2024/03/18

Matchbox Moving Parts - Porsche 356A

Az idei évben a a Matchbox Porsche 356-os modelljét vártam a legjobban, amit ha nem is egy bolt polcáról vagy akasztójáról, de egy börzén sikerült beszereznem. Mint az a címből is kiderül, nem az 1-100-as sor tagja, hanem a Moving Parts keretein belül látott napvilágot, aminek a csomagolása is megújult az idei évre, ami szintén megér pár mondatot. 


A borsó, meg a héja
A Mattel vállalati céljával összhangban 2021-ben a Matchbox bejelentette -  aminek a Driving Toward a Better Future nevet adta -, hogy 2030-ra minden fröccsöntött autója, játékszettje és csomagolása 100%-ban újrahasznosított, vagy bioalapú műanyagból készítsen. Ennek talán egyik előszele lehetett, mikor a Power Grabs dobozokban nejlont leváltották papírra, így az tulajdonképpen teljesen környezetbaráttá vált. Ugyanez látványosabban jelentkezik azoknál az ötös pakkoknál, amikben csak elektromos és hibrid járművek kaptak helyet - hamarosan mutatunk még ilyet -, ott a belső rögzítő műanyagot is lecserélték komposztálható papírra. Nem véletlenül említettem meg ezt a két csomagolást, mert 2024-re ezen elvek mentén újult meg a Moving Parts csomagolása is. Sarkítva azt mondhatnánk, hogy a buborék csomagolás, a Power Grabs doboza és a villanyautós multipakk kombinációja lett. Ugyanez képeken:

Matchbox Moving Parts - Porsche 356A
A Moving Parts sorozat autói már biztosan újrahasznosított fémből készülnek

Mikor napvilágot látott ez a csomagolási forma, kicsit kétkedve fogadtuk itt a blog szerzői között. Félreértés ne essék, nem a környezettudatosságot kérdőjeleztük meg, hanem magát a kivitelezést. Mint látható, a doboz egyik fele elölről nyitott, ám mivel műanyagot feleslegesen nem akarnak használni, ezért annak tartalmát így semmi sem védi a külvilágtól, vagyis könnyen sérülhet. A másik aggodalmunk szintén a biztonságra tette a hangsúlyt, de ezúttal arra fókuszálva, hogy kisautó benne is maradjon a helyén, hogy érhető is legyen, tekintsétek meg ezt a rövid videót:


Ez a része beigazolódott, nem kellett rá sokáig várni, ami azért valahol szomorú és az is, hogy ez a sors is elsőként jutott eszünkbe. Mivel boltokban még nem találkoztam vele, így a tartósságáról, esetleges sérülésekről, koszolódásról nem tudok beszámolni.

A csomagolást kinyitva így vehetjük ki annak tartalmát
A videóra visszatérve azért a Matchboxnál is gondoltak rá, hogy ne essen ki véletlenül a csomagból a kisautó, a kerekek belső felénél támasztja ki a papír. Azért nem könnyű kiszedni, én erről az oldalról, a kerekeket tolva tudtam kipattintani (valahogy így). Szemből nem ment volna ilyen "könnyen".

Megfordult a világ
Nagyon régóta vágyunk rá, hogy a Matchbox elkészítse végre a saját Porsche 356-os modelljét. Talán elsőként, de legalább is jó régóta velünk van a Maisto értelmezése, amiről 2009-ben Joe írt bővebben, majd én annak újkori, egyszerűsített változatát mutattam pár éve. Innen ered a viccnek szánt alcím is, hogy most kivételesen a Maisto modellje volt hamarabb és nem fordítva. Tudniillik a "rossz" nyelvek szerint az MC toys - a Maisto elődje - Matchbox Copy-t jelentett, de persze erről szó sincs. Ahogyan akkor a Maisto, úgy most a Matchbox is hiányt tölt be, játék kategóriában gyári kivitelű Porsche 356-osból nem túl nagy a felhozatal. Szerencsére nem csak ez teszi szerethetővé, hanem mert egy nagyon szépen kivitelezett kisautót kaptunk. A gömbölyded formavilág eleve nem túl sok részlettel rendelkezik, de abból viszont mindent megtalálhatunk rajta, én semminek nem érzem hiányát. A részletgazdag kialakítást megfejelték egy részletgazdag kifestéssel, szinte már modellszerűen. Minden lámpatest szépen ki van festve, de az arany színű feliratok sem hiányoznak róla. A beltér is teljesen rendben van, a kormány olyan amilyen szokott lenni manapság. Mindezeket még rádobtak egy lapáttal a tökéletes kerék választással és a krómozott lökhárítókkal. Köszönöm, szép munka volt. De ha már mozgó alkatréssel rendelkező kisautó, akkor az se maradjon ki, hogy nyitható a motorháztető, ami alatt szemügyre is vehetjük a kifestett motort. Itt jön be a gyenge része a dolognak, a formába bele kellett rondítani, hogy nyitható legyen, de így sem tudtam körömmel sem, csak egy fogvájó segítségével kinyitni. Ez nekem nem gond, de mint gyereknek a játszhatóságát talán rontja, hogy nehezen nyílik.


Nagyon szépen sikerült, szinte már modell szerű
Még az apró embléma is odakerült a krómléc elejére
Ennél megfelelőbb kereket nem is választhattak volna hozzá
A kissé sötét ablakok mellett ezt az öntőforma illesztési hézagot tudom negatívumként felróni
Az e célra tervezett vájat ellenére sem könnyű kinyitni a motorháztetőt
Festett a motortér és igen, a kipufogókat eddig kihagytam, mint negatívum

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

A minapi börzén egy cabrio, avagy speedster verzió jött velem szembe, az Welly volt, de otthagytam.