2010/10/13

Mattel öntőformák az eBay-ről - Hot Wheels Factory

A minap került elém az alábbi hirdetés, amiben két teljes, valamint két fél, 1969-es Mattel öntőformát árul valaki. Az ára elég tekintélyes. 50.000 dolcsi nem kis pénz, így első gondolatom az volt, hogy mekkora nagy durranás is ez az egész! Gyári öntőformák, olyan Hot Wheels modellekről, amik soha nem kerültek be a kínálatba!

Nem kétlem, hogy maga az eladó is ebben a hitben élt, ami magyarázat az árra.

Csakhogy a dolog nem az, aminek látszik! Még a Matchbox is meg tud lepni néhai fura ötleteivel, termékeivel, a Hot Wheels pedig számomra abszolút kimeríti az ismeretlen vizekre tévedés fogalmát. Már majdnem beszámoltam itt nektek, hogy milyen értékes lelet van az eBay-en, de szerencsére időben megtaláltam, hogy mik is valójában a hirdetés tárgyát képező fémdarabok. 1969-ben dobta piacra a Hot Wheels Factory névre keresztelt termékcsaládját. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy mini autógyár, ahol elkészíthetjük saját kisautóinkat, a nekünk tetsző színösszeállításban. Ilyen ketyeréhez tartoztak ezek az öntőformák, amibe kézi erővel préselhetjük bele az elektromos fűtőberendezéssel felmelegített műanyagot. A műanyagokat és kerekeket - matricákkal együtt - blisterekbe csomagolva lehetett megvenni. Szerintem az ötlet nagyon jó volt, csak ügye a végeredmény műanyag járgány lett, ami még sem ugyanaz mint az akkori teljesen fém modellek, de az alkotás öröme mondjuk sokat számít. 2001-ben is készült hasonló szett, kizárólag az amerikai piacra.

Tanúlság: Nem minden az, aminek látszik!

Az értékesnek tűnő lelet (forrás: eBay)
Fantázianevekben nincs hiány (forrás: eBay)
A Hot Pipes névről készült kép lemaradt a hirdetésből (forrás: eBay)
A présüzem ...
... és kellékei
Az alapanyagok és a kerekek
Így áll össze a Double Threat nevű modell (forrás: creepyfun.com)

10 megjegyzés:

Ferenc írta...

Hasznos cikk! Köszi!

porsche írta...

Örülök, hogy így látod.

Charlie Brown írta...

És fölhomályosítottad legalább a tagot? :)

porsche írta...

Nem, helyette dobtam össze ezt a post-ot ;-)

Charlie Brown írta...

Ejj, gonosz!

Sam. Joe írta...

Hááát... Tudja fenyő, én nem merek az ilyenekbe belefolyni. Ki tudja ki van a "b" oldalon. Ha egy jóhiszemű, normális illető, akkor biztosan megköszöni. Ha egy számító elmebeteg, aki így akar nagy lét szakítani azzal, hogy hátha benézi valaki, akinek tele a zsebe - akármilyen pici is rá az esély -, akkor a fene se akar vele küzdeni. Még olyan szinten se, hogy felnyom az eBay-nél és magyarázkodhat az ember, hogy csak jót akart. Akkor már inkább az edukáció... ;-)

Charlie Brown írta...

A kontakt szeller nem nyilvános felület, attól senkinek sem lesz semmi baja, szóval mivel nyomhatna föl az ebaynél? Azzal hogy meg mertem szólítani? Főleg miközben fals infóval árul méregdrágán valamit? :)
Dobtam neki egy sort, ha akarja hasznát veszi, ha nem, nem.

Sam. Joe írta...

Ja, hogy erre gondolsz! Jogos, ez tényleg nem publikus. Lehet, hogy keverem valamivel, de régebben volt olyan, hogy a feltett kérdések nyilvánosan jelentek meg. Persze állandóan finomítják az eBay-t, simán lehet, hogy ez már nincs, vagy opció, hogy akarod-e ezt.

Charlie Brown írta...

A nyilvános kérdezz-felelek, az a Vaterán van, nem? Ott nem vagyok aktív, de mintha onnan rémlene..

Sam. Joe írta...

Igen, az biztos, hogy ott van, de van egy cimborám, aki amikor az eBay-en árulgatta a nagyon nagy, Commodore 64 játékgyűjteményét, a sok okos kommentelőt nekem kellett lecsillapítanom angolul, hogy természetesen gyári, eredeti játékokról van szó. Szóval volt ilyen opció valamikor az eBay-en, vagy kapcsolható, vagy valami ilyesmi.