2021/12/17

Matchbox MB-35 Volvo Zoo Truck

A Volvo Container Truck halmozásom miatt nem győztem mentegetődzni a közelmúltban, úgyhogy itt az ideje, hogy előrukkoljak valami különlegesebbel az ügyben mielőtt végképp ásító unalomba fordul a történet.

Kezdetben, azaz 1982-ben debütáló Volvo F10-esen nem konténer lakott, hanem kábeldobok. Sokáig abban a tudatban éltem tévesen, hogy ebből ez a két alapvető verzió létezik, azaz a kábeles, meg a konténeres, hogy aztán szembesüljek azzal, hogy ez közel sincs így. Összesen négyféle – már ha ugye a háromtengelyes ponyvásat nem vesszük ide – rakománnyal létezik a kéttengelyes verzióból, de a maradék kettőről majd akkor szándékozom lerántani a leplet, amikor be is tudom mutatni őket.

1982 és 1985 között, MB-35-ként mint állatkerti teherautó is szerepelt az 1-75 szériában. Az első két évben a ketrec kék színű volt, 1984-ben pedig már ezüst. Ezzel ki is merül a változatok száma, az alapot mindig piros jármű szolgáltatta. Még az lehet eltérés, hogy a „rakomány” az oroszlánpár merrefelé néz a menetirányhoz képest, de ez attól függött, hogy annak, aki összerakta a gyártósoron éppen hogy esett a kezébe a két alkatrész.

Apropó rakomány! 1992-ben ugyanezt használták fel az MC-803 Circus Setben található Dodge Commandóhoz is.

 Az előző, amúgy brit tulajdonostól kapott kiképzést rendesen, még a ketrec rácsa is eltört.

A regnálásának négy éve alatt két verzió volt, az ezüst ketreccel - ami amúgy szerintem sokkal jobban néz ki, mint a kék - 1984-ben és 1985-ben készült. Az oroszlánok nézhetnek a másik irányba is. Az alkatrész szimmetrikus, attól függ, hogy hogyan passzintotta össze a munkás a szalagon.

Mivel tényleg csak a gravitáció tartja a helyén a rakományt - az előző tulaj némiképp kikoptatta az elemeket amiknek együtt kéne maradniuk - meg tudom mutatni, hogy mi tartja össze az egész cájgot. A Cable Truck készségének, és a konténereknek is vannak ilyen kinyúlásai, tehát közel sem ugyanolyanok, mint a Mercedes Container Truckon, Twin-Pack kamionokon, illetve a Convoy szerelvényeken használatosak. Merthogy ezek mind-mind eltérnek picit.

Két, nagyon rossz állapotú, megviselt és fülevesztett dobozom is van hozzá. Azért a lényeg megmutatható rajtuk. A grafikus bakizott, mindkét oroszlán a menetirány felé néz, nem csak a hím.

Itt viszont már helyensen a nőstény háttal ül a menetiránynak.

Hogy a gyermeki fantázia határtalan, mi sem bizonyítja jobban, hogy az előző tulajdonos áthúzta az állatkert feliratot és "szemetesládára" javította azt a maga girbe-gurba betűivel. Itt már jó irányba néznek a cicák.

Mit adhattak annak a szegény gyereknek?

Nincsenek megjegyzések: