2009/04/10

Matchbox MB-36 Refuse Truck - UPDATE

A múltkoriban megegyeztünk abban, hogy minden, magára valamit is adó kisautógyártónál KELL, hogy legyen kukáskocsi a kínálatban, mert a szemetesautó az a gyerekembernek, mint a férfinépnek Aishwarya Rai szemei. A Matchboxnál korán felismerték ezt az alapvető igazságot és gondoskodtak a kukás ellátásról.


Az MB-36 először az 1981-es katalógusban bukkan fel és mint a mellékelt ábra mutatja, az alján 1979-es keltezést viselő járműből nekem pont a premiermodell van meg. A kisautó teljességében „unisex”, semmiféle egyértelműen azonosítható jellegzetessége sincs így tökéletesen kortalan. Viszont mint arra Ikarus256 és Zsolti kollégák rámutattak, a gépezet gyanúsan hasonlít a Ford Transcontinental nevű típusra, melyet feldolgozott a Matchbox, mint SuperKings szerelvény. Számtalan és egy változata van, sokféle szám alatt, számos festéssel és színezéssel felbukkan a kínálatban. A legutolsó változata 2006-os (!), ami azt jelenti, hogy legalább 25 éven át nyúzták le róla a bőrt, aminek ékes bizonysága Areh kollekciója.

A vezetőfülke belső terét nemes egyszerűséggel elhagyták, az erősen színezett szélvédő lenne hivatott jótékonyan elfedni ezt a hiányosságot. Annál izgalmasabb, hogy amit a hátán hord működik. A Collectomatic nevet viselő szeméttömörítő – meglepő módon – nem teljesen légből kapott, a Heil gyártott a múltban ilyen nevű eszközt. Mint az a mellékelt ábrákon jól látszik, a tömörítő mozgatható és a hátsó traktus is felbillenthető, hogy a képzeletbeli szemetet ki lehessen pakolni a gépből. Apró papírgalacsinokkal kompatibilis a cucc, szóval nem is muszáj annak a szemétnek képzeletbelieknek lenni. Klassz játékszer, a már linkelt, hasonló mai Matchboxok közel nem tudnak ennyit.


Matchbox MB-36 Refuse Truck. A számos verzió közül ez az első, az 1981-es katalógusban debütál.
A Collectomatic egy létező eszköz volt.
A hátsó valamit fel lehet nyitni.
A két oldalt lévő piros pöcökkel pedig a szeméttömörítő lapátját - vagy mi ez - lehet mozgatni. A képeken nem a Kéz szerepel, hanem én.
Ilyen, amikor nincs rendesen lezárva.

6 megjegyzés:

Zsizso írta...

(nemet billentyüzetrol irok)Szep gep!Nekem a japan verzio van meg.A hatterben BP-s tankerek lathatoak.Üdv.

Névtelen írta...

Unokatesómnak is van egy ilyene, csak hiányzik a felnyitható része. Ő még keresztapumtól örökölte.

Ikarus 256 írta...

Húúú, ilyen még Apa autóiból volt nekem is. Sajnos arra nem igazán vigyáztam és az első futóművet sikerült sortosra beállítanom, hogy a kanyarban se sodródjon ki. Meg asztán sikerült a szemét kilökő tolólap mögé egy kis szivacskockát, mert nekem az volt a hulladék. :-)

A kukást a Matchbox Forum-on Ford REFUSE TRUCK-nak írják (a nagybetűs a Matchbox által adott név, a márkát csak a MBXForum írta elé), és el is kezdtem kicsit keresgélni, és ezt találtam:
http://www.fordtranscontinental.nl/engels/transcontinental.html
Itt az utolsó képek hasonlítanak rá a legjobban, bár azoknak kör lámpái vannak.

Más:
A Matchbox Forum linkjei között kiderült Areh teljes neve: Andreas Rehme. :-D

Ikarus 256 írta...

Részletekben jut eszembe ma minden:
A Refuse Truck 2006-ban még a Superfast sorozatba is bekerült.
http://www.mbxforum.com/11-Catalogs/02-MB75/MB75-SM-ry/jnp112404149.jpg

Névtelen írta...

Sziasztok! A kabin szerintem a Ford Transcontinental/Renault R Major kabinból ered. Zsolti

Sam. Joe írta...

Ikarus256: Köszi a pontosításokat, javítottam! Areh nevét tudtam, merthogy vettem már tőle ezt-azt régebben. ;-)

Zsolti: Köszi a pontosítást!