2022/02/13

Matchbox CY-109 White Rose Collectibles Convoy Ford Aeromax Motorcraft Superstar Transporter

Mostani postunkban a Matchbox Convoy sorozatának egy olyan elágazásából mutatok be egy darabot, amiből csak mutatóba szereztem be párat. No, nem mintha nem tetszenének, csak éppen valahol muszáj meghúzni egy határt.

Fehér Rózsa
A Convoy Családfa postban ejtettem róla pár szót, ebben az ősiben meg részletesebben körüljártam, hogy mi a White Rose Collectibles és a Matchbox kapcsolata. A lényeg, hogy egy időben a White Rose birtokolta a NASCAR merchandising jogokat és rengeteget gyártatott a Matchboxszal. A csapatszettjei parádésak, mint a mellékelt ábra mutatja, de a szóló csapatkamionjai nem fogtak meg. Félreértés ne essék, nem rosszak ezek és a szőlő sem savanyú, csak akartam húzni egy ésszerű határt a gyűjtésben és az, hogy az amerikai autóverseny sorozathoz semmi kötődésem sincs, jó indok volt a „nemre”. Másrészt egy kaptafára megy az összes. Valamilyen amerikai vontató, de a félpót mindegyiknél cirka ugyanaz és ezeket nem tamponnyomták, hanem matricázták. Nem tartom feltétlenül ördögtől valónak a matricát, de ha már... Értitek.

Bud Moore Engineering
Gyanítom ti is annyira virtuózan kezelitek a Google keresőt mint én, de azért pár linket elhelyeznék. E post tárgyát képező kamion a Bud Moore Engineering színeit viseli. 1990 és 1993 közt viselte az általuk használt Ford Thunderbird(ök) ezeket a színeket és szponzorlogókat. A tulajdonos életéről és karrierjéről alapos Wikipédia szócikk szól. (Bocsánat, tényleg semmi kötődésem a NASCAR-hoz, nem is akarok úgy tenni.)

Mert piros
Elnézést kérek ez úton is minden NASCAR rajongótól de anno amikor ezt a szerelvényt megvettem, két dolog vezérelt: Tetszett, hogy piros, meg hogy legyen ilyen is mutatóba. A White Rose, NASCAR kamionok mind a Convoy játékszer sorozatra épülnek és játékszernek is szánták őket, nincsenek olyan törékeny, sérülékeny, lenyelhető alkatrészeik, mint a Collectibles szériának. A Ford Aeromaxot ismeritek, gyakori vontató, a vele részletesebben foglalkozó post erre található. Az utána akasztott, a Lowboy-ra épülő, Transporterre (helyenként Boxcar) épülő, Superstar Transporter (helyenként csak Superstar) a White Rose-on kívüli összes sorozatban ritkának mondható – cserébe a White Rose-nál meg csak ezt a kettőt használták. A különbség igen egyszerű: A Transporternek kétszárnyú ajtajai vannak, a Superstarnak meg lefelé nyíló rámpája.

Szép piros és sok rajta a felirat, meg a króm.

Ha lenne bármi kötődésem a NASCAR-hoz, akkor erre a Convoy leágazásra se tudnék nemet mondani, de a pénztárcám szerencséjére nincs.

A vontató fém fülkéjén, a félpót műanyag felépítményén és a rajta lévő matricán ennyire sikerült összehozni a piros árnyalatot. Nem rossz kiállású holmi ez, a krómcsík is nagyon jó a matricán, de nem halmozom őket, van mutatóba ilyen is.

A különbség a "Transporter" és a "Superstar Transporter" félpót között...

...az utóbbin lefelé nyíló rámpa van.

A doboz a Convoy szériában megszokottak egyik változata. A Matchbox logó viszont nem mindegyik White Rose kiadáson van rajta. Vagy nem ennyire hangsúlyosan. Amúgy nekem bejön a kockás-zászlós dizájn.

Mondom, Convoy doboz.

Itt "bukik le", hogy ez nem a hétköznapi Matchbox Convoy sorozatból jön. A doboz alján lévő apróbetűsből kiderül, hogy 1992-es kiadás.

Nincsenek megjegyzések: