2022/11/02

Hot Wheels Peterbilt Cement Mixer

Nem vagyok vérbeli Hot Wheels rajongó, nekem pont azok a modelljei tetszenek leginkább, amikor kilépnek a komfortzónájukból, mert akkor (is) egészen remek dolgokat tudnak alkotni. E post tárgyát ugyan nem vádolnám meg azzal, hogy „remek”, de felettébb érdekes.

Peterbilt, de melyik?
A Matchbox révén Peterbilt betonkeverővel nálunk tele a padlás, de azok a 379-es nyergesből lettek deriválva – amiről amúgy nem vagyok meggyőződve, hogy helyes, erős a gyanúm, hogy a valóságban ilyen modell nem létezett – ugyanakkor nagyon hasonlítanak a 289-, 348-, 353-, 359-esekre, szóval akár még jók is lehetnek úgy ahogy vannak. Tehát a viccbéli sassal szólva: „Tudja a franc.” Szóval nem kevés kutatás árán, de a kiadás évét is figyelembe véve az a gyanúm, hogy talán – és a hangsúly a talánon van – 353-as Peterbilteket nézegethettek, amikor megmintázták ezt a kisautót. A 353-ast 1973 és 1987 közt gyártották, ami – majd látjátok alább – illeszkedik a Hot Wheels kiadásának dátumához és pont hogy építőipari alkalmazásokhoz – dömper, betonkeverő – tervezték.

Peterbilt 353-as, felépítmény nélkül, gyári promóciós fotón. Az alváz hossza ne tévesszen meg senkit, ez is olyasmi volt, amit a megrendelő paraméterezhetett az igényei szerint. Valószínűleg ilyet mintáz a Hot Wheels.

Három
A Hot Wheels összesen háromszor vetette be a mainline-ban ezt az apróságot ebben a színsémában. 1980-ban, 1985-ben és 1990-ben. Csomagolás nélkül kizárólag az alapján lehet megkülönböztetni őket, hogy hol készültek, de így sem száz százalékosan, tehát az én példányom vagy 32-, vagy 37 éves. Fém az alváza, fém a felépítménye, egyedül csak tartálya és annak a micsodája, ami a helyén tartja műanyag, szóval masszív darab, ugyanakkor – legalábbis a Matchboxhoz képest – nem kicsit „baltával faragott”. Egyáltalán nem rossz, de a megjelenés évét tekintve gyakorlatilag kortárs Matchboxok részletgazdagabbak.

Ugyanerre az alvázra amúgy épül egy tartálykocsi és egy dömper is, amiből az előbbi van is nekem, az utóbbiba pedig ha belebotlok nem fogom kihagyni.

Masszív, ugyanakkor nagyon "baltával faragottnak" érződik a Matchbox hasonló korú Peterbilt betonkeverőihez képest.


Vicces, hogy az így elálló hűtőrácsot a Matchbox is tudja összeszerelési hibaként, csak ott ez az alkatrész, ami szintén egy darab az alvázzal, műanyagból van.

Mehetünk!

Megérkeztünk!

A tartályhoz ott a lánchajtás!

A két oldala csak a fülke környékén nem szimmetrikus.

Az alvázon és a tartály keretéhez - vagy milye van egy ilyennek - nem sokat agyaltak.

Nincsenek megjegyzések: