2008/09/21

Matchbox MB-52 Police Launch

A mai Matchbox prezentációs wörkshop onlájn mítingünkön (ennél a nyelvnél csak az ismi-tali-csati-üzi-öngyi nyelvet szeretem jobban) nyelvoktatással kezdünk! Angolul a „launch” motoros hajót és vízre bocsátást is jelent – gondolom, innen jön az, hogy az űrjárművek indításakor is ezt a kifejezést használják. Ezzel máris tisztáztuk a Matchbox 1976-os rendőrségi motorosa elnevezése körüli kérdéseket. A keltezési történet a szokásos, a „gurul, de nem úszik” motoros alján 76-os a keltezés, az első katalógus amiben az MB-52-őt megleljük az 1977-es. A szokásos 1-75 sorozaton kívül, több spéci kiadáshoz is elővették a vén csontot, amiről Areh gyűjteménye árulkodik. Azért ezt az „előveszünk a régiek közül ezt-azt” dolgot ellőhetnék többször is, mondjuk az 1-75 sorozatban utánfutókhoz. Érdekes a két jókora sziréna, vagy kürt a tetején, mely ismerős lehet a Twin Pack Peterbilt kamionokról. Érdekes és felettébb felesleges kiegészítő, mert két oldalt mellettük valami nagyon hasonló készség látszik kidomborodni a tetőből. A taton van egy kiálló, gyanúsan vonószemnek tűnő pöcök. El tudom képzelni, hogy voltak arra tervek, hogy tovább viszik ezt a darabot, mondjuk úgy, hogy lecserélik a személyzetet és kap egy vontatott vízisízőt hátra.

Több földrajzilag igencsak eltérő helyről származó, leharcolt Police Launch-om is lakja a roncsdobozom, melyeknek van egy közös vonásuk, az előző tulajdonosok cipőtalpból távolították el a távcsöves figurát. (Kismotorost pimpelni, valaki?) A vicces az, hogy gyerekként én is rettenetesen gáznak találtam azt az alakot, bár már nem emlékszem miért.

Az MB-52-nek annyi hazai vonatkozása is van, hogy erről is készült - kimondottan jó minőségű, de valószínűleg illegális - másolat. A kópiában nem állnak a fedélzeten figurák, de a tetőn kettő, a taton egy lyukat alakítottak ki, hogy a mellékelt kiegészítőket oda lehessen bedugni. Ezekre mindegyikére már nem emlékszem, hogy mik voltak, de egy ikercsöves gépfegyverre pontosan emlékszem. Az is rémlik, hogy rengeteg verziója volt, de ezek kimerültek a matricázásban és talán - de ebben sem vagyok biztos - színben is voltak eltérések.

Matchbox MB-52 Police Launch. Gurul, de nem úszik.
"Hogy látja főtörzs, kész van már az ebéd?"

Ikarus256 kolléga jóvoltából pár remek kép az illegális másolatról.
Tulajdonképpen a másolaton lévő szélvető jobban tetszik, mint az eredetin lévő fémből készült megoldás.
Még arra sem vette a fáradtságot a "Torpedo" nevű társulat, hogy a nevét megváltoztassa valami kevésbé nyilvánvalóra.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Hogy látja főtörzs, kész van már az ebéd?" ---> :DDD LOL!!!

Hogy tudsz ilyeneket kitalálni?

Sam. Joe írta...

Ha fáradt vagyok, akkor nagyon tud dőlni belőlem a hülyeség.

Ikarus 256 írta...

Szólok nagybácsimnak, hogy hres lett a motoros hajója!:-)

Sam. Joe írta...

Úgy is mondhatnád, hogy hi-res, lévén szép nagy képeket készítettél róla! Há-há-há! 8-)