2022/04/13

Matchbox Hitch'n Haul 2021 MBX Wave Rider

Tavaly márciusban hoztuk hírnek, hogy a Mattel feltámasztja a szériát. Matchbox kolléga akkor megírt mindent amit érdemes volt és akkor már tudni lehetett róla, tessenek kedves lenni visszakattintani!

Akkor még nem tudhattuk, hogy nálunk fogja-e a Mattel forgalmazni vagy sem, de a boltokba került, és nem volt különösebben nehéz beszerezni sem, mert a szóló kisautókhoz képest némileg magasabb ár sokakat visszatartott a vásárlástól. A megjelent kettőből nekem csak a szörf témájú tetszett, a stratégiai csapásmérő betonkeverős szett nem. Ez előbbiből viszont beszereztem mindkét változatot – de ne szaladjunk ennyire előre!

Doppelkabine mit Travel Trailer
Nem vitás, hogy a Hullámlovas szett a legtöbbünk számára a duplakabinos-platós (DoKa) Volkswagen T3 Transporter miatt vonzó – vagy éppen taszító. A típusról már írtunk korábban, egy Matchbox átalakítás kapcsán, szóval ismertetőért tessenek kedves lenni oda klattyintani

 


Ha én autógyártó lennék, akkor magam tenném fel a netre ezeket a jó kis marketingfilmeket, normális minőségben. VW T3 marketingfilm első rész. Sajnos a DoKá-t egyikben sem tárgyalják.

A szettben mögé kötött lakókocsi – minden valószínűség szerint – nem valós járművet mintáz, porsche kolléga már többször is értekezett róla, mert nem újdonság – mindazonáltal kedveljük.

Mutasd a platód, megmondom mi vagy!
A Matchboxnál 2016-ban debütál a típus és a szokásos eltérő színek, díszítések és kerekek adta verziókon kívül háromféle fontos, de elsőre nem is feltűnő változatban létezik. Az alváza műanyag, de a karosszériája lehet fémből és műanyagból is. Az utóbbiból van a kevesebb, összesen háromról tudok 2017 és 2019 közöttről és mindhárom Color Changer(s), azaz a színváltós szériából való. Érdekes, mert ezt régen fém karosszériával is megoldotta a cég – a hőmérséklet függvényében színt váltó járgányokról itt érdemes kutakodni. A műanyag karosszériásoknak üres a platója és úgy van két darabból, hogy törés nélkül, egyenes vonalban ér össze a két alkatrész.

A fentiekből logikusan következik, hogy a fém karosszériásoknak ezzel szemben két változata van, az üres platós, illetve az amin egy kerék, egy lánc és valamiféle táska van. Ezeknél a plató – és egyben a beltér – műanyag alkatrésze úgy ér össze, hogy abba U-alakban, mint egy nyelv lóg bele a fém karosszéria. Így leírva meglehetősen bonyolultan hangzik, de a képek egyértelművé teszik. Így a Wave Rider pack is kétféle változatban létezik.

Surf nazis must die!
Én tökéletesen elégedett lettem volna a Transporterrel és a lakókocsival, azonban a Mattel istenségei úgy döntöttek, hogy a szörfös témát kimaxolják és ezért mellékeltek hordozható műanyaghullámot, bele illeszthető szörfössel, szörfdeszkákat és napozóágyas henyélőt is. Valami értelmesebbnek jobban örülnék, pl. szállítható szörfdeszkáknak, Baywatch-toronynak – ennyi műanyagból kijöttek volna azok is.

A DoKa Transporter festése eléggé passzív-agresszívre sikerült, a „Csak helyieknek!” (értsd: helyi szörfösök számára) felirattal, meg a kivehetetlenül apró betűvel írt szörfös névsorral. Az előbbiről a „Surf Nazis Must Die!” (Szabadfordításomban: Pusztuljanak a szörfös nácik!”) című film jutott eszembe, ami nem vicc, mert viccnek kicsit erős lett volna. Sokáig minden idők legalacsonyabb IMDB pontszámával bírt és teljesen jogos volt a dolog. Én megpróbáltam megnézni egyszer és nem sikerült. Aztán persze jöttünk mi és odavágtunk az Álom.net című alkotással, ami csak annyiban jobb, hogy vannak benne látványosan kidobott, vonzó női idomok, de ugyanúgy vallatni lehetne vele és több agysejtet pusztít mint egy üveg vodka. Bocsánat, elkalandoztam!

A „Matchbox Surf Club El Segundo”, meg „Mattel” feliratok valószínűvé teszik, hogy a névsor Mattel alkalmazottak nevét rejtik és mint ilyen újabb húsvéti tojással van dolgunk, ami nem állna messze a cég szellemiségétől, de míg anno Jason Richman neve tökéletesen olvasható volt és némi nyomozás után el is tudtam érni egy villáminterjú erejéig, ez esetben erről le kell mondanom. Annyira aprók a betűk, hogy sajnos kivehetetlenek a nevek.

Nem rossz szett ez, de a kiegészítőből a kevesebb, de igényesebb, több lett volna.

Az egyik változat, mindenfélékkel a platón.

Egy közeli a mindenféléről. Kerék, lánc, meg talán egy nagy táska. Ha ilyen U-alakban nyúlik bele a karosszéria a platóba, akkor az fémből készült. Ha műanyagból lenne, akkor egyenes vonalban, a plató teljes szélességében végig érne.

A másik változat, a plató üres.

Jól látszik, hogy nem látszik! A plató felett a mellékelt akszesszoárokból a homokba szúrandó szörfdeszkák.

Az elejétől a hátulja felé haladva: Névsor, "Matchbox Szörfklubb, alapítva 1970-ben, El Segundo Beach" és a kicsit passzív-agresszív: "Csak helyi(szörfösökn)ek".

A lakókocsi azonos mindkét verzióban. A maradék kiegészítő: A kék izé a bal sarokban hordozható hullám, hogy bárhol lehessen szörfölni, a jobb felső sarokban a hullámba illeszkedő szörfös, a piros pedig egy nyugágyon henyélő beachboy. Én tök jól meglennék ezek nélkül is.

A blister hátulja, a kiegészítők felhasználásának magyarázó ábrájával, meg a másik 2021-es Hitch'n Haul szettel.

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

"Surf Nazis Must Die", nagyon jó kis előzetes volt, raccsoló kollégánkat megkérhetjük hogy mondják ki! Az egész előadás olyan volt, mint Bozai József egykori felkonfja: "Hát persze, hogy a Náci szörfösök halála is a VICO filmje!" 😄