2009/10/10

Matchbox MC-23 Porsche Set

Mi is lehet egy Porsche mániás Matchbox gyűjtő legfőbb álma, mint egy gyári csomag az említett márka modelljeivel, főleg ha nem is tudja, hogy álmai csomagja a valóságban is létezik. Ez a mondat pár hónapja még abszolút rám illett, azonban, mint ahogyan láthatjátok ez már nem így van. Az egész úgy kezdődött, hogy vágytam egy CY-24-es Porschés DAF szerelvényre, amiből elsőre egy Supekings lett, ami csak átmenetileg orvosolta hiányérzetemet. Végül az eBay-en kötöttem, ki ahol a "matchbox porsche" szavakra rákeresve elém tárult ez a szett. A probléma már csak annyi volt, hogy se eBay regisztrációm, se idegennyelv tudásom nincs - Franciaországból jött -, így Joenak ment egy mail, hogy nem segítene-e nekem. A válasz meglepett, mert ő már napok óta figyelte az aukciót, gondolta megveszi - mivel jó árban volt - és ha itt van felajánlja nekem megvételre. A mosolyom a fülemig ért, már csak az aukció lejártáig volt egy kis izgi. A sikeres aukció után pár nappal már Joetól jött a fotó a már nála levő csomagról - igazi happy end.

A támogatócsapat kamionja
Ez a szett az 1991-es katalógusban bukkan fel először, a doboz nem a szokványos Matchbox design, hanem teljesen egyedi, a Porschéval harmonizáló színek, minden oldalán hatalmas Porsche feliratok, színes grafika két autóval. Az igazán figyelmes dolog azonban az, hogy a doboz hátulján kivágható versenypálya elemek találhatóak. Később kiadták egy másfajta dobozzal is, szerintem nem kérdés, hogy melyik a szebb - ez. Bélése egy fehér műanyag, melyben szorosan rögzülnek a járművek, azonban a megszokottól eltérően nem az oldalukat, hanem a tetejüket mutatják a külvilágnak. A dobozban található kamion teljes egészében megegyezik a Convoy sorozatban található CY-24-es darabbal, mely egy fehér DAF 3300 Space Cab vontató és egy Transporter trailer párosítása, Porschés festéssel. A trailer lowboy alapokon nyugszik, oldalfala sima, melyet teljes egészében lefed a Porsche dizájnos matrica, melynek mintája folytatódik a kamionon is. Tetszik, hogy jó mélyre lenyúlik az oldalfala, amit hátul lespóroltak, így az alap trailer lámpáit látjuk.

Négy
Ami az autókat illeti, négy darab van, mind a négy más színű, a Porsche Turbo sárga, a Porsche 959 fehér, a Porsche 944 Turbo fekete és a Racing Porsche piros színben tündököl. Mindegyiken megtalálható egy hatalmas Porsche embléma a motor- vagy csomagtérfedélen, illetve az ajtókra felkerült a típusuk is, így mindegyik modell jól beazonosítható. A Porsche Turbo festése kicsit vastagra sikerült, melyet az 1-75-ben 1990-ben bevezetett mintával dobtak fel. A 959-es és a 935-ös modell festése csak ebben a szettben volt jelen ebben a formában. Mindkettő hátsó spoilere Porsche feliratot kapott, azonban a 935-ösé nem a gyár által használt betűtípussal íródott. A 944-es festése megegyezik a 1-75-ös sorozatban szereplőével. Összességében egy nagyon jól átgondolt és kidolgozott szett, mutatós doboz, figyeltek az autók színösszeállítására, kiszolgáló kamion, kivágható pályaelemek, minden, ami mára kiégett a Matchbox készleteiből. Gyerek szemmel egy kész katarzis ez a csomag, bár bevallom nekem sem okozott kevesebb örömöt, mikor kézbe vettem.

Matchbox MC-23 Porsche Set, NRFB
Kivágható pályaelemek a doboz hátulján
Minden oldalról ordít, hogy mi van benne
Fehér műanyagban laknak, mely elég szorosan tart
Dobozbontás után
Megfelelő színsorrendben állnak
Matchbox CY-24 Daf 3300 Space Cab
Transporter trailer Porsche matricával, ...
... melynek egy lowboy az alapja
Matchbox MB-41 Racing Porsche
Máig nem értem miért Racing Porsche lett a Matchboxnál
Matchbox MB-59 Porsche 944 Turbo
Fura az árnyalata, mintha először nem fekete lett volna
Matchbox MB-07 Porsche 959
Jól mutat a spoileren a Porsche felirat
Matchbox MB-03 Porsche Turbo
A dekoráció megegyezik az 1990-es alapverzióéval
Az 1991-es Matchbox katalógusban
A későbbi kiadás doboza (kép forrása: eBay)

13 megjegyzés:

beczl írta...

Na igen ez már Porsche! Eddig nekem annyira nem jöttek be, de egy ilyen szettet bevállalnék. :-)

wookie írta...

Egy újjabb király post! :)

Hol lehet veletek felvenni a kapcsolatot?

porsche írta...

Ament: Köszönöm.
Dobj egy kommentet az elérhetőségeddel, persze azt majd nem fogjuk közzétenni.

Ikarus 256 írta...

Nagyon szép szett! A kivágós-összeragasztós részt lefénymásolnám a helyedben és összeraknám. Nincs mindenkinek olyan Porsches pályarészlete! :-)

AB FLIRT írta...

Ez gyönyörű szett,mostmár értem amit az e-mail-ben írtál.
Gratulálok hozzá!
Ja igen,én is inkább a fénymásolás technikát javasolnám,mivel így marad ez a gyönyörű szett időtálló,és értékes számodra.

Sam. Joe írta...

Nyitott kapukat döngettek, már be van szkányolva. ;-)

Unknown írta...

Szép!
Kiskoromban volt egy ilyen set-em, még nagymamám hozta Ausztriából. Sajna már csak 3 db van meg belőle kopottas állapotban.

Sam. Joe írta...

Kérlek könyveld el őszinte irigységünket! Nekünk sokkal sanyarúbb gyerekkorunk volt! 8-)

RÁJEN írta...

Nagyon szép szett, ha ez megvan, talán nem is kell más MB Porsche :)

porsche írta...

Rájen, ezt ügye te sem gondoltad komolyan ;-) Van még ezen kívül pár darabom (49), és még szeretnék is...

Unknown írta...

Ú de jó, ebből nekem megvolt a nyerges szerelvény, külön :)
Köszi az emlék felfrissítését!

Unknown írta...

Üdv Mindenkinek 👊✌️Én nagyon, nagyon szeretnék egy ilyen szettet akár külön - külön is 😁Én nagy Porsche gyűjtő vagyok 😁Gyerek koromban megvolt nekem ez de valahogy a sok költözés közepette elvesztek 😔😔A segítségeket előre köszönöm 🤗🤗🤗

Bazsiszeged írta...

Pont ma vettem egyet végre��