az ár nagyon vonzó, szép is, de az előkészítésük az összeszereléshez nem üti meg (mondjuk példaként) az Ikeás mértéket.
Ezt a holmit elég régóta forgalmazza a Lidl. Ez a kép 2012-ben készült és a remek Vonat Magazin Blogról nyúltam. Ha érdekel benneteket bővebben, hogy milyen, a vasútmodellező kolléga egész hosszú anyagot jegyez róla, szóval nem csak a kép forrásaként szerepeljen itt a link. Egyetértek az ottani szerzővel, a dobozán semmi, de semmi fogás nincs, egyedül ne menjetek beszerezni, kétemberes, egyedül könnyű eldobni.
Nekem már ilyen dobozban volt. Azért teszem ide ezt a képet, mert sok rajta a Matchbox, jó viszonyítási alap, hogy mekkora a hely belül.
"Made in Germany". Háááát...

Alávalók
Több okból nem írom meg, hogy a kis szekrénykék honnan vannak. Egyrészt nem emlékszem. (Becsszó.) Másrészt botrányosan sokára jöttek meg a megrendelés és fizetés után. Harmadrészt közel sem vagyok elégedett a minőségükkel. A gyártójuk lengyel – mint az a dobozukból kiderült – és annyira tök ugyanolyan színűek, annyira stimmelnek méretben és stílusban, illetve annyira hasonlóan felejtettek el elkészíteni rajtuk furatokat, hogy felhorgadt bennem a gyanú, hogy ugyanott születtek, mint a „Made in Germany” Livarno vitrinek. Viszont masszívak és gond nélkül elbírják a vitrineket, amik üresen is nehezek, nemhogy telepakolva értékes dolgokkal.

A vitrin és az alávaló együtt. Utóbbihoz járnak nyitó fülek is, csak egyrészt elfelejtették elkészíteni a furatokat hozzájuk - a leírásban pedig ott vannak -, másrészt nem akartam, hogy a pöttömök ki tudják őket nyitni, ezért nem kerültek fel. Cserébe én sem tudom kinyitni puszta kézzel. A kirakat rendezés alatt, a tartalmat nem ér kritizálni!

Megkockáztatom, hogy így keletkezett egy egész pofás bemutató felület, de vele egy jókora kihasználatlan tér is a tetejükön. Szerettem volna majd idővel ide valami tárló szerű dolgot, ami nem túl nagy, nem túl nehéz. Értekeztem Andrew0807 kollégával, aki akkortájt kezdett egy plexiből készült holmik előállításával foglalkozó cégnél dolgozni, de hamar lehűtött, mert még az ő alkalmazotti kedvezményével is olyan árakról beszéltünk ami messze túlmutatott az én pénztárcám vastagságán. Valami olyasmit szerettem volna, mint a jó öreg FastLane (született RealToy) Superliner, mínusz a pofás de felesleges nyergesvonató.

Ha én előre tudom, hogy ennyire beválik, kettőt cipelek haza Tajvanról - talán elfért volna a bőröndömben. Valami hasonlót szerettem volna, csak kevésbé helypocsékolót.

Forró Kerekek Multitégla Kocsi Ügy
Bocsánat, ígérem innentől elengedem a(z általam tréfásnak gondolt) név(félre)fordítást, de talán egy alcímnek még most belefért. Nos, itt tartottam a gyűjtemény rendezésben amikor belefutottam a Hot Wheels cumóba és megrendeltem 4500 jó magyar forintokért. A csomagolásán több dolgot is ígér, amiből van amit be is tart. Haladjunk szépen sorban!

Eredeti csomagolásában, azon pedig az ígéretekkel, hogy mire és hogyan használható. Van amit be is tart ebből.
 1. Szétszedhető
  Valóban! Ötletes fülecskékkel sokféleképpen összeilleszthetőek a kisautó magánzárkák. Ez tényleg nagyon pofás és remek ötlet. És akkor most jön az a bizonyos „de”. A sínek, amik segítségével össze lehet őket illeszteni úgy vannak kialakítva, hogy össze lehet őket rakni, de közel sem szeretnek úgy egyben maradni, mint mondjuk ahogy két legókocka szeret. Ez pedig megtorpedózza az ígért funkcióinak a zömét.

  A grafika a csomagoláson megmutatja, hogy hogyan lehet őket összeilleszteni.
  Azt már nem mutatja meg, hogy a hátulján is ott vannak az összeillesztéshez a sínek, tehát...
  ...így a hátfaluknál is összeilleszthetőek.
 2. Lehet vele játszani
  Ez úgy kell érteni, hogy a dobozkák összeillesztéséhez használatos sínek kompatibilisek a Hot Wheels autópályák hasonló megoldásával. Valóban össze lehet őket illeszteni, de úgy játszani vele ahogy azt a csomagolás képei mutatják nem lehet. Egyszerűen túl könnyűek a dobozok, nem képesek kvázi oszlopokként megtartani a pályát úgy, mint ahogy a kép mutatja.

  "Lehet vele játszani, megtartja a pályáidat". Nem, nem tartja meg, túl könnyű hozzá. 
 3. Hordozható
  Nem, nem az. Kétségkívül mellékelnek hozzá hordozó fület, de a hordozással együtt járó természetes mozgást, az úgynevezett lóbálást nem bírja ki. Sem a dobozok nem maradnak együtt, sem a mellékelt fül nem marad a helyén.

  A mellékelt fül. Szétcsúszik, nem marad a helyén. Ehhez a képhez majd még később visszatérünk!

  Elvben össze lehetne fordítani két fület, mert úgy alakították ki, hogy két fül illeszkedjék egymásba - az erre szolgáló megoldás csapjait beellipsziseztem - de ettől szerintem nem akarna jobban a helyén maradni, plusz a két fül együtt talán szélesebb is, mint egy doboz.
 4. Fel lehet csavarozni a falra
  Valóban, a dobozokon középütt van egy lyuk erre a célra. És most itt jön egy rakat „de”. Ha felcsavaroznék egy, vagy több ilyet, azonnal leragasztanám a csavar fejét egy darab szigetelőszalaggal, mert jó eséllyel karistolná a dobozba rakott kisautó oldalát. Porsche kolléga pro-tippje, hogy ő amúgy is leragasztaná ezt a lyukat kívülről, mert azon keresztül bejut a por. Van a dologban valami, hiszen ez a leglátványosabb lyuk a dobozon, bár a sínek úgy vannak kialakítva, hogy ott is rések vannak.

  Ez a kép megmutat sok mindent: A lyuk, a rések és az alacsony belmagasság.

  Ami igazán rosszul érint, hogy a dobozok összerakva nem alkotnak síkot. Nagyon nehéz ezt szóban elmagyarázni, de a képek világossá teszik a dolgot. Két tengely mentén is ívet fogunk látni, már a 7 x 4-es elrendezésnél is. Nem tudom biztosan, mert nem próbáltam ki, de tartok tőle, hogyha megpróbáljuk az alapértelmezett 28 darab, 7 x 4-es, vagy ennél nagyobb értelmezését falra szerelni, az nem fog sikerülni, „hasa” lesz, ha meg erőltetjük, szerintem el is törik. Ismételném magam: Nem próbáltam ki, de nem is merném. Tehát pár darabot úgy, ahogy a csomagolás fotója mutatja kétség kívül fel lehet csavarozni, de falszerűen, sokat nem kockáztatnék meg.  Fel lehet csavarozni a falra. Nos, lyuk van rajta erre a célra, ez tény.
  A csomagolás valamelyest ápol és eltakar, de már látszik az ív az egyik tengely mentén így is.
  A kerti műanyag asztal amin fotóztam jó támpontot ad. A balról második doboz áll nagyjából párhuzamosan az asztal mélyedésével. Azért ez elég jelentős eltérés a síkhoz képest. Tehát ha szemből néznénk a nyitható oldaláról, akkor azt látnánk, hogy hátrafelé dől jelentősen. Ha megnézitek tüzetesebben az első fogantyús képet, akkor látjátok, hogy nem csak a függőleges, de a vízszintes tengelyéhez képest sem sík.

Akkor most ez jó, vagy nem jó?
Nagyon sajnálom hogy ezt kell mondjam, de a végső verdiktnél – hosszú mérlegelés után – azt kell mondjam, hogy inkább nem jó. Nagyon fontos: Minden fenti megállapításomat úgy mérlegeljétek, hogy nem egyetlen szettet vettem, hanem többet, egészen pontosan négyet. Mind a négy ilyen! Gyorsan felsorolnám, hogy mi szól mellette és mi ellene.

Mellette: Pofás. Gyerekszobában a falra, vagy polcra téve nagyon jól mutat, ha a felhasználóban megvan a késztetés arra, hogy használja is. Az ajtók masszívak, sok nyitást-csukást ki fognak bírni és ha nagyon elkoszolódna, akkor csak ki kell szedni a tartalmát és az egészet elmosni a mosogatóban. (Még ha fel is csavaroztuk, úgy leemelhető mint egy képkeret.) Jópofa alakzatokba elrendezhető. Ha kifutunk a tárolóhelyből akkor bármikor beszerezhető bővítés – nyilván ésszerű idő-intervallumon belül, tíz év múlva valószínűleg nem lesz már ilyen a boltban. Vastag, jó minőségű műanyagból van, ha csak nem kap folyamatos napsütést közvetlenül, valószínűleg egész sokáig kitart. (Tudjátok, az UV-fény műanyaggyilkos, minden ilyesmi besárgítója és törékennyé tevője.)

Nem tudom eldönteni: A Livarno vitrinhez viszonyítva drága, egy hasonló, csináltatott plexi tárlóhoz képest olcsó.

Ellene: Nem sík a felület amit összeállítva kiad – fentebb már részletesen elmondtam, hogy ez miért baj. Csak ez a tulajdonsága szerintem indokolja a „nem jó” ítéletem. Sok rés van rajta, amin bemegy a por. Egy-egy dobozka túl alacsony. A fedél „zsanérja” úgy van kialakítva, hogy levesz a doboz magasságából – ez az ára annak, hogy masszív. Így mindössze 3 centi magas lehet az a kisautó, amit bele tudunk tenni. (Egyébként a zsanér két oldalán 3,3 centi magas a hely.) Ez pedig igen alacsony, legalább 4,5 centivel lennék elégedett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak példaként egy Police Patrol, VW Camper Dormobile, vagy Peterbilt tartály, dömper, vagy vontató már nem fér bele – hogy olyasmiket említsek meg, amik itt vannak tőlem karnyújtásnyira. Frissítés: Már időzítve volt ez a post, de még nem jelent meg, mikor rájöttem, hogy ezzel picit lehet csalni. Mégpedig úgy, hogyha fejjel lefelé állapotában, tehát a zsanérral lefelé fordított állapotában használjuk a dobozokat. Ha valamilyen felületen állnak – mint nálam a vitrin tetején – akkor a doboznak mindegy, ugyanolyan stabilan áll. Az lesz béna, hogy az ajtó lefelé nyílik, de ha nem pakolászunk beléjük folyton, nem jár funkcióvesztéssel. A Hot Wheels logó mondjuk pont fejjel lefelé lesz, de az amúgy sem látszik igazán. Ellenben ha fel vannak csavarozva valahová, akkor sajnos már nem jó a trükk, mert a rögzítő furat fejjel lefelé lesz, tehát könnyen le tud esni a csavar fejéről. De hogy mi a trükk? Ha a kisautó hasmagassága és tengelytávja kiadja, akkor egyszerűen „átlépi” a homorú részt. Ezt a leírásból nehéz lehet elképzelni, de készítettem pár képet, azokból egyértelmű lesz – lásd alább.

Nagyon szeretném, hogy akinek van ilyenje és van vele tapasztalata, az megcáfolna, vagy éppenséggel megerősítene ebben az ív ügyben. (A fogantyú, meg a pálya része a dolognak az nem hiszem, hogy cáfolható lenne.) Nem kizárt, hogy nekem volt pechem és olyan szállítmányból vásároltam be, amire... Mit tudom én... Rápakoltak valamit a raktárban, rádőlt egy olajoshordó, amikor hozta a futár, vagy bármi más hasonló.

Frissítés: A fentebb említett "fejjel lefelé használós" trükköt szeretném megmutatni.

Így még talán nem egyértelmű, de a doboz nem elég magas, a Grell postás Barkas nem fér be.

Így már eléggé egyértelmű, felütközik a teteje.

A doboz fejjel lefelé fordítva. Ugyanolyan stabilan áll mondjuk a szekrény tetején de az ajtó lefelé nyílik ami béna. Persze ha nem járunk benne sokat, akkor nem gond. Felcsavarozva nem működik, a kulcslyuk alakú akasztó furat nagyobb átmérőjű része esik akkor felfelé.

Pont "átlépi" a púpot, nem ér hozzá a teteje a dobozhoz. A HW logó fejjel lefelé lesz, de egyrészt gyakorlatilag nem látszik, másrészt meg csak nem jön ki ránk miatta a Hot Wheels őrség...

Nincsenek megjegyzések: