2022/08/24

Matchbox MB-23 Panel Truck

„Mi is a név? Mit rózsának hívunk mi, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.” (William Shakespeare: Rómeó és Júlia, fordította Kosztolányi Dezső) Ez jutott eszembe, hiszen hívják bárhogy, ez bizony Dodge Commando Delivery Truck. De akkor miért hívják így? Alább kiderül.

A Pepsi matricás Dodge Commando 1982-ben jelenik meg az 1-75 sorban, mint MB-72. (Itt látható a doboza, ha már.) Ez a premierje a modellnek és még egy évig található meg ebben a formában a sorban, hogy aztán 1984-ben váltsa a Kellogg's feliratú kivitel.

Nem úgy japánban! 1984-ben a szigetországban a Pepsi logós Dodge Commandót MB-23 Panel Trucknak nevezik és annyiban tér el a premierváltozattól, hogy a kerekein nem króm, hanem igen halvány arany a dekor – dekotora LVL 1. Ami egyedi még, az a jellegzetes japán piacos doboz, ami „made in England” csakúgy mint a járgány.

Dodge ő, nem dozsó! (Bocs.)

Itt már látszik, hogy miben tér el a japán kiadás az összes többi országban megjelenttől.

Mondjuk nem ez a kép az, amiről könnyű kiszúrni, hogy mitől dekotora kezdőszint. Igaz a valóságban sem túl látványos az eltérés.

Innen egyenesen megmondhatatlan. Érdekes, hogy mennyire halvány ezen a matrica. Az európai példányomon sokkal élénkebbek a színek. A másik oldala is ilyen, ez így jöhetett ki a gyárból.

Szeretem, ha egy ilyen holmin...

...nyithatóak az ajtók. Úgy lehet igazán jót játszani velük.

Balról ezüst, jobbról arany felni. Így már talán látszik.

Matchbox MB-23 Panel Truck, 1984, japán kiadás, NRFB.

Hát a "Japanese issue" tag nincs nálunk tönkrehasználva, ezért mutatom a doboz többi oldalát is.

Anno volt olyan doboz - az egyel korábbi dobozverzió -, amin a "Matchbox" logó is kandzsival volt írva, az állati vagány.

Azért a "Made in England" felirat egy ici-picit vicces, lássuk be!

Nincsenek megjegyzések: