2022/08/15

Matchbox Burnin' Key Cars - Ford Mustang és Chevrolet Corvette

Amikor erre a postra készültem, egészen meglepett, hogy a Matchbox kínálatában betöltött helye és súlya ellenére mennyire sokat foglalkoztunk ezzel a sorozattal. Talán azért, mert a márka legsötétebb korszakából, az Universal Toys érából származik és hátborzongató, hogy mennyire katasztrofális minőségű dolgok csomagolására merték ráírni a patinás márkanevet.

Nem ismételném magunkat, ebben a 12 évvel ezelőtti postban alaposan körbejártuk, hogy mi fán terem a Burnin' Key Cars széria, nem mellékesen a belső szerkezetük is megjelenik itt. Ha kíváncsiak vagytok az összes eddig itt megjelent darabra a szériából – illetve annak derivátumaiból – akkor ide kattintsatok.

Visszatérve ehhez a két konkrét darabhoz, az üzenet annyi, hogy borzasztóak. Ezt a színvonalat a hazai trafikáru kisipar is bőven lepipálta, vagy ha nem hát sokkal olcsóbban prezentálta. Jogos a kérdés, hogyha valami ennyire ergya, akkor mit keres e lapokon. Nos, a tűzoltó parancsnoki Mustang még gyermekkori darabom, a Corvette és további társai meg filléres, börzés beszerzések „meg kell írni a blogra, hogy ilyen is volt” cél által vezérelve.

Pont ezért nem is borzolnám a kedélyeket arról a pár darabról amim van, külön-külön posttal. Kettesével adagolva is eléggé lankasztóak.

1989-es katalógus az első Burnin' Key Cars szériával. Figyelemre méltó, hogy egyik kisautó sincs nevesítve, ami a Matchboxra addig egyáltalán nem volt jellemző - bár nem állt példa nélkül. A festések is utalások, afféle "becenevek". Mindegyikből volt többféle verzió is.

Gyermekkori példány. Emlékszem rá, hogy bár a nagy, blisteres csomagoláson ott virított a Matchbox logó, kibontva találkoztam a Kidco emblémával a fenekén és szentül meg voltam róla győződve, hogy hamisítvány és átvert a trafikárius.

A minőség valahol a gyatra és a szörnyű közt félúton. A festés elcsúszva. A kortárs hazai kisipar ennél különbeket tudott.

Maga a dizájn nem is olyan vészes. Ebből van "Highway Patrol" verzió is, ami olyan bazári ronda mint a bűn.

Kloáka.

Ennyire Matchbox.

Ehhez megvan a kilövő és a kulcstartó fityegő is, de a csavaros kulcskarikát elkellasztottam - útba volt a kilövéshez. Az elsőként linkelt postban, illetve a katalógus képen is látszik, hogy milyen volt.

Jól látszik a "kulcs" szerkezete. Összenyomorgatás lévén lehetett elérni a kilövést.

Változat az elsőként linkelt postban lévő Corvettehez képest.

"Vette" és "Turbo". Nem véletlenül nincs nevesítve, hogy mi ez.

A legszalonképesebb jelző ami eszembe jut róluk: "bazári".

"Matchbox by Kidco"

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hol van itt a Mustang?

Sam. Joe írta...

A pirosba vélnek nálam sokkal komolyabb kisautószexológusok is Ford Mustang II kupét belelátni.

Névtelen írta...

Szerintem inkább Torino. ;-)