2009/04/29

Elindulni a lejtőn

Sokat gondolkoztam, hogy miként tudom pár mondatban leírni azt, amíg eljutottam egy kiváló - remélem Sam. Joe mája most jogosan hízik - Matchbox blog társszerzői titulusáig. A háttérről annyit, hogy a feleségem gyakran mondja, hogy nem is kell ide egy gyerek elvégre én is az vagyok, ez társul egy egyfajta kreatív ösztönnel, alkotási vággyal, és egy nagy adag autómániával (majdnem b betűs szó lett). Játékaim, később modelljeim átalakításával már gyerek, majd komolyabban tinédzser koromban is foglalkoztam, szigorúan amatőr szinten - később tervezek egy rövid bemutatót azokról is -, később volt egy időszak mikor ez alábbhagyott, iskola, munka, és a többi. Aztán egy éve jött az e-mail kollégámtól a Lego Digital Designer program linkjével (most is fennt van a gépeben). Elvesztem! Asszony + saját Lego előkeres, gyerekkori vágyak beszerez, tervezés, építés...

Körülbelül két hónapja, mondom vállság van, körülnéztem hol tudok spórolni, hát elsőként a Lego került megint elcsomagolásra, illetve a Tuning magazin vételét befejeztem - pedig első száma óta mindig megvettem. Közben rátaláltam erre a blogra - amit a-z-ig kiolvastam, linkeket végigböngésztem, ott is olvasgattam - és meg nem láttam a zöld Chevy Stepside Pickup-ot. Ez annyira megtetszett, hogy elterveztem beszerzését, ami részben meg is történt, csak lilát kaptam. Ekkor jött az ötlet, modellfesték van itthon - azért vettem is -, feleségem kreatív cuccai között vannak fincsi dolgok, fejben már kész is volt egy code 3 pickup. Mindezek alatt eszembe jutott a TS-4-es Pro-stockerem, amiről jóformán semmit sem találtam gugliban, így Sam. Joe segítsgét kértem. Szüleimnél megkerestem a maradék medzsóimat, és akkor elszörnyülködtem. Amiket az ember legszívesebben kidobna, olyan állapotúak, hiába na, volt egy alkoholos filces korszakom. Elhatároztam, hogy megpróbálom őket felújítani, rendbe rakni. Mivel környezetemben csak én értékelem az ilyesmit, jobb híján elkezdtem bombázni a mailjeimmel Joe-t, akinek megtetszett az ötletem, és megkérdezte, mi lenne, ha a felújításaimat megírnám a blogjára. Nos, az első posztom már megvan.

Aki átvészelte röpke pár szó magamról részt, annak elárulom, most hol tartok a Chevy-vel. Megvettem, nézegettem, vonóhorog végére gyorsan beszereztem egy Caravan utánfutót (meredek az a lejtő). Eljött a hétvége, szétfúrtam, sorjákat lecsiszoltam, reszeltem, majd a hátsó ablak melletti két szinteltérés elkezdte szúrni a szemem, hát lecsiszoltam. A kromofág fürdő ezután következett. Ekkora egy szívást! Másfél órán át dörzsölgettem és áztattam, mire a lila szín hajlandó volt elhagyni eddigi tanyáját. Itt közben megjegyzem, azóta két régebbi Matchbox modell is átesett ezen, azokról két perc ázás után ecsettel, egy mozdulattal lejött a festék. Mikor már megelégedtem a fémtiszta felülettel, meleg szappanos fürdő, majd szárítás. Másnap megkapta első festését, ecsettel, matt festékkel, egy förtelem lett. Azóta már a harmadik festés van rajta, mert próbálgatom melyik festék, hogyan viselkedik rajta, illetve milyen festéssel nézne ki jól, magyarán ezen kísérletezem (korábban inkább csak műanyagot festettem, meg hát a festék is arravaló). Annyit még elárulok róla, hogy a platója sem fog reményeim szerint érintetlen maradni, de ezt majd egy update szót tartalmazó posztban fogom megmutatni nektek. Röviden ennyi, tekintsétek meg eddigi lépéseit az átalakulásnak. (A képek nem annyira jók, dolgozom a technikámon.)

Mintha igazi lenne
A még szűz vonóhorog
Itt jól látszik a mostanra lecsiszolt él
Darabokban
Fémtisztán, az említett él nélkül
Nem sikerülhet minden elsőre

9 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Üdv.
Én is a lejtőn vgyok, jelenleg van egy work-in-progress Chevy Ambulance, az alváz már szép fényes fekete, a felépítmény matt zöld lesz (katonai, naná), elöl ötküllős HW-kerekekkel, hátul bütykös gumikkal valami kurrens tűzoltóról származtatva, ütős lesz, csak legyen már időm vele foglalkozni. No majd a hosszú hétvégén talán...
Neked sok sikert!

Sam. Joe írta...

LEGO! Áááááááá!!! Szóba hozta!!! Pá-pá-pá-pá-pá-pá. (Fülcsapkodás, mint az idióta bankos reklámban.) Ha visszaesem a LEGO buzériába, akkor Porsche lesz a felelős! Mindenki a tanúm!

Névtelen írta...

Én is újítottam már fel pár Matchboxokot, néhány már a blogomon is megtekinthető, de már asszem 5 vár a blogra, meg 10 felújításra.......

Tommi írta...

Arról is kérnék infót, hogy hogy szeditek szét, és hogy rakjátok őket össze. Ez az infókérés vonatkozik Rájenre és Porsche-re is... :)

Névtelen írta...

Hát én kis fúróval (maróval) szedem szét őket, és 2 komponensű ragasztóval ragasztom össze őket, amit később a kocsi aljához hasonló színre festek.

RÁJEN írta...

Fúróval a szegecsnél, de optimális esetben úgy, hogy pont szétpattintható legyen, ami az összerakásnál kap jelentőséget. Ha nem megy, még mindig ott a pillanatragasztó...

porsche írta...

Ma rápróbáltam a Caravant a Chevyre, nem megy rá, vastag a vonószem alja hozzá (lehet röhögni). Mivel már sem a 911-esem, sem a Matram nincs meg így úgy érzem kénytelen leszek beszerezni egy frankó vonószemes verdát (a krómozás miatt necces a pickuphoz nyúlni).
Tommi: szétszedéskor én egy az egyben lefúrom a szegecselését, 4-4,5-5-ös fúróval, ez a szétnyomás mértékétől függ. Fúrás közben gyakran megállok feszíteni, hátha szétpattan, mert akkor marad még egy kis pereme, ami főleg műanyag alvázasnál megtartja, ha visszapattintod, esetleg ragasztóval rásegítesz. Fém alvázasat még nem raktam össze, igaz műanyagosat is csak összepattintottam, ha meglesz az első teljesen kész felújításom, ígérem megírom miként oldottam meg.

AndrewBoy írta...

Jee ez penge! Festék leszedés után csak políroznék és csááá :D Egyébként nekem a zöldre ráment a magyar Metal Playmobil Caravan ;)

Zsizso írta...

Én is szoktam felújítani 11 darab van félkészen.Azaz 5,5 egész:)Én is fúrom őket,de összeragasztásig még nem jutottam el.Üdv. mindenkinek és további jó munkát!