2024/03/25

Matchbox Collectors No.11 2002 Audi RS6 Avant - 70th Anniversary Special Edition

Mára olyasmit tartogatok számotokra, ami megmagyarázza, hogy miért kezdek elfordulni a Mattel termékektől és miért gondolom azt, hogy az ár-minőség arány nincs ott ahol kéne. Mindezt egy nem olcsó speciális kiadás és izgalmas sleeper kapcsán.

Az Audi RS6 Avant nem újdonság e lapokon, meglepően sok változata szerepelt már nálunk, a Bubba-Gump lista egyenesen ezzel kezdődik – legalábbis mikor e sorokat írom. Típustörténeti és kisautós előzmények ügyekben tessenek kedves lenni ott megkezdeni a barangolást!

Tavaly volt hetven éves a Matchbox, ezért számos speciális kiadás született. Az évfordulós nyolcas pakk szerepelt már e lapokon, porsche a Porsche 910-es versenyautót írta meg a szettből. Nem titkoltan az volt vele a cél, hogy a tartalmát megosztjuk hármunk közt – Andrew0807 is beszállt – csökkentendő a költségeket, hogy ne fizessünk olyasmiért ami nem érdekel minket. Illetve én még azt is hozzáteszem, hogy a jellegzetes, hetvenedik évfordulós festési séma szerintem közel sem áll jól mindennek, amire rákerült. Úgyhogy nem csak a feldolgozott autó tudott önmagában érdektelen lenni számomra, hanem az amúgy érdekes autón csiricsárénak ható festés konstellációja is.

Sajnos a legteljesebb mértékben meg tudom erősíteni azt, amit porsche a fentebb linkelt postban leírt! A gyártási minőség csapnivaló, a tampózás trehány ezért a fényezés tele van apró foltokkal, a csomagolás leverte a friss festést és nálam még az elcsúszott nyomat is megjelenik mint hiba.

Ez egy gyűjtőknek szánt készlet, nem az egyszerű játékszer sorozat – 1-xxx – áráért, ami szintén nem alacsony. Nyilván magasabbak a minőségi elvárásai egy gyűjtőnek. Ha gyűjtőt akarunk kiszolgálni, akkor tessenek kedves lenni odafigyelni az igényeire! Nagyon közel járok ahhoz, hogy elforduljak a Mattel márkáktól, mert az ár-minőség arányuk azon a szinten mozog, amennyit nekem már nem érnek meg. És akkor még nem is beszéltünk a „skalpolás” jelenségéről – ezt is felveszem a szlengszótárba – ami nyilván nem a Mattel hibája, de jelen lévő probléma.

Klassz a festékes kiemelés, de annak a rendszámnak - melynek megfejtése ezúttal nem igényel túl nagy erőfeszítést - biztos így kéne kinéznie? Igen, oszlopot szállít.

A jellegzetes évfordulós festés és a kerekek szerintem nem mindenen mutatnak jól. Az RS6 Avanton viszont nagyon is!

Itt már jól látszanak a bajok! Slendrián, gyenge minőségű festés: apró fekete csíkok, fehér folt a narancssárga rész közepén, elkent festék az éleken. Mindez a Matchbox saját születésnapjára kiadott, feláras gyűjtői modellen.

Ebből a szögből még jobban látszanak a festési hibák.

Rendben, hogy nem spóroltak a részletek kiemelésével, de milyen csapnivaló minőségű a végeredmény?!

Ezen az oldalon sem jobb a helyzet, sőt...

...a csomagolás a kerékjárati ívek élein leverte a festést, a tetősín pedig öntési hibás!

Bibi az A-oszlopon, a tetőn... Á, Mattel...

Dobozfétis. A bal fülön a rendszám és felette nagyon halványan az Audi-karikák - ez sem valami átgondolt így.

Általában szeretni szoktam a dobozgrafikákat - a hetvenes évekből származókat különösen - de valamiért ez nem tetszik. Olyan... Semmilyen.

A másik dobozfül.

Porsche alaposan lefotózta a nyolcas pakk dobozát. A további feltáró fotókért tessenek visszakattintani az ő, már idézett postjához!

Nincsenek megjegyzések: