2022/03/11

Matchbox MB-10 Mercury Park Lane Police (Lightbar) 1982

Ismereteim szerint ez az utolsó Mercury Park Lane rendőrautó, ami az 1-75 sorozatban szerepelt és több más szempontból is érdekes.

A Mercury Park Lane-el kapcsolatos előzményekért javaslom figyelmetekbe a fejlécben lekattintható Bubba-Gump ráklistát, aminek a kapcsolódó része kezd brazil szappanopera hosszúságúra nyúlni, de így van ez jól.

Az e postban szereplő verzió 1982-ben került az 1-75 sorozatba. Ezzel szemben ha kinyitjátok bármelyik 1982-es katalógust, akkor abban nem ezt, hanem egy szakasztott ilyen festésű Plymouth Gran Fury-t fogtok látni. Hogy tisztázzuk, hogy hogy is van ez, picit bele kell merülnünk az utóbbi történetébe. 1979-ben debütál egy egyszerű fekete-fehér festéssel, mint MB-10 az oldalán Police felirattal. 1982-ben változik a motívum, az oldalán a Police felirat kap egy pajzsot és a legendás „Metrórendőrség Trafikellenőrzés” feliratot, valamint a 012-es számot a tetejére. Az 1982-es katalógusokban egy köztes állapot látható, a pajzs már megvan az oldalán, a többi előbb említett ismertetőjegy nincs. Azonban az 1983-asban már így látható. Hogy mi történhetett? Szerintem lehetett legyártva egy halom Park Lane és meg akartak szabadulni a felhalmozott készlettől. Persze erre semmiféle bizonyítékom nincs, a ti teóriátok pont annyira jó, mint az enyém.

Amiben azonban az 1979-1983 közti, fekete-fehér motívumú MB-10 rendőrautók megegyeznek az, hogy a festésük a Matchbox történetének egyik leggyatrább minőségét képviseli. A fehér alapra felvitt fekete annyira nem szeret a helyén maradni, hogy egy erősebb rágondolás hatására is szeret azonnal lekopni. Szerintem tökéletes, sértetlen festésű darabot gyakorlatilag lehetetlen ebből találni, még akkor is, ha azt soha nem vették ki a dobozából, mert maga a papírdoboz is képes volt lesikálni a feketét a fehérről. (A későbbi, más színű darabok ezekből a típusokból már mentesek ettől a hibától.) Fura, mert az 1981-es, szintén fekete-fehér, Code Red változatra ez a hiba nem jellemző.

Az összes 1982-es katalógus változatban Plymuth Gran Fury-t találtok mint MB-10. Ezzel szemben ez is MB-10, 1982-ből való, és Mercury Park Lane.

Az 1979-1983 közti MB-10 rendőrautókból nagyon nehéz - ha nem lehetetlen - valóban tökéletes állapotút találni, mert a fekete festék elképesztően könnyen lekopik róluk.

Ez az oldal kicsit kevésbé megviselt.

Már eleve ahogy felvitték a fekete festést nagyon pontatlan volt. Az efféle gyenge minőség egyáltalán nem volt jellemző a márkára, de ne feledjük, 1982 volt az év, amikor a Lesney csődöt jelentett.

1981-1982-es Brit katalógus. Az MB-10 a Plymouth Gran Fury.

Egyesek azt mondják, hogy nem lehet gépben mosni és az összes cserepes virágát Lacinak hívja! Hölgyeim és uraim, ahogy mi ismerjük ennek a szépségnek a tulajdonosát: A KÉZ! 1982-ből való, már rajta van a "Metro Police" felirat és Plymuth Gran Fury. Azért van ilyen parádés állapotban mert befektetési céllal lett vásárolva A KÉZ azóta sajnálatosan elhunyt rokona által és soha nem került ki a dobozából. Ha megnézitek a doboz grafikáját, azon nincs "Metrórendőrség" felirat. (Nem, nem eladó, lebeszéltem róla. Majd Kis Kéz ebből, meg a gyűjtemény - hát igen, én is megkönnyeztem a gyönyörűségtől - többi darabjából alapozza meg a lakásvásárlását.)

Nincsenek megjegyzések: