2022/11/21

Matchbox MB-62 Volvo 760 GLE

Mennyire jó, kerek évfordulók vannak az idén! A Renault 5, a Honda Civic és a Mercedes-Benz S-osztály, Porsche 911 2.7 Carrera RS, mind-mind 50 éves. A Volvo 760 pedig pont 40!

A legvonzóbb tégla
Nagyon szeretem a szögletes autókat. Nyilván így a nem annyira szögletes 200-as sorozatú Volvókat is, meg a nagyon szögletes 700-as szériát is. Még az is lehet, hogy a Volvo FH függőségem is ettől van. Nem csoda, ezek akkor voltak új autók amikor még én is viszonylag új voltam – de már közel sem garanciális.

A 760-as a 700-as sorozat zászlóshajója – bár ha valaki a 780-as kupét tekinti annak, akkor nem fogunk rajta összeveszni – és 11 évvel ezelőtt egy Siku értelmezés kapcsán Tommi kolléga (Ő kész. Kilépett, meghasonlott. Thoreau-t olvas és nyers koszton él.) nyúlfarknyi típustörténetet is mellékelt. Meglepetésemre sokkal részletesebbet nem is találtam a hazai webűrben, de az előbb linkelt postot, meg a Vezess.hu, tíz évvel ezelőtti anyagát egymás mellé téve szerintem a kettő már kiad egy tisztességes típusismertetőt. Megvan a brit 760-as katalógus is a neten, de 36 oldal, ide beilleszteni barokkos túlzás lenne, úgyhogy javaslom fogyasszátok eredeti előfordulási helyéről!

760-ast csak nyomokban tartalmaz, de Bolla Gyuri, Volvo múzeumos tárlatvezetése ide kívánkozik az életérzésre ráhangolódás végett! Szerintem minden perce arany, a teherautókat meg megígérte, hogy majd pótolja!


Élt négy évet
Egyáltalán nem tudok belekötni, teljesen rendben van. Amit nem értek, hogy miért ilyen rövid ideig használták az öntvényt! Négy lényeges verziója van: a gyöngy-ezüst színű 1986-1987-ből, e post tárgya, a bordó 1988-1989-ből – ezek mind MB-62-ők az 1-75 sorban. 1992-ben felbukkan a Graffic Traffic szériában – nyilván hófehér színben. Utoljára 1997-ben bukkan fel az Ultra sorozatban, ezüstben, gumírozott kerekekkel. Sokkal több lett volna ebben a járgányban, én svéd rendőrségi verziót is belelátok. A valóságban 740-es volt a „szolgál és svéd” flottában, a Corgi csinált 760-asból rendőrségi verziót, szóval kis hunyorítással a Matchboxot is el tudnánk fogadni, nemde?

Ez a darab is az MC-20 szettből való – ha megkattintjátok a linket, akkor az összes eddig itt megjelent postot olvashatjátok, ez pont a tizenegyedik.

A levegőmolekulák hosszasan töprengenek, miután ütköznek ezzel az orral: "Na, ez most az eleje volt, vagy a hátulja?"

Az 8-dot kerék mindenen jól mutat!

Amikor a nyitható ajtó nem volt feláras extra egy Matchboxon! #regenmindenjobbvolt

És még a beltere is egészen részletes.

Mutassatok ennél vonzóbb téglát! Az aranyrúd nem ér!

A részletek nem festékből vannak.

Nincsenek megjegyzések: