2009/04/17

Illegális Magyar Matchbox kópiák – Illegal Hungarian Matchbox copies – Skybusters SB-17 Ram Rod

A múltban már egyszer-másszor írtam illegális, a nyolcvanas években készült Magyar Matchbox kópiákról. (Például itt és itt.) Számos kép van a tarsolyomban, egyrészt köszönhetően Ikarus 256 és Porsche kollégáknak, másrészt a Vaterán kínált darabokról közölt képeknek.


A Matchbox hierarchiában elég alacsony helyet foglalnak el a Skybusters repülők, én konkrétan senkit sem ismerek, aki ilyeneket nem csupán másodlagosan „Ha már Matchbox, maradjon!” ars poeticával gyűjtene. Amit ma elétek tárok, egy ismeretlen és minden valószínűség szerint kideríthetetlen gyártó műve. Egyértelműen a Skybusters SB-17 Ram Rod-ot másolta le az ismeretlen gyártó. Gyerekkoromban volt ilyenem és világosan emlékszem, hogy a másolat bizony kitűnő minőségű volt. Az már nem rémlik, hogy a kópián volt-e matrica úgy, mint az eredetin, de talán mintha nem lett volna.


I already covered illegal Hungarian Matchbox copies made during the eighties in the past. (For example here and here.) I have many more pictures of those, thanks to my fellow Matchbox collectors, Ikarus 256 and Porsche, and the photos taken from the Hungarian auction site Vatera.hu.


In the Matchbox hierarchy the reputation of the Skybuster planes are pretty low, I don't know anybody who is not look on those as only secondary examples, and have an ars poetica different then “Well... If it is a Matchbox then I will keep it.” What I would like to show you today is made by an unknown but surely Hungarian manufacturer and I doubt that I can gather any more information about it. It is obviously a knock of the Skybusters SB-17 Ram Rod. As a child I had one of that and I remember the quality was excellent. I can't recall there was stickers on the wings as on the original or not, but I guess there was no such thing on it.


Nincs feltüntetve gyártó...
There is no manufacturer indicated...
...de biztosan magyar gyártó Skybusters SB-17 kópiája.
...but surely a knock of the Skybusters SB-17.
Nincs ilyen a birtokomban - a képek a Vateráról származnak -...
I don't own this - the pictures are from the Vatera.hu -...
... de gyerekkoromban volt ilyenem és állíthatom, hogy a minősége kitűnő.
... but I had one when I was a child, and the quality was excellent.

6 megjegyzés:

porsche írta...

A szárny alján levő ragacsot elnézve valamilyen matrica annó lehetett rajta.
sosem voltam repülő fan, mostsem igazán vagyok az, de egész jól néz ki. Csak az a fránya méretarány...

Sam. Joe írta...

Mindkét oldalán ott az a kosz, szóval pont ezért nem hiszem, hogy ott matrica lett volna. De minél jobban töröm rajta a fejem, nekem úgy rémlik, hogy nem volt rajta. De tudod mit? Tökmindegy! 8-)

RÁJEN írta...

Going international? ;)
Nice...

Tommi írta...

Bocsánat, hogy ezt kell írnom, de ez a mondatrész: "As a child I had one of that..."
Kicsit szúrja a szemem. Az előtte lévő mondattal együtt nekem úgy tűnik, mintha a Ram Rod-ra utalnál.

Én a helyedben inkább azt írnám, hogy "As a child I had one of the copy..." vagy "one of this copy..."

De ez tényleg csak az én szőrszálhasogatásom.

Sam. Joe írta...

Ööö... Most nem azért, hogy a saját igazamba kapaszkodjak - sőt, inkább kérdem: az "It is obviously a knock of the Skybusters SB-17 Ram Rod" nem teszi nyilvánvalóvá, hogy a koppintásról van szó?

Willbour73 írta...

Sziasztok!
Nekem sikerült hozzájutni egy ilyen magyar változathoz ami bontatlan, eredeti csomagolásában van és még a bliszter papírján is hasonló a kép mint az eredeti Ram Rod-on.Maszkos pilóta van rajta ugyanúgy. Ja és az én példányom szárnyán van matrica is. Laci