2022/08/04

Matchbox MB-63 / MB-13 Snorkel Fire Engine

A Matchbox elnevezése ne tévesszen meg titeket, maga a jármű az előző bejegyzésben mutatott Merryweather tűzoltóautó leszármazottja, annak egy jócskán átdolgozott változata.

Létrásból emelőkosaras
1978-ban futtatta ki a gyártó az előd létrás modellt, de ennek elkészültéig 1982-ig kellett várni, pontosabban szólva 1983-ban került bele a kínálatba. Az Egyesül Államokat leszámítva MB-13 lett, ott pedig MB-63-as sorszámot kapta. Nagyon sokáig, egészen 2002-es évet bezáróan a kínálat része maradt, és csak az utolsó négy évben kapott más számozást, szóval stabil pontja volt a kínálatnak. Nekem a két leggyakoribb kivitel van meg. A "Metro Fire Dept" feliratú a premier kivitel, ami utoljára 1991-ben volt megvásárolható. Közben két évben, 1987-88-ban kiváltották a Fire Dept. címeres változattal. Szóval egyik sem mondható ritkának, de ezeken kívül azért van elég sok változata, a teljesség igénye nélkül van hamburger mellé szánt ajándék változata, gumikeres spéci kiadás és számos ötös csomagba is belekerült. A létrás modellhez képes két nagy újításra figyelhetünk fel, az egyik, hogy emelőkosarat kapott, amiben életvitelszerűen tartózkodik egy tűzoltó, és lekapták a fülke tetejét is. Utóbbi megoldás jól áll neki, de inkább az amerikai tűzoltóautókra jellemző, mint sem az a britekre. Persze ez legyen a legnagyobb baj, mást úgy sem tudok neki felróni. Az alapjait adó Merryweatherhez hasonlóan részletgazdag, minden lényeges elem megtalálható a rajta, a forgatható, emelhető kosár pedig nagyban növeli a játékélményt. Kis csalás itt is történt a Matchbox részéről, ugyanis ez sem új dolog, hiszen az 1982-ben leköszönő, szintén MB-13-as GMC Snorkel Fire Engine-ről vették át. Gyakorlat annak ez a leváltó modellje és nem nehéz levonni a konklúziót, hogy az említett két korábbi tűzoltóautó összeházasításával alkották meg. Az MB-35-höz képest, természetesen a felső részt és a gémet leszámítva - egy apró különbség van csak oldalról nézve, az pedig a hátsó rolós ajtó. Eredetileg ott mindkét oldalon feltekert tömlő volt. A Code Red sorozatban még így debütál, a "Metro Fire Dept." festésűből is van ilyen verzió, de aztán "lefalazódik", az összes későbbi verzión a fém alkatrészből kiképzett roló van mindkét oldalon. Érthetetlen, egy vagyonba kerülhetett megváltoztatni.

Maradandó emlék
Nem vagyok nagy tűzoltóautó gyűjtő, de ez a darab nagyon kedves a szívemnek, mert volt gyerekként, ráadásul arra is tisztán emlékszem, hogy miért kaptam, szó szerint maradandó emlék. Röviden annyi a történet, hogy az egyik esti fürdésnél belement valami a bal szemembe, amit édesanyának nem sikerül kiszedni. Alig tudtam elaludni, mert szúrta, ezért másnap a helyi nagy rendelőben a szemészetnél kezdtünk. Ott a "doktornéninek" sikerült kitermelnie, nem volt egy kellemes érzés és a mai napig ott van egy kis bevérzés a szememben. Mivel jól tűrtem, vagyis nem sírtam, így hazafelé menet  megállnunk a rendelő közelében levő játékos trafiknál és kaptam onnan egy Matchboxot. Nos, az első képen is látható emelőkosaras volt az. Gyerekként nagyon szerettem, jól el tudtam vele játszani de ez az állapotán is megfigyelhető. Természetesen ahogyan az a nagy könyvben is meg van írva, a gém az elkallódott/eltörött - erre már nem emlékszem -, amit egy olcsó kínai tűzoltóautó kihúzható létrájával pótoltam. Azt kell mondjam így is nagyon frankó, hasonlóan jól játszható maradt. Felnőtt fejjel aztán beszereztem egy jóárasított donort, így került hozzám a premier modellből is egy, ami aztán megkapta a már említett létrát. Később úgy voltam vele, hogy jöjjön belőle egy játszatlan példány is, így az első ami elém vetette magát, az egy sárgadobozos kivitel volt. Egymás mellé téve aztán egyből kiderült, hogy nem is teljesen egyformák, ugyanis az ablak színük és az alvázuk is eltérő. Így lett Snorkel Fire Engine-ből három a gyűjteményemben, ami ha már így alakult akkor marad is.

A teljesség igénye okán itt a helye megemlítés szinten: A kis pajzsos dekorú verzió szerepel az MC-20-as szettben is.

Így került elő a gyerekkori darabom. Emelőkosár helyett létrával, és egy kis fekete alkoholos filces behatással.
Újra emelőkosarassá vált
Ez a maximum magasság ahol stabilan megáll, a létra ennél még megy tovább
Menetkész állapotban
Egy hibátlan példány mellett sokkal lehangolóbban fest az, amivel játszottam is
A két oldaluk teljesen egyforma, gyakorlatilag a hosszanti tengelye mentén tükrözve van
Részletek tekintetében a belseje is teljesen rendben van. A hatalmas, kompresszoros V-motor ott középen nekem kicsit furán hat.
Tömlő csatlakozások, műszerek
A tűzoltó, aki állandó szolgálatban van a kosárban
A premiermodell örökölte meg a létrát
A gyerekkori példányom zöld ablakszínezést kapott
Mindhárom alváza más egy kicsit. Gyerekként azt hittem azzal a kis pöcökkel le lehet pattintani az alját, így sokat feszegettem. Szerencsére nem sikerült nagy kárt tennem benne, jól bírta a kiképzést.
Matchbox MB-63 Snorkel Fire Engine és doboza. Kevesen tudják róla, de fiatalabb korában filmszerepeket is vállalt!

1 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

Nekem a létrás átalakítás nagyon tetszik! Örülök, hogy meghagytad azt a példányt így, igazi telitalálat!