2022/04/06

Matchbox MB-56 Speed Trapper

2017-ben kezdett el újra utánfutókat készíteni a Matchbox, amiket a normál - akkor éppen - 1-125-ös sorba is besorolt. Magának a tendenciának örültem, de valljuk be, talán ennél gyengébb kezdést nehéz lett volna elképzelni!

A Speed Trapper nem más, mint egy sebesség mérésre szolgáló utánfutó. Nálunk mondhatni nem túl gyakoriak - én konkrétan még nem találkoztam vele -, de például a Mattel hazájában előfordulnak. Nem is feltétlen a gyorshajtók levadászására használatos az eszköz, hanem mondjuk útjavításoknál, vagy útszéli munkáknál látványosan felhívható velük az autósok figyelme, hogy bizony lassítani kéne azon a szakaszon. Elég egyszerű szerkezetek, könnyedén mozgathatók és szinte bárhol elhelyezhetők. Ezzel szemben a Matchbox értelmezése elég drabálisra sikeredett szerintem, nem is mindegy mekkora autót fogunk be elé. A kitámasztótalpak hatalmasak és mivel a vonószem is magasra kerül, alig emelkedik el a földtől vontatás közben. Cserébe legalább letámasztva nagyon stabil. Ezen kívül a fő erénye, hogy néhány érték között állíthatjuk is a kijelzett sebességet. Igaz elég nehézkes kivenni a forgatható dobon az értékeket, erre azért jobban odafigyelhettek volna. Nem kétlem, hogy esetleg arra gondolt a tervezője, hogy a majdani tulajdonosa átrajzolja a digitális számokat egy filccel, a neki tetsző értékekre. Például a képen is látható 080 számból csinálhatunk akár 150-et is, ami mérföldben mérve (is) már egy igen szép érték. Persze ügyeltek rá, hogy mértékegység ne kerüljön rá sehova, így mindenhol megállja a helyét. Részleteket tekintve rendben van, ami kell az helyet kapott rajta, a hátuljára bőven jutott extra festés, így a lámpák és a rendszám sem hiányozhat róla.

Összességében egy játszható utánfutó, kellő indokot ad egy jó kis autós üldözésre, de azért valljuk be, nem túl kívánatos darab. Általában ez és az utódai maradnak rendszerint ott az áruházak polcain.

Az alváz első része eléggé eltúlzott lett
Hátrafelé dől, cserébe nagyon magasan van a vonószem, ergo nehéz vontatni
Innen nézve rendben van, minden lényeges elemet megtalálunk rajta
Ez a kék dob forgatható, többféle érték közül választhatunk, amit talán egyéni értékekre is átírhatunk. A rendszám nem fog fejtörést okozni.
Direkt beszereztem hozzá egy utánfutós rendőrautót is. Csak éppen túl kicsi hozzá.
Ilyen egy igazi sebességmérős utánfutó (kép: fleetsafety.com)
Ugyanaz működés közben (kép: fleetsafety.com)

Nincsenek megjegyzések: