2024/05/10

Hot Wheels Audi RS5 Coupé

Mindig mondom, hogy a Hot Wheelsnek nagyon jól tud állni, amikor kilép a komfortzónájából. Eleve azt, hogy Audit készítenek én már azt is ilyesminek gondolom. Nagyon szép autó, remek öntvény, de a részletekkel már bőven van baj.

RennSport 5
Ismét kiszervezhetem a típusismertetőt, mert egy olyan autóról van szó, ami gyártásban van. Mi több, meglepően régen van gyártásban! Az RS5 Coupé 2010-ben debütált a genfi autószalonon és az év tavasza óta gyártják. A modell hivatalos oldala itt található, a TotalCar pedig még 2017-ben celebrált egy tesztet róla. Tessenek kedves lenni ezeket belátás szerint fogyasztani!

A Hot Wheels-hez legközelebbi megjelenésű kivitel, amit az Audi amúgy zseniális online-konfigurátorával elő tudtam állítani.

Szép, de inkább távolról

Az RS5 Coupé 2019-ben debütál a Hot Wheels mainline-ban. Összesen hét változata van, az utolsó 2022-es. Négy verziója került a mainline-ba, kettő-kettő 2019-ben és 2020-ban. Azóta multipakk exkluzív, mint ahogy az is, amit ebben a postban láthattok, ez konkrétan 2022-ből.

Az öntvény a fiatalon legendává vált Ryu Asada munkája. Nem végzett rossz munkát, de szemlátomást meg volt kötve a keze. Egyrészt azt gondolom, hogy a Mattel nagyon rossz úton jár a Hot Wheels-ek és Matchboxok esetében is azzal a törekvéssel, hogy a kisautók övvonala felett lehetőleg legyen minden egy darab műanyagból. Jelen esetben egészen valószerű az eredmény, mert a „tető kontrasztszínben” opció kiválasztásával elérhető az eredetin is hasonló kéttónusú eredmény. De a lehangoló valóság az, hogy a dobozból kibontva már gyárilag össze-vissza van karistolva a tető, az ablakok túlsötétítettek, nem lehet belátni a belsejébe. Ez azt a benyomást kelti, mintha nem is lenne beltere – ugyan pizzakormányos, de van.

Ez a sötét, metál burgundi vörös nem gyári szín, de nem elképzelhetetlen, mert felárért az Audi bármilyen színre lefényezi nekünk az új RS5-ünket. De a Hot Wheels fényezési minősége csapnivaló, koszok vannak a festékben, foltos, egyenetlen.

A kerekek szerintem rondák – bár ez ízlés kérdése, amiben nem vitatkoznék. Nagyon messziről, távolról, este és ködben amúgy emlékeztetnek egy gyári Audi felnire – arra a fajtára amit a fenti fotón láttok. Persze az mérföldekkel szebb.

Oké, én is tudom, hogy ez egy játékautó, amit gyerekek kezébe szántak, hozzá a legolcsóbb sorozatból, nem gyűjtői darab. Ugyanakkor a lényegesen kevésbé pedigrés, távol keleti márkák azonos árszinten már rávernek minőségben a Mattel termékekre. Nyilván a Matchbox és a Hot Wheels is olyan márkaértékkel bír MOST MÉG ami eladja a termékeket. Csak éppen nem tudom meddig fog kitartani ez az állapot. A magam részéről már elkezdtem elfordulni a jelen Mattel kínálatától, inkább költök kevesebb – nyilván a darabárra vetítve sokkal drágább – régi kisautóra, vagy válogatok a konkurens márkák kínálatából. Bocs Mattel, ez van!

Sok részlet kiemelve festékkel, de a "nullkilométeres" kisautón már festéshibával.

Nagyon nem jó vonal ez az "egy darab műanyag minden az övvonal felett". Ebből a szögből nem látszik, de már durván karcos a tető, pedig most lett kivéve a dobozából.

Az Audi bármilyen színre lefényezi az új autókat, tehát ez a szerintem szép árnyalat is lehet gyári, szóval ez klassz. De a festés minősége? Koszok benne, egyenetlen, foltos. Itt már látszik a kopás a tetőn, amit a csomagoláshoz dörzsölődés csinált.

A túlsötétített ablakok miatt úgy tűnik, mintha nem is lenne beltere. Pedig van. Ugyan pizzakormányos, de van. A "felnikről" nem nyitok ízlésvitát.

A német formátumú rendszámba bújtatott jelentés könnyen kikódolható: Hot Wheels, RS5, 2019. Ami igazán jópofává teszi - szinte már easter egg - hogy a HW létező városkód. A vesztfáliai Halle városát jelenti (Halle Westfalen) Észak-Rajna-Vesztfáliában. Itt sem spóroltak a festékkel a részletekhez.

Nincsenek megjegyzések: