2013/06/24

MB-73 4x4 Scrambulance

Mit szépítsem a dolgot? A szerelem vak, vállalom! Már megint olyan Matchboxot vettem, ami csak messziről, hunyorítva, éjjel és viharban emlékeztet egy valódi típusra.

Mászmentő
Hogy azonnal lelőjem a poént: A tavaly debütáló holmi, idei verziója engem a Mercedes-Benz Unimogokra emlékeztet. Mielőtt valaki belém köt, szeretnék reflektort villantani arra, hogy a hangsúly azon van, hogy emlékeztet. Talán az arányai teszik, talán a nagy kerekei, nem tudom. Az biztos, hogy a tavalyi verziója semmiképp sem nyitotta volna ki a pénztárcámat – ki nem állhatom a majmokat, beleértve a gorillákat, ami azon díszeleg. Viszont az idei évre olyan fényezést és ezzel funkciót kapott, ami emlékeztet az egyik korábbi Matchbox Unimogra.

Amúgy picurka ez a dolog, minimális adag fémet, maximális adag műanyagot tartalmaz. Minimalista beltere van, az is csak a vezetőfülkére korlátozódik, a puttonyban hátul nincs semmi, csak a sík padló. Ezzel az erővel lehetett volna a szélvédője sötétkék és ezzel a megkülönböztető jelzése is, de legalább VAN neki fényhídja, ami dicséretes, hiszen mi támogatjuk a fényhíd-ipart!

A festése többértelmű, mert az „Első Lépcsős Vészhelyzeti Szolgáltatások” nagyjából bármit jelenthetnek, de az ajtón lévő „Matchbox Megyei Orvosi Szolgáltatások” egy mentőautót adnak ki. Amúgy a neve is egy elég béna szójáték azzal, hogy „mászás” és „mentő”, de ez az általam valószínűsített jelentése, merthogy az első része (scramble) jelentheti a katonai, közelebbről a repülős szlengben az azonnali fenyegetésre történő választ. Azt a klasszikus riasztás szituációt, amikor felüvölt a sziréna, villog a piros lámpa, a személyzet a géphez szalad és mikor a levegőbe emelkedtek, akkor tudják meg, hogy mit is kell tenniük és hol. Ha nagyon akarjuk, akkor ezt is bele lehet magyarázni az összkerékhajtású teherautó nevébe, akkor meg „Riadómentő”, ami még bénább név.

Kedves kis gyösz, nekem tetszik!

Az arányai miatt engem Unimogra emlékeztet.
Minimális fém, maximális műanyagtartalom, de ennek ellenére kedves kis gyösz.
Van hátulja is. Úgy két évtizeddel ezelőtt nyíltak volna a hátsó ajtajai.

Nincsenek megjegyzések: