2022/08/10

Matchbox MB-19 My First Matchbox Peterbilt Cement Truck

1989 és 1992/93 közt készültek a „My First Matchox” sorozatú kisautók – a különböző források más évszámokat adnak meg. A „Live 'n' Learn”, meg „Preschool” néven is futó széria célcsoportja az általános iskola előtti, három évnél idősebb korosztály volt. Szólóban, hármas és hatos pakkokban is kaphatóak voltak a nekik szánt járművek. A jelen túlzó, „védd meg magától herpeszes Ödönkét” szabályai ide vagy oda, az objektív szemlélő számára is egyértelmű, hogy bőven került a sorozatba olyan kisautó, aminek letörhető, lenyelhető, orrba-fülbe tüfködhető alkatrészei vannak. Esküszöm nem tudom mire gondolhattak!

Magáról a csicsás sorozatról azt gondolom, hogy ha egy ovis kisgyereknek nem keltik fel a figyelmét a kisautók úgy alapból, akkor azon a „most esett le a ringlispílről a táltos egyszarvú és a repülő csészealj közül” színvilág sem segít. A négyéves kislányom szerint "nagyon szép", bár ő amúgy is szokta dicsérni azt a kisautót ami tetszik neki és játszik is ilyesmivel.

Nekem van egy nagyon gonosz tippem, hogy hogyan született meg a széria. „Nincs új a nap alatt” és valamilyen marketinges géniusszal szembe jöhetett a Sony, 1987-től létező „My First Sony” szériájából egy Walkman, vagy valamilyen más ketyere. Hasonló korosztály a célpont, hasonló a színvilág, időben pont egy annyival jelent meg előbb, hogy... khm... „Ihletet adjon”. Én meg rosszmájú vagyok.

Nem állítom, hogy életcélom volt bezsákolni bármit is ebből a sorozatból – bár legalább három olyan tagja van, ami potenciálisan érdekel és úgy nézem porsche kollégát is célkeresztbe vették a tervezők. De ha már életvitelszerűen bombázlak benneteket a Peterbilt teherautókkal, akkor ez a verzió nagyon kapóra jön, abból a szempontból, hogy remekül látszik, hogy hány alkatrészből épül fel egy ilyen kisautó és melyik részletek képeznek egy elemet más részleteivel.

Nem állítom, hogy életcélom volt beszerezni ebből a szériából bármit is, de remekül szemlélteti,...

...hogy hány alkatrészből épül fel egy ilyen kisautó és mely részletei képeznek közös alkatrészt.

Árulták őket szólóban...

...és 3-, illetve hatdarabos szettekben is.

2 megjegyzés:

Trolleybus írta...

A tiritarka színeket leszámítva pontosan ugyanolyanok voltak, mint akármelyik verzió, tehát technikailag ezek ugyanúgy "nem voltak 3 év alattiaknak ajánlhatók"; ez nyliván egy újabb próbálkozás volt a szülők pénztárcájának megcsapolására, akik azt hihették ez jó játék a gyereküknek. Mint mikor teszünk egy spoliert egy mezei kocsira, és akkor úgy néz ki mintha gyorsabb lenne! 🙂

Névtelen írta...

Fiamnak tetszett mikor meglátta :-)
A 935 meg úgy tudom végül nem került kiadásra.