2022/04/10

Matchbox CY-47 Convoy Coca-Cola MCI Coach

A boltban megvásárolható, nem speciális Convoy kiadásokból két olyan jármű van ami nem csupán a festése miatt ritka, hanem úgy általában, az a bizonyos jármű a többi Convoyhoz képest elenyészően kevésszer került kiadásra. Az egyik ilyen a CY-30 Grove AT 1100 Crane, melyet költséget és fáradtságot nem kímélve már bemutattunk e lapokon. Ez a busz meg a másik.

Motor Coach Industries
Az amerikai buszgyártót 1933-ban alapították. Leginkább helyközi (távolsági) buszairól volt ismert, gyártottak nagyjából mindent amit busznak lehetett nevezni. Egy időben a Greyhound legnagyobb beszállítói voltak – nem csoda a cég többségi tulajdonosa a jól ismert amerikai távolsági busz társaság volt – de a Matchbox szempontból legizgalmasabb Scenicruiser az pont nem az ő termékük volt.

A cég mind a mai napig működik – bár a tulajdonos immáron a kanadai New Flyer Industries – a honlapjuk itt található.

Nem kevés kutatás után azt gondolom, hogy ami 1997-ben CY-47 szám alatt a Convoy szériába került, az az MCI 102-EL3 nevű terméke. A 13,89 méter hosszú, 2,59 méter széles távolsági autóbuszt 1998-tól 2003-ig gyártották. Renaissance néven is ismert buszt 2001-ben E4500-ra keresztelik át.

Motor Coach Industries MCI 102-EL3 (Kép: Wikipédia). Szerintem erről vették a mintát.

Az egyetlen Convoy busz
Ami a MCI Coach történetét illeti, hihetetlenül aluldokumentált, ezért emlékeztetnék mindenkit, hogy a tévedés jogát fenntartom! Nos, én úgy tudom a történetet, hogy 1997-ben kerül be a nomál Convoy szériába azzal a – szerintem nagyon vagány – Coca-Cola motívummal, amit az én példányom is visel. Valamikor később a Convoy amerikai megfelelőjében a Big Movers sorozatban megjelenik sárga alapszínnel, McDonald's motívummal. Ez még talán az utolsó boltban is kapható verzió. Hogy mennyire kaotikus a helyzet, a jegesmedvés premierverziót csomagolták narancssárga Mattel Wheels ablakos Convoy papírdobozba, fehér Mattel Wheels ablakos Convoy papírdobozba Coca-Cola emblémával és kétféle Big Movers blisterbe is.

Narancssárga Mattel Wheels Convoy dobozban (Kép: eBay)


Fehér-piros Mattel Wheels dobozban, Coca-Cola logóval (Kép: YouTube)

Az egyik fajta Big Movers blister (Kép: eBay)

A másik fajta Big Movers blister (Kép: eBay)

Az előbbi hátoldala, amiből azt gondolom, hogy a McDonald's motívumú volt az utolsó MCI Coach, ami játékboltokban kapható volt. (Kép: eBay)

Ismert még hatféle Matchbox Collectibles kiadás, ami mind mozifilmhez köthető (Animal House, Jaws, Bewitched, Austin Powers, I Dream of Jennie, Scooby-Doo). Igazándiból egyik sem vonz, bár csúnyának nem nevezném őket, csak a filmekhez nincs kötődésem.


A 2000-ben Sydney-ben tartott olimpiához a Matchbox szállított be kisautó témájú ajándékokat és ezek közt is volt ilyen MCI busz.

Létezett további legalább 19, valamilyen a Disney-hez köthető motívummal dekorált verzió. Ezek ugyan csak a Disney World / Disney Parks ajándékboltjaiban voltak kaphatók, de a csomagolásukon vagy rajta van a fentebb említett vidámparkok neve, vagy sem – szintén nem vonzanak különösebben. Némelyik annyira fantáziátlan díszítést kapott, hogy az már kínos.

Egy példa a csak a Disney vidámparkokban kapható verziókra. (Kép: eBay)

A Matchbox Ikarus Coach-al ellentétben nagyon pontosan hozza a fentebb már említett MCI busz részleteit – odáig volt nehéz eljutni, hogy milyen MCI buszok léteztek akkoriban. Én azt gondolom, hogy nem hétköznapi távolsági autóbuszt mintáztak meg, hanem afféle turnébuszt, amit promóciókhoz, meg turnézó előadók utaztatásához használnak. Erre utal a beltér is, ami nagyon nehezen hajlandó feltárulkozni. A nagyon sötétre vett ablakokon olyan LED-es zseblámpával világítottam meg, amivel normális esetben éjjel 20 méterre is el lehet világítani és így is csak nagyon nehezen kivehető, hogy a sofőr munkahelye mögött nem üléssorok vannak, hanem egymással szembefordított kanapék. A beltér az ablaksor végéig tart. A Convoy kerekekeket nem kell túlmagyaráznom rajta, viszont a műanyag alváz ellenére is meglepően nehéz. Nem csoda, a karosszéria és a tető – mely két alkatrész – fémből készült, hátul és középen is szegecs tartja őket össze.

Amivel bajban vagyok az a méretaránya. Egyértelműen sokkal nagyobb, mint az 1:110 környéki Convoy nyergesvontatók. Őrülten rossz vagyok az ilyesmiben, de én valahová 1:80 - 1:90 közé saccolom.

Matchbox ügyekben lassan meg kell már fogadnom, hogy „soha ne mondd, hogy soha”, mert lemondtam már arról, hogy nekem lesz valaha is ilyen az ára, de leginkább az ÁFA és a vám miatt, de végül teljesen váratlanul porsche kolléga zsákolta be nekem ezt a példányt egy börzéről.

A modellnek még annyi utóélete van, hogy 2019-ben lecserélik egy újabb MCI típusra, a jelenleg is gyártott, a cég zászlóshajó modelljére a J4500-ra. Az új öntvény nagyon hasonlít erre a régebbire, biztos támpont, hogy melyikkel van dolgunk, hogy annak már nem Convoy kerekei vannak, hanem a viszonylag újabb, "kétgyűrűs" kerekek. Szintén Disney-promóciós változatai ismertek és megkockáztatom hogy ezek elődjeik többségével ellentétben egészen pofásak.

Annyira agyonsötétítettek az ablakai, hogy nagyon nehéz bekandikálni a beltérbe. Turnébusz, a vezető mögött kanapékkal.

A sofőrnek saját ajtaja van és elsőre úgy tűnik, hogy a két oldal szimmetrikus...

...pedig nem. A jegesmacis Coca-Cola motívummal engem megvettek. Szerintem ez a változat a legpofásabb mind közül.

Meglepően nehéz! Nem csoda, annyi fém van benne, hogy szerintem manapság egy 10-es csomag Matchbox is kijönne belőle. Szép ez a hátfal és nem csak a logótól.

Ennyi támpontból szép megtalálni, hogy milyen busz is lehet ez!

Nincsenek megjegyzések: