2024/02/18

Matchbox White Rose CY-104 Kenworth Superstar Transporter K-Mart Havoline

Ha két hete egy rettenetesen rossz White Rose Matchbox kamiont mutattam, akkor most gyorsan ellensúlyoznám az okozott traumát egy jóval.

Minek nevezzelek?
Az az igazság hogy zavarban vagyok! Mivel Charlie Mack, csak a Convoyokkal foglalkozó bibliája beszerezhetetlen*, amúgy zseniális Convoy Projektre vagyok kénytelen hagyatkozni „érdekes adat” ügyben.

*Matchbox kolléga ismeri (!), szokott vele levelezni (!!), és a kedvemért megkérdezte (!!!) A Matchbox Embert, hogy van-e neki még amit áruba bocsátana. Azt mondta, hogy talán van még a garázsban, de iszonyú sokat kéne pakolni hozzá, hogy megkeresse ezért inkább legyen vele irgalmas. Eddig is kedveltem Charlie-t, de most végképp a szívembe zártam! Pont olyan esendően lusta mint én!

Náluk találtam egy érdekes ellentmondást és közel sem vagyok benne biztos, hogy ez most CY-104, vagy CY-36! Mutatom!

Az eredeti Convoy sorozatban van két nagyon hasonló félpótkocsi. Mind a kettő a Low Boy-ra épül. Az egyiknek dupla, hátrafelé nyíló ajtajai vannak, amit a zsargon „pajtaajtónak” (barn door) is hív. Ezt Transporternek hívják, de láttam már box trailernek is hívni. Ez volt előbb, 1988-ban jött ki.

A másik szakasztott ilyennek lefelé nyíló, rámpa-szerű, letörős ajtaja van, ez 1989-ben jött ki és Superstar Transporternek hívják, az változó, hogy a Super és a Star-t egybe írják vagy külön.

Az nem kérdés, hogy jelen poszt tárgyát a White Rose gyártatta és az Indy 500 franchise része. A W900-as Kenworth vontatót pont abban a postban tárgyaltuk részletesen, amiben a Transporter van mögé fogva. Ezt a Matchbox adta ki és CY-36-nak hívja. Nem sok készült ebből az együttállásból, mert nem tud rendesen elfordulni a szerelvény, a félpót beleüt a hálófülkébe.

A Convoy Projekt azonban valamiért az összes White Rose, Kenworth + Superstar Transporter / Transporter szerelvényt egy kalap alá veszi és következetesen Superstar Transportert ír mindegyik mögé. Ezzel szemben a felsorolásban több olyan kép is van, amin látszik, hogy a Transporterre jellemző pajtaajtók vannak a félpóton. Több megfejtés is lehetséges: vagy több verzióban készültek, amilyen félpót éppen kéznél volt. Vagy egyszerűen pontatlan a Convoy Projekt listája. Esetleg szándékosan veszi egy kaptafa alá őket és hív egységesen mindent amit a W900-as Kenny és Transporter vagy Superstar Transporter félpót amit a White Rose adott ki, hogy megkülönböztesse a Matchbox Convoy sorozattól.

Akárhogy is, engem sikerült elbizonytalanítani, de tartom magam a Convoy Projektnél olvasható jelöléshez.

Indy 500
Már írtam korábban, hogy mivel nincs kötődésem a sporthoz, meg akartam egy ésszerű határt húzni a gyűjtésben, ezért nem gyűjtöm a Nascar meg Indy 500 tematikájú, White Rose kamionokat, csak mutatóban van pár. Nos, ez a „pár” közül az egyik – vagy másik, ha az előbbi linkhez viszonyítjuk. Annyit sikerült kitúrnom a netről, hogy ez a csapatkamion a hetvenhatodik Indy 500-as versenyen szolgált, melyet 1992 május 24-én rendeztek.

Indy 500-as csapatkamion, a hetvenhatodik Indy 500-as futamról.

Szimmetrikus.

A Matchbox ezért nem erőltette a CY-36-ot, a Transporter félpót sarka beleüt a W900-as hálófülkéjébe.

Transporter és nem Superstar Transporter.

Ilyen csinos doboza lenne, ha lenne. Az ott hét dollár és kilencvenkilenc cent, nem 799$. (Kép: eBay)

Egészen csini szettet kanyarítottak a verseny köré! Olyan Peterbilt Tanker kell nekem! (Kép: eBay)

Nincsenek megjegyzések: