2022/07/17

Matchbox MB-15 DAF 3300 Space Cab - MB-32 Excavator

Azt hiszem külön szeretem azt a kisautógyűjtésben, hogy nincs a hátam mögött egy bíráló bizottság, aki beleszólna abba, hogy ami nekem tetszik, az most úgy jól van-e vagy sem, valami nehezen követhető és szubjektív standard alapján – szemben bizonyos kisállatok tenyésztőivel.

A minap rendezkedés közben ismét eszembe jutott, hogy vajon a Matchbox miért nem lépte meg azt a teljesen kézenfekvő dolgot, hogy az alap Convoy sorozatba építőipari gépeket szállító szerelvényeket tegyen. Jó, hát nyilván az ár, de az egy szerelvény, plusz egy valamilyen jármű Team Convoyba pont belefért volna árban is. Mutatóba a Premiere Collection-ban van ilyen, a csőrös Pete a Cat logóval, a lowboyon meg a Caterpillar buldózerrel szerintem pont olyan, amitől még az is elismerően csettint, aki amúgy nem nehézgép függő. Igazából építőipari témájú több darabos szettekben volt ilyesmi egy kis csavarral, szóval egész közel állok hozzá, hogy feltaláljam a spanyolviaszt. (Nem szerepelt még e-lapokon, de ami késik az a vonat.)

Szóval végre rendeltetésszerűen kezdtem használni a játékaimat és összepasszintottam egy Matchbox Convoy szerelvényt, ami sohasem létezett, de milyen jópofa is lett volna, ha lett volna!

Az nem újdonság számotokra, hogy a Matchbox több Convoy traktort is kiadott szólóban az 1-75 sorban – nyilván azzal a szándékkal, hogy legyen mit cserélgetni a Convoy szerelvények előtt. (Tényleg csak mutatóba a COE Kenny premiermodell, csőrös Scaniák.) Az 1999-es MB-65 DAF 3300 Space Cab igazából már szerepelt nálunk, porsche kolléga cirka tíz évvel ezelőtt már bemutatta. (MB-65 volt akkor Németországban, a világon mindenhol máshol MB-15.) Az ok, amiért én elővettem újból az az, hogy amit a mögé fogott lowboy trailerre telepítettem, színben szinte tökéletesen passzol hozzá.

Ez pedig nem más mint az 1981-es MB-32 Excavator. Ami azt illeti, ennek egy változata szintén volt már nálunk, szintén cirka tíz éve és erről is porsche írt. Érdekessége, hogy elvben ez a piros, mindenféle dekort nélkülöző példány a premiermodell. Eredetileg Atlas Excavatornak hívták a gyártója után, de idővel a nevet dobták, az aljáról is lekerült – az enyémnek sincs Atlas felirata. Színben és dekorban számos verziója létezik, de kivitelben is van eltérés: keskeny kanalas változatai is vannak.

A teljes kreálmányom. A traktor mint fent, a félpót egy Convoy lowboy a roncsos dobozomból - lehet túrni kéne neki egy feke lowboyt, az még jobban mutatna. A rakomány pedig...

...egy MB-32 Atlas Excavator 1981-ből, de bátran szólítsátok csak Excavatornak!

A valóságban a piros és a narancssárga sokkal közelebbi árnyalatok, mint a képen, de az öreg Sony fényképezőgépem imádja felerősíteni a pirosat.

Az excavator ezt tudja csinálni a karjával, a kanala is mozog a tengelye körül, egyedül a középső ponton merev a kar. A lánctalpas futóműhöz képest a gép teste is körbeforgatható, illetve apró kerekeken gurul. Pont mint egy igazi játékszer. #regenmindenjobbvolt

Nincsenek megjegyzések: