2013/06/06

Matchbox MB-55 Ford Galaxie Police Car

Egyszer valamikor eszembe jutott, hogy utánanézzek, hogy mikor készített a Matchbox először rendőrautót. Az év 1966 1963, ami ahhoz képest, hogy az 1-75 széria 1953-ban kezdte meg hódító útját, elég béna teljesítmény. Tényleg 13 10 év kellett ahhoz, hogy kapcsoljanak, hogy a gyerekember az olyan, hogy imád „víjjjú-víjjjú” hangokat végtelenítve lejátszva tologatni rendőrautót a szőnyegen? A jármű pedig egy amerikai csatahajó, nevesítve egy Ford Fairlane. Na, ilyenem sajnos nincs – bár már megtanultam gyűjtemény szempontból, hogy soha ne mondd, hogy soha –, és nem is úgy néz ki, hogy lesz ilyenem mostanság, pedig igencsak kívánatos darabnak gondolom. Ellenben a következő a sorban van, és az árakat tekintve ez nem kis fegyvertény.

A Galaxis az Orion övén van!
A Ford Galaxie, a FoMoCo „full size car”, azaz a csatahajó méretbe tartozó terméke volt 1959 és 1974 közt. Hogy egy időrendben teljesen béna példát hozzak, a Galaxie ugyanaz volt az űrverseny korszakában – innen a név is – mint a velünk kortárs Ford Crown Victoria. A bennünket érdeklő, harmadik generációról semmi varázslatosan újat nem tudok róla mesélni, vérbeli amerikai csatahajó, alvázas konstrukcióval és nagy motorokkal, a „jómunkásember autója” kategóriából. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy előszeretettel alkalmazták taxinak – lásd a bevezető képet, amit a Times Square-hez közel lőttek New Yorkban, 1965-ben és ha megkattintjátok megnő – illetve rendőrautónak. A két- és négyajtós kemény tetős és szedán – az igazi különbséget a négyajtós verziók közt az jelenti, hogy volt-e B-oszlopuk vagy sem – változatokon kívül létezett kétajtós kabrió is, illetve bátran kijelenthetjük, hogy kombi is, csak éppen annak teljesen más nevet adott a cég. A motorkínálat legalján a 3,9 literes sorhatost találjuk, ettől északra a 4,7-, 4,9-, 5,8-, 6,4- és 7 literes V8-ak tanyáznak. A típus e generációját az 1965 és 1968 közti modellévekben kínálták észak-Amerikában, ami viszont teljesen elképesztő, hogy Brazíliában 1967-től egészen 1983-ig gyártották!



















Alulreprezentálva
A Matchbox kínálatában 1966-ban jelenik meg a Galaxie, rendőr uniformisba bújtatva. Nekem külön tetszik, hogy az elődjéhez, a bevezetőben linkelt Fairlane-éhez illeszkedő feliratot és jelvényt kap, olyan mintha a helyi rendőrség állományát frissítették volna egy új modellel. A részleteiről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni, ott van a szeren, aki bele tud kötni, annak nagyon kell igyekeznie. A vonóhorog ebben az érában kötelező extra, a kormány mögött pedig rendőr teljesít szolgálatot. Bár a szélvédője színezetlen, a megkülönböztető jelzése az, amit úgy értek el, hogy az külön darab – hol tartott már a tudomány a hatvanas években!? Még a fényhíd-ipart is támogatták. Ráadásul telitalálat abból a szempontból, hogy a valóságban is gyakori volt ez a típus uniformisba bújtatva, bár a korszak menő járőrkocsija a Dodge Polara volt a korabeli zsaruk szerint.

A Matchbox egy művészt is megihletett, ez bizony egy festmény! (Kép: Rettenetesen röstellem, de elvesztettem a forrást, hogy ki az amúgy amerikai festőművész.)

Mindössze két évig van a kínálatban, hogy átadja a helyét egy másik FoMoCo terméknek. Így a Galaxie RENDŐR változatából nem készül Superfast kerekű. Mondom a RENDŐR változatából, de ez majd egy későbbi történet lesz.

Sokféle verzió nem készül a rendőrségi Galaxieból, ha piros megkülönböztető jelzése van, akkor lehet rajta matrica vagy levonó, de ugyanazzal a motívummal. Viszont ha kék cici van a tetején, akkor csak levonója lehet és az ára messze északra van a józan ész határaitól.

Nagyon klassz játékszer a Matchbox fénykorából!

 Az a frontend barátaim! Remek, igazán remek!
 Meg nem mondom, hogy ez melyik verzió, a matrica, vagy a levonó, de talán az utóbbi. Ha kék lenne a megkülönböztető jelzése, akkor irtózatosan drága lenne, így csak kicsit sem olcsó.
 A vonóhorog ebben az érában alapáras extra volt a Matchboxokon.
 Egy valódi példa. Ez a Galaxie az a Galaxie. (Kép: Flicker)

10 megjegyzés:

Dancergee írta...

Pazar darab. Sajnos nekem sincs meg, mert amikkel találkoztam, az vagy filler (olyan nem kell), vagy iszonyatosan drága volt.

Ha meguntad, szólj kérlek ;)

Sam. Joe írta...

Kérem maradjon ezen a csatornán, érheti meglepetés!

pittlaren írta...

Imádom:) Vékony SF kerékkel is gyönyörű, de ezzel igazi "régi játékautó". Nekem rendőr kivitelben RW, tűzoltóban vékony sf kerékkel van meg ez, de egyszerűen megunhatatlan.

PS.: Tetszik az új fejléc!

Sam. Joe írta...

Pittlaren: Telitalálat kisautó, nagyon tetszik. Maradj Te is ezen a csatornán! ;-)

Már nagyon vártam a visszajelzést a fejlécre. Nem a személyi kultusz hiányzott, hanem a vélemény.

somytomy írta...

Hogy alátámasszam a rendőrautókról alkotott véleményed, nekem kissrácként nem volt egy sem, úgyhogy ha már nagyon nem bírtam, akkor a kék autókat neveztem ki rendőrnek.
Ja és a fejléc királyság.

Sam. Joe írta...

Somytomy: Majd egy későbbi posztban elmesélem egyszer, hogy ez nálam hogy volt. ;-)

camell írta...

A taxi '64-es. 1965-től kock lámpa van hátul, nem hajtómű-kiömlő. Egyébként most építem 1/25-ben, makettban...

Sam. Joe írta...

Camell: Világos. A kép készült 1965-ben, nem az autó, szóval minden stimmel! 8-)

Trolleybus írta...

Nos kell némi helyreigazítás, az első rendőrautó ugyanis 1963-as! Persze talán nem mondok újdonságot azzal, hogy az is Ford, méghozzá egy Fairlane (ami ugyanakkor tűzoltókivitelben is debütált).:) Ime: http://www.vectis.co.uk/AuctionImages/367/1722_l.jpg

Sam. Joe írta...

Trolleybus: Oh, basszus! Jót linkeltem és a típust is jól írtam, csak a dátumot írtam el. Javítom, köszi!