2022/08/03

Matchbox MB-35 Merryweather Fire Engine

1969-ben, amikor a Matchbox a Hot Wheels-re reagálva bevezette a Superfast kerekeket, nem volt idő a teljes, 75 kisautóból álló szortimentet új modellekkel feltölteni új tervezésű járgányokkal. A zöme korábbi modellek átszabásával született – nem mintha ez bármit is levonna az élvezeti értékükből. Ez a kis tűzoltóautó azonban egyik képviselője az eleve Superfast kerekekkel tervezett Matchboxok első generációjának.

Merryweather & Sons
Kevés cég dicsekedhet ilyen múlttal: 1692-ben alapította Moses Merryweather. A cég a tűzoltóeszközeivel szerzett hírnevet, de sok egyéb mellett például gőzmotorokat is gyártottak... Ööö... Minek hívják azt a dolgot, ami olyan mint a villamos, de gőz hajtja? Na, szóval olyanokat! Próbáltam pontos típust és képet az eredetiről kitúrni a netről, de igazából fogalmam sem volt, hogy merre induljak el. Némi töprengés után pont a Matchbox volt az, ami segített: Feltűnt, hogy ugyanaz a fülke van rajta, mint a Leyland Petrol Tankeren. Pár Google keresés után sikerrel jártam. Merryweather és Fia, AEC Mercury alapokra épített tűzoltószerével van dolgunk. Még azt az információt is sikerrel beszereztem, hogy a cég inkább létrás szereket épített ezekre az alapokra, szóval ez egy létező, de közel sem gyakori dolog.

AEC Mercury Merryweather tűzoltóautó. A fülke mögötti rész mutat eltéréseket a Matchboxtól, de ez a legkevésbé sem szokatlan egy kis szériában készülő tűzoltószertől. (Kép: Fire Engine Photos.com)

Ugyanaz a jármű, egy sokkal későbbi fotón. (Kép: Flicker)

1970-től
Igazán sok verziója nincs a járgánynak, de ez a sötétvörös szín és a vékony Superfast kerekek egyértelműen a premierverzióra jellemzőek, az első generációs, Superfast Type A doboz pedig végképp egyértelművé teszi, hogy mivel van dolgunk. A hetvenes évek végén a 900-as sorozatba (Two Packs) is bekerül de már széles kerekekkel és világosabb piros színben.

A 80-as évek elején szinte a felismerhetetlenségig átalakítják és egy teljesen másik tűzoltószer alapja lesz, de ez már egy másik történet.

Egy másik Matchbox adta az ötletet, hogy merre keressem, hogy mi lehetett az eredeti.
Első generációs olyan Superfast, amit eleve annak is terveztek és nem volt gombkerekű (Regular Wheel) verziója.
A két oldal szimmetrikus.
A létrát nagyon könnyű levenni ezért el szokott veszni.
Superfast Type A doboz.
Nagyon szeretem ezeket a grafikákat. Micsoda poszterek lehetnének!

Nincsenek megjegyzések: