2024/03/27

Matchbox 2023 MBX City Drivers II 5-pack – Mission Helicopter – 70th Anniversary Special Edition

Néha emlékeztetni kell magunkat, hogy amiket gyűjtünk azok játékszerek és elsődleges célcsoportjuk a gyerekek, akik úgynevezett játékra használják ezeket a holmikat. Úgyhogy ha gyűjtői szempontból nyilván nem a legkívánatosabb is egy darab – mert mondjuk nem autó – attól még lehet érdekes, mert mondjuk az egyik legrégebbi öntvény, amit a Matchbox használ. Pont mint a Mission Helicopter.

Vénségek kicsiny boltja
Jól megpakolta ezt a szettet a Matchbox veteránokkal – és még csak nem is látszik! A GMC Wrecker 1987-ben debütált. A Chevy Blazer 4x4 1984-ben. A Mission Helicopter pedig 1985-ből való.

Számtalan verziója jelent meg az évek során, nálunk is felbukkant pár. Rögtön a premiermodell kapcsán fejtettem ki azon álláspontomat, hogy eredetileg Kék Villámnak indulhatott, de valami félre mehetett a filmhez kapcsolódó jogok licencelése során és így lett belőle Mission Helicopter. Erre nyilván semmiféle bizonyítékom sincs, csak a hasonlóság olyan mértékű, hogy az nem lehet véletlen. Kukkantsatok csak rá erre a postra! Ugye? A tengernyi verzióból tehát megjelent nálunk még itt egy és egy kitűnő szettből egy másik is.

(Vissza)fejlesztve
A fentiekben mind közös, hogy az öntvény az első változat. 2014-ben azonban átesett egy retoolingon. A leglátványosabb, hogy azért, hogy a forgószárnyat olcsóbban, egy darabból állíthassák elő, rövidebbre vették azt. Nekem kicsit bántja amúgy a szemem, mert így valószínűtlenül kicsi lett. Rendben van, hogy a Matchbox nem képes repülni, de így már nem is tűnik úgy, mintha tudna. Nyilván amivel többe kerül ez a megoldás az öntvényt tekintve, azt bőven megspórolják a kisebb csomagolásokon. A géptörzs fém és műanyag részének átdolgozása alig feltűnő és talán jót is tett neki. Ugyanakkor a törzsbe visszadugható farokrész megmaradt.

Ami a 2023-as ötös pakkba bekerült nyilván már ilyen ráncfelvarrott változat. Egyelőre ez az utolsó inkarnációja, de nekem van egy olyan gyanúm, hogy fogjuk látni még, ha más nem 1-2 év kihagyással.

Játékszernek még ennyi év után is remek – még ha nem is feltétlenül a gyűjtők álma.

Megmondanátok róla, hogy 38 éves volt, amikor 2023-ban megjelent?

A forgószárnyat még 2014-ben megkurtították és már egyetlen darabból készül. A farok betolva a törzsbe.

Így menetkész.

Nyilván nem repképes játékszer - csodálom is, hogy nincs ráírva a dobozára -, de ilyen pinduri főrotorral nem is tűnik úgy, mintha az lenne. #regenmindenjobbvolt

NRFB Matchbox 2023 MBX City Drivers II 5-pack - 70th Anniversary Special Edition (porsche képe a GMC Wreckerről szóló postból)

Nincsenek megjegyzések: