2023/07/17

Matchbox Collectors 2023 MB-04 - 1980 Mercedes-Benz W123 Wagon

Ahogy mondani szokták: „A lottó ötösöm jönne be így!” Annyira tudtam, hogy legalább egy speciális kiadásban le fogják krómozni a kombi zöldséges alkatrészeit ott, ahol alapvetően krómozva kellene lenniük!

Az önismétlést elkerülendő, a Mercedes-Benz S123 előzményekkel kapcsolatban tessenek kedves lenni felkeresni a Bubba-Gump listát! Kicsit mégis önismételve: egy igazán nagy hibát látok a Matchbox értelmezésen, hogy a „szürke lett az új króm”. A hetvenes évek autóinál, de ennél különösen fáj, hogyha pont a legendás hűtőrács és a nem annyira legendás, de a megjelenést tekintve igencsak hangsúlyos lökhárítók nem kapnak krómozást.

Az idén megjelent Matchbox Collectors szériában megjelent azonban kiküszöböli a csorbát. Mi több, egy nagyon érdekes fényezést kapott. A pontos részleteket nem sikerült kinyomoznom, de úgy fest, hogy a Mercedes-Benz márkaszervizek világszerte üzemeltettek „sárga angyal” flottát az S123-akból. Sok fotó van róluk a neten és ami azt illeti gyerekkoromból emlékszem egy fotóra az Autó-Motor magazinokból egy ilyennel. Érdekes, hogy az emlékeimben piros-fehér élt, de olyat nem találtam. Az arculatra minden valószínűség szerint volt egy sztenderd, bár én pont az inverzét, fehéret kék csíkkal viszont leltem.

Stuttgarti rendszámú S123 servicewagen mentésben részesíti a hamburgi SL-t. Valószínűleg Mercedes-Benz sajtófotó. Nem kicsit sztereotip, az SL nem elromlott, hanem elakadt a hóban - bár mintha meg lenne ütve a jobb-hátsó kerék előtt - a vezetője pedig egy hölgy. (Kép: mb143.ru)

A Matchbox feliratával kapcsolatban azonban van egy érdekesség, ami nekem bakinak tűnik. Az, hogy az ajtón ott az „El Segundo, Ca(lifornia) Kereskedés” még csak-csak, nyilván márkaszerelde is. Már ha volt valaha is ilyen, a jelenben nincs El Segundoban Mercedes márkakereskedés. Megkockáztatom, hogy eséllyel soha nem is volt, így nem kell semmiféle licencdíjat fizetni. Ugyanakkor a személyes érintettség okán a Mattel szeret a „szülővárosával” valamilyen szinten kapcsolatban lévő motívumokat használni a járműveken és milyen jól van ez így! Viszont a „Courtesy Vehicle” az amivel nem tudok mit kezdeni. Ez a kifejezés egy autószerviz esetében a javítás idejére, ingyenesen – innen a „courtesy” azaz szívesség – biztosított cserejármű. Ezek a járgányok egyértelműen arra szolgáltak, amit – mint ahogy fentebb már írtam – mi „sárga angyalnak” hívunk. Nem sokat von le az élvezeti értékéből, de nem is jó.




Ezt a példányt 1985-ben helyezték először forgalomba az Egyesült Királyságban és egyike volt a négy hivatalos Mercedes-Benz szervizautóknak. Az aukciós cég kiemeli, hogy a tetőcsomagtartó és a szerszámos doboz a csomagtartóban ritka extrának számít. Ezek miatt is gondolom, hogy a Matchbox "Courtesy Car" felirata baki. Amúgy ő nem "TáDé", hanem egy 230 TE, azaz sornégyes, 2,3 literes, 140 lovas benzines. A katalógusadat szerint a 0-100 km/h 12,2 mp alatt ment neki. Mennyit ronthatott ezen az automata váltó? 19040 angol fontért, a mai nap árfolyamán kicsit több, mint 8,1 millió forintért találtak neki új gazdit. (Képek: historics.co.uk)

Ez a 2023-as speciális kiadás az eddigi legszebb a Matchbox S123-as flottájából!

Króm, végre króm!

Csak a fotón szúrtam ki, hogy az orrán a kerék előtt-felett egy "MBX" felirat van.

A festés autentikus, a feliratok már kevésbé. A felniken gumi feszül és nagyon-nagyon jól néznek ki!

A kaliforniai "Szívesség" rendszám a fentebb részletezett okok miatt csak szép, de nem helyes. Ezt az MBX feliratot szabad szemmel is észleltem.

Napfénytető. "Igen, nem jellemző".

A beltér részletes, a kormányon felfedezhetőek az eredeti jellemző részletei, a pizzán túl, a részletesen innen.





Dobozfétis. Szoktam szeretni ezeket a grafikákat, de ezt most valamiért nem tetszik.

NRFB.

2 megjegyzés:

Trolleybus írta...

A grafikákat szerintem már számítógepes grafikai programokkal csinalják, s nem szabad kézzel, mint a hőskorban, legalábbis ennél a sorozatnál, ezért nem is olyan szépek.

Sam. Joe írta...

@Trolleybus: Persze, nem ezzel van a bajom, csak ez most nem tetszik. A szintén Matchbox Collectors Chevy C10 Longbed - megmutatni most nem tudom, augusztus végére van időzítve a post - dobozgrafikája például nagyon tetszik.