2024/05/13

Matchbox 2023 MBX City Drivers II 5-pack – 1984 Chevy Caprice Classic – 70th Anniversary Special Edition

Egyáltalán nincs példa nélkül, hogy több kisautó gyártó is megmintáz népszerű autókat. VW Bogár, vagy a Mini számtalan gyártótól létezik. Annak azonban számomra még mindig van sportértéke ha kevésbé népszerű modellek jelennek meg többféle értelmezésben. A GMC Wrecker abszolút ilyen kakukktojás. Végre a Chevy Caprice is bekerült ebbe az elit klubba!

A félig elszopogatott savanyúcukor

Van aki szappan-, vagy szappantartó alakú Caprice-ként emlegeti, én mint az alcímben írva vagyon. Aki látott a kilencvenes években játszódó vagy akkor készült amerikai krimit vagy akciófilmet, az biztosan látott negyedik generációs Caprice-t is mint rendőrautót, jó eséllyel mint taxit is. Nyilván nem annyira ismert mint egy Bogár, amit az is megismer akinek a világon semmi érdeklődést sem tanúsít az autók iránt, de azt gondolom hogy úgy általánosságban a forma megvan mindenkinek világszerte, aki fogyaszt audiovizuális amerikai popkultúrát.

Én annyira kedvelem, hogy már akkor beszereztem a Maisto értelmezést – itt elkövettem némi típusismertetést is –, amikor még erősen tartott a Matchbox csőlátásom. Már csak azért is, mert nagyon Matchbox stílusú kerekei voltak és támogatták a fényhíd ipart. (Megint meg kell jegyeznem: Az ilyen méretű játákautóknak az eltúlzott méretű megkülönböztető jelzések állnak jól, az arányosak kicsinek hatnak. Legalábbis szerintem.) Aztán nem is olyan rég került a terítékre a Welly értelmezés – ebben a postban katalógust is láthattok az eredetiről –, amiről tudományos alapossággal elvégzett, összehasonlító vizsgálat után mertem csak kijelenteni, hogy nincs köze a Maistohoz az öntvénynek. Aztán jött a Matchbox!

Jó, de mit adott nekünk a Matchbox?
A Matchbox 2020-ban pótolta a hiányt is mutatta be az első Caprice értelmezését az 1-100 sorban. Azonnal őrülten magasra rakta magának – na, meg mindenki másnak is – a mércét mert autentikus NYPD (New York Police Dept) festést kapott. Abból is az aktuális, fehér alapon világoskék csíkosat, amit nagyon régóta használnak már. Annyira rég óta, hogy stimmel ezen a Caprice-en is. Ugyanebben az évben lett egy ötös multipakk exkluzív festés is, amit aztán 2021-ben is használtak, akkor már egy 9-es csomagban. Nem szép, valószínűtlen is, hogy egy tengeri nemzeti park (Marine Park) full size csatahajót használjon bármilyen 4x4-es járművel szemben.

2021-ben megint sikerült nagyot dobni, az 1-100 sorban az RCMP (Royal Canadian Mounted Police – Kanadai Királyi Lovasrendőrség) színeiben jelent meg. A motívum itt is autentikus és a típusválasztás is. Ebben az évben is lett egy multipakk exkluzív, biztonsági cég járőrszolgálat változat. Nem rossz, de semmi extra.

2022-ben az 1-100 sorba újabb biztonsági szolgálatos festéssel kerül. Emlékszem legalább kétszer hagytam ott üzletben, míg végül vettem belőle, mert olyan jó közepes a motívum. Ebben az évben egy fekete-fehér rendőrségi festéssel lesz 9 pack exkluzív. Annyira nem jó, hogy csak azért megvettem volna a csomagot, de nem is kerültem döntési helyzetbe, nem láttam ilyet itthon boltban.

Ezzel megérkeztünk jelen post tárgyához, 2023-ba. Ebben az évben csak ebben az általam már sokszor méltatott csomagban szerepel. Az egységes motívumot már méltattam, szerintem a Caprice-en is jól mutat. A festés minősége azonban gyalázatos! Megint sérült, ütött-kopott a vadonatúj kisautó! Nem várják meg, hogy megszáradjon a festék, mielőtt becsomagolják? Ennyire gyatra a festés minősége, hogy a szállítás közben tönkreteszi a csomagolás ahol hozzáér? Nem tudom, a képeknél fogjátok látni, hogy mire gondolok. Az öntvénnyel azonban teljesen elégedett vagyok. Az arányai jók, egy játékautón elvárható részletei is megvannak. Szerencsére van fényhíd is, amit ugyan „olcsóba'” a szélvédő anyagából készítettek el, de legalább van. Az ilyen lapos, kis légellenállású, színezetlen „burájú”, gyanítom LED alapú fényhidak nem jellemzőek erre az autóra, ahhoz túl öreg – bár láttam képet ilyennel szerelt eredetiről, de az kakukktojás, a közelmúltig használatban volt egy kisvárosban. Azok a stílusúak valók rá, amik a Maistón vannak – bár az meg ugye pont túl nagy.

Nagyon remélem, hogy használják még majd az öntvényt, bár ennek mikor e sorokat írom 2024-ben nincs jele. Bőven van még benne lehetőség! Például a régebbi, ezen a típuson szintén autentikus, világoskék alapon fehér NYPD festést én nagyon igényelném. Jelzem a Maistonak van (volt?) olyan és piszok jó!

A jó hírem az, hogy a fentebb citált verziók közül azok, amik tetszenek megvannak, úgyhogy idővel felbukkannak majd e lapokon, csak most úgy jött ki a lépés, hogy a mindeddig legutolsó változattal kezdtem a sort.

Summázás? Klassz ez, de – az én példányom legalábbis – sajnos gyalázatos festési minőségű. Ezzel a posttal a végére is értünk a 2023-as MBX City Drivers II 5-pack bemutatásának. A bejegyzés végén – na jó, itt is – megtaláljátok a címkefelhőben a rá mutató tag-et, ha kíváncsiak vagytok a többi modell részleteire.

"Hello chroming, my old friend!"

Ha nem is igazán pontos és a szélvédő anyagából van, de legalább van fényhíd!

A motívum tetszik, a kivitelezés minősége azonban nagyon nem! A vadonatúj kisautó ütött-kopott. Hozzáér a csomagoláshoz, az viseli meg ennyire?

A beltér szép részletes! A kormány sem csak egy pizza, ott vannak a rendőrségi munkához szükséges akszesszoárok, de pont úgy és annyi, hogy akár taxi belsőnek is elmennének. Van igényem további rendőrségi, bérkocsi és civil változatokra!

Ide fért volna még el festék, de örüljünk a krómnak!

Ez az oldala viszont tökéletes!

NRFB Matchbox 2023 MBX City Drivers II 5-pack - 70th Anniversary Special Edition (porsche képe a GMC Wreckerről szóló postból)

2 megjegyzés:

Trolleybus írta...

Emlékeim szerint létezett civil verzióban is, ami fehér volt, de csak az interneten láttam olyat, különben már rég megvettem volna (ahogyan a Welly fehér Ford Crown Victoriáját és Chevy Tahoját 1:43-ban).

Sam. Joe írta...

Matchbox? Szerintem tévedsz.