2023/02/06

Matchbox Lock-Ups – Ford Mustang

1982-ben amikor a Lesney csődbe ment és a hongkongi üzletember, David Yeh vezette Universal Toys lett az új tulajdonos, az ezzel kezdődő cirka 10 éves időszakot tekintjük a Matchbox márka legsötétebb korszakának. Meglepő módon azonban az Universal Toys éra is szült a márkanévhez méltó terméket.

Ez nem Jim Beam Matchbox!”
Mutattunk már e lapokon ebből a korszakból olyan kisautókat, amik elrettentő példák arra, hogy mikre merték rábiggyeszteni a patinás márkanevet – azóta is próbálom rávenni magam, hogy írjam meg a maradékot, mert itt vannak lefotózva, de nem sikerül.

Nagyon meglepett, hogy amikor a Lock-Ups szériából a kezembe került egy példány, az mennyire más minőséget képvisel, mint a fentebb linkelt, „fémet csak nyomokban tartalmazó”, borzasztó gagyi Burnin' Key Cars. Valami olyasmit kell elképzelnetek, mint a jelen műanyag alvázas, fém „karosszériás” Moving Parts sorozata. Megfejelve azzal a képességgel, hogy az alján található kulcslyukba helyezett, mellékelt kulcs segítségével le lehet zárni – és nyilván ki lehet nyitni – a kisautó ajtajait. Zárt állapotban a kerekek sem forognak el. Találtam a YouTube-on egy 1983-as, ausztrál reklámot, ami pont ezt a szériát hivatott promótálni, ebből pontosan kiderül, hogy mi az a mutatvány, amit ezek tudnak:


A „valódi Good Year gumik” kijelentésen azért felhúztam a szemöldököm. Biztos én vagyok rosszindulatú, de ha ez így van és egy tévéreklámban ki lehet mondani, én biztos ráírtam volna ezt a csomagolásra, emblémástul. Egészen tragikomikus, hogy az „Annyira jó, hogy biztosan Matchbox” szlogent egy olyan kisautónak a reklámjában sütik el, amin KidCo embléma van az alján – ha pontosan 10 másodpercnél kimerevítitek a képet, akkor tűélesen látszik is.

Szóval a világon semmi köze ennek sem a Matchboxhoz, ezzel együtt nem nevezném rossznak. Nyilván a gumi kerekektől nem gurul olyan szépen, mint egy Superfast. A rugózást amit a reklám bemutat az én példányom nem produkálja – igaz nem ugyanolyan kisautó. Bármilyen kevésbé ízlésmentes festés nagyon jót tenne neki. Ugyanez a Mustang létezett több motívummal is, van belőle kevésbé pusztító – bár szépnek azt sem nevezném.

Anonimus
A szokásunktól eltérve előbb a kisautóval foglalkoztam és nem a megmintázott eredetivel, de a téma miatt ez esetben így volt logikus.

Nevesítve ennek a sorozatnak a tagjai sincsenek, de egyértelműen a Ford Mustang harmadik generációjával van dolgunk. Abból is a legelső, 1979-1982 közt futó szériából való hatchback kivitellel. Ez a generáció már szerepelt e lapokon, igaz az 1987-1993 közt kínált ráncfelvarrott verzió. A szintén hatchback, bumfordi, de szerethető SVO Majorette-nél találtok típusismertetőt is, a Green Light (egyik, másik) és Matchbox kupék meg csak szépek.

 

1982 Ford Mustang GT Hatchback. (Kép: Wikipédia)

Abból a szempontból egészen hiánypótló darab, hogy a ráncfelvarrás előtti, hármas Mustangból nincs sok, a Hot Wheels jegyzett szépet, illetve a Johnny Lightning és a Greenlight is a háromhüvelykes kategóriában.

Az 1985-ös katalógus Lock-Ups oldala.

Két bontatlan Matchbox Lock-Ups. Itt is látszik, hogy milyen stílusú kulcsok jártak hozzájuk.
(Kép: Autómánia modellbolt Facebook oldala.)

Ha nem lenne ilyen borzasztó festése, még egész jó is lenne. Nincs túl sok harmadik generációs, első változatú Mustang ebben a méretarányban.

Meglepő módon egészen jó!

A mechanizmus ami zárva tarja az ajtókat egészen masszív.

Az ajtók záródtak.

A feneke a KidCo emblémával. Nekem ilyen kulcsom van hozzá. Mivel nagyon gyanúsan pont olyan kampós a vége, mint a "Matchboxokhoz" csomagolt krómozott kulcsoknak, nekem megfordult a fejemben, hogy ez sem "elveszett, ezzel pótoltuk", hanem gyári. Láttam KidCo csomagolásúról is képet, nem ilyen volt mellette.

Nincsenek megjegyzések: