2008/09/16

Matchboxon kívüliek: Siku Opel Kapitan

Szűkszavú post lesz ez, hiszen a tegnapi MB-36 Opel Diplomat kapcsán az összes patront ellőttem amit az Opel KAD (Kapitan, Admiral, Diplomat) szentháromságról a rendelkezésemre állt. Amit a kitűnő minőségű kisautóiról híres német gyártó, a Siku gyártósoráról lekerült 1965 és 1970 között, az gyakorlatilag ugyanazt mintázza meg, mint amit a Matchbox is. Külön érdekesség, hogy egy év eltéréssel ugyanabban az 5-6 éves időszakban is készültek a két cégnél. Ami nyilvánvaló különbség az a méretarány. A Matchbox mindössze 1:71 léptékű, míg a Siku 1:60-as.

Ez alkalommal beszúrtam egy képet az eredetiről is, hogy könnyű legyen őket összevetni. Azt kell mondjam, mindkettőnek megvan a maga erénye és hibája. A Matchboxon lefelejtették a hátsó ajtóról az elefántfület. A Sikun ez a részlet megvan és a C-oszlop ívét is sokkal jobban sikerült megmintázni, viszont az autó hátsó fertálya túlságosan is hosszúra sikerült, ez a részlet inkább a Matchboxon sikerült jobban. Ami az autó hűtőrácsát és elejét illeti, nos az valahogy az egyiken sem az igazi, de talán mintha a Matchboxon hasonlítana jobban az eredetihez.

Bár lehet, hogy úgy tűnik, hogy fanyalgok, mindkét verzió, az MB-36 és a Siku V252 egyaránt nagyon tetszik. Ti hogy látjátok?

Siku Opel Kapitan. Telefonos Csókához sokkal közelibb méretarányban.
A tetőn lévő pörsenéseket nem tudom mire vélni, a jobb első ajtónak semmi baja, csak tükröződik rajta valami.
Valahogy egyik sem az igazi, de nekem mindkettő tetszik. Szerintetek melyik a szebb? (Szavazás jobbra fent!)
Ilyen az eredeti.

Nincsenek megjegyzések: