2023/06/19

Matchbox MB-56 Mercedes-Benz 450 SEL

Sikerült alaposan megkavarni az első, hivatalosan is S-osztálynak hívott Mercedes-Benz csúcslimuzin, Matchbox értelmezése bemutatásának sorrendjét, de a gyűjtés már csak ilyen: A legritkább az, hogyha a megjelenés időrendjében sikerül beszerezni egy szériát.

Hogy volt?
Gyorsan tudjuk le a sorrendet és a típusismertetőt is linkekkel! Jelen bejegyzés tárgya, a „civil” változat 1979-ben debütál. Mesésen szép kék árnyalatban, krémszínű beltérrel. 1981-82-ben a taxi verzió követi, hogy az pedig 1983-84-re a német rendőrségi verziónak adja át a helyét – nálunk ez az első a típusról szóló post, itt találtok típusismertetőt is. Ez a három verzió szerepelt az 1-75 szériában, mindegyik Angliában készült és mindnek MB-56 a sorszáma. Nincsenek belőlük érdemi változatok, leszámítva talán olyan színárnyalatbéli eltéréseket, amik abból jönnek, hogy a festékkeverő ember milyen munkát végzett és csak akkor derülnek ki, hogy különbözőek ha egymás mellé helyezzük őket.

Ezen kívül tengernyi bolgár változat készült, de mint azt már régebben is tisztáztuk, ezeket én vajmi kevésre becsülöm, rettentő túlértékeltek és túlárazottak. Hogy teljes legyen a kánon: Nálunk még szerepelt egy remek átalakítás, ami porsche kolléga kézügyességét dicséri és a valóságban is létező, magyar rendőrségi festést mintázza. Az inspirációt ez adta, de nyilván porsche munkája köröket ver erre. Végül és utolsó sorban: birtoklok egy újrafestett és matricákkal felújított változatot is a rendőruniformist viselő verzióból.

Azért a típusismertetés fokoznám egy 1972-es, angol nyelvű, kihajtogatható brosúrával, ami az oudemercedesbrochures.nl oldalról származik:




Civil
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem tetszik az, ahogy ugyanarról a Matchbox több bőrt is lenyúzott. A civil és rendőrségi változat eléggé „adta magát”, a taxi ha nem is elképzelhetetlen, de nagyon valószínűtlen. Ugyanakkor mindegyik változat igényesen kivitelezett és hiteles.

Ezzel ennek az öntvénynek az összes 1-75 sorban megjelent verzióját letudtuk, úgyhogy be is vezetem a Bubba-Gump ráklistába

Ám a történetnek itt még nincs vége!

Egyetlen szín változatban létezik, ebben.

Amúgy is szeretem a kéket, de ez hozzá egy mesésen szép árnyalat!

A krémszínű beltér is milyen jól megy hozzá!

1979, amikor a nyitható ajtók nem mentek ritkaságszámba. #regenmindenjobbvolt

A kormány nem hogy nem pizza, de utánozza az eredeti formáját. #regenmindenjobbvolt

Jó, hát a vonóhorog az lehet hogy kicsit komikus egy luxustepsin.

És még a középkonzol nem csak hogy van, de utánozza az eredetit! #regenmindenjobbvolt

Dobozom is van hozzá. Annyira szeretem ezeket a dobozgrafikákat!

Megkockáztatom, hogy lehetne pénzt keresni ezek poszter kiadásával.

A featúrák szemléltetése: nyitható ajtók, vonóhorog!

Nincsenek megjegyzések: