2010/10/12

Mások gyűjteményei: L. - The Australian Vintage Collection

A minap érkezett egy komment, amiben írója segítséget kért pár titokzatos Matchbox szett azonosításához. Felvettük a kapcsolatot és – nevezzük őt a kérésére L.-nek – kaptam pár képet, ami alapján el tudtam kezdeni a nyomozást.

Mint azt kiderítettem, L. a Matchbox történetének egyik legrosszabbul dokumentált próbálkozásából, a Collectibles szériából szerzett be három érdekes készletet. A közös bennük, hogy Ford Model A Van-okat tartalmaznak, kettő ausztrál témájú - a harmadikban is van ausztráliai témájú holmi -, de még abban sem vagyok biztos, hogy csak Ausztráliában forgalmazták volna őket, hogy boltban voltak-e kaphatóak, vagy csak postán rendelhetőek – a Collectibles sorozatban mindkét variáció lehetséges. Charlie Mack ezúttal sem sietett segítségemre és abból, amit L. talált róla a neten, arról sem lehetünk biztosak, hogy az évszámok a kiadás dátumát jelentik, vagy a beszerzését. Be kell ismerjem, hogy nagyjából megfeneklettem az alapvető információk kitúrásával, de L. kérésemre készített egy csomó remek képet, így bízom bennetek, hogy ezek alapján majd Ti segítetek a pontos azonosításban.

Ami a tartalmat illeti, a Ford Model A Van az egyik legtöbb, – cirka 700 – verzióban létező Matchbox, aminek a magyarázata, hogy előszeretettel rendelték a cégek reklámajándékként. Megosztó egy darab, van aki ki nem állhatja, én konkrétan kedvelem őket, de olyasvalakit nem ismerek, aki pont ezekre lenne szakosodva.

Az L. gyűjteményében lévő darabok zöme nekem nagyon tetszik és ha megnéztétek a képeket, igazat fogtok adni nekem: ahogy csillognak az októberi napfényben fotózva, az több mint mutatós. Nagyon régen volt nálunk utoljára ilyen „mások gyűjteményei” post, úgyhogy mindenkit arra biztatok, hogy bátran keressen meg, ha úgy gondolja, hogy az ő darabjai érdemesek lehetnek a köz figyelmére!

A másik két szettel is jelentkezünk hamarosan!

A dugóhúzó és a pohár már sejteti, hogy miről szól ez a szett.
Hat ausztrál bormárka és annak a története a doboz fenekén.
A doboz fedelének belső oldala.
Hat Ford Model A Van, dobozba zárva.
Így már világos, hogy hogyan is fest a doboz.
Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele...
...de nekem ezek...
...egytől-egyig nagyon tetszenek.
Azt hiszem abban, ahogy ezek csillognak...
...az októberi napon...
...benne van, hogy miért szeretjük mi a kisautókat.

6 megjegyzés:

teszt írta...

Szép gyűjtemény, L igen szerencsés :)

RÁJEN írta...

Én ezeket nem komázom...

porsche írta...

Megértem azokat, akik ezeket gyűjtik, szép számban előfordul belőlük igen szép festésű darab (mint pölö ezek). Nekem mind közül csak egy tetszik igazán, aminek magyarázata, hogy gyermekként kaptam, és még mindig meg van:
http://matchboxmemories.blogspot.com/2009/03/mb-38-ford-model-van.html

Sam. Joe írta...

Rájen: Nem mondom, hogy a beleszerelmesedéshez nem kellett hozzá, hogy lássak pár A Fordot élőben... ;-)

Névtelen írta...

Nekem is volt A-modellem gyerekként, méghozzá szettben, amiben két A-model, a barna személyautó és egy ilyen teherautó volt Coca Colás fényezéssel, plusz egy Fordos kitűző. Az én szívembe nem lopták bele magukat annyira ezek az autók, de aranyosak, és a teherautó nagyon jó reklámhordozó, amit ez a készlet is bizonyít!
Amúgy a Charlie Mack könyvben ez a kocsi olyan, mint a telefonkönyvben Kovács János: két teljes oldalt tesz ki a variációinak a felsorolása!

Sam. Joe írta...

Jaja, pontosan ahogy mondod. 700 felett jár a verziók száma, ami a reklámhordozó felületként való alkalmazásnak tudható be.