2008/10/04

Matchbox 2008 Best of International: MB-01 1965 Alfa Romeo Giulia Sprint GTA UPDATED!

Bizonyára nem mondok nektek újdonságot azzal, hogy a Mattel a Matchbox márkanév alatt az idén több speciális sorozatot is kiadott. A Best of Muscle (BoM), Best of British (BoB), Superfast és a többi sorozatok elvben feljavított, speciális festésű változatait tartalmazzák az 1-75/1-100 sorozatnak. Sajnos a hangsúly azon van, hogy „elvben”. Persze, vitán felül vannak gyönyörűen felspécizett darabok, de alapvetően azt gondolom, hogy át vagyunk verve, a Mattelnél igyekeznek lehúzni rólunk egy kis extra pénzt. Különösen, ha megnézzük, hogy az előző, Andrewboynál megtekinthető példányt milyen bénán sikerült lefesteni a gyárban.

A hattagú Best of International (BoI) sorozat első darabja az MB-32 Alfa Romeo Giulia Sprint GTA minimálisan módosított változata ékes példája annak, hogy szerintem bennünket gyűjtőket alapvetően hülyére vesznek – már bocs. Képrejtvény is lehetne, valami olyasmi, hogy „fedezze fel a három apró különbséget!” Legalábbis én három eltérést tudok mondani, az MB-32-höz képest magán az autón. Tehát ha nem számoljuk a nagyobb, díszesebb blistert és a BoI papírdobozt is benne, akkor a BoI Alfa mindkét oldalán egy gombostűfejnyi zöld lóhere és a hátulján egy új rendszám – ez Ikarus256 kolléga módszerével nem kódolható ki – és egy picivel másként festett hátsó lámpatest az összes eltérés. Ez szubjektív, de az 1-75 hátsó lámpái nekem sokkal jobban tetszenek, mint ami a BoI-n van. (Ha végletekig pontos akarok lenni – miért ne akarnék? – akkor a hátfalon a BoI-n egy picit más a zöld lóhere is, de ez olyan apró különbség, hogy nagyon nehezemre esik beleszámítani az eltérésekbe.) Ismeretlen nevű kedves olvasóm felfedezett egy újabb különbséget is: A BoI belső tere nem az idétlen króm, hanem fekete.

Számoljunk csak egy picit! Egy szokásos 1-75 sorozatú Matchboxot úgy 3x0-400 forinttól lehet megvásárolni, egy BoI-t meg úgy 8x0-900-tól a legolcsóbb forrásoknál. Azt hiszem nagyon optimisták vagyunk, ha úgy számolunk, hogy a dupláját fizetjük a normál árnak… Miért is? Egy – jelen esetben egészen minimálisan – eltérő festésért és egy papírdobozért.

Azzal együtt, hogy behajtottam a fejem én is a darálóba és megvan a teljes BoM, egy kivételével a teljes BoI és négy kivétellel a teljes, 12 tagú BoB, kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy szerintetek ezek a 2008-as speciális szériák megérik-e az árukat, vagy egyszerűen lehúzásnak tekinthetjük-e őket!

2008 Best of International – MB-01 1965 Alfa Romeo Giulia Sprint GTA, NRFB.
Az oldalán az egyetlen eltérés az MB-32-höz képest az aprócska lóhere. A kosz az ajtón nem számít!
Előröl teljesen megegyezik az MB-32-vel.
Eltérő - bénább - festésű lámpatestek, más rendszám és háromszög alapozás nélküli lóhere. Húdespéci, húdejó!

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na látom ideje játekboltba elnéznem. Az angol sorozat nem tetszett, csak a jaguar, de az meg volt naturban. Én csak a azokat veszem meg ezekbol ami tetszik, de azok sztem megérik az arukat, papirdoboz meg a gyengem:)

Névtelen írta...

Hát én imádom az Alfákat, de így, h leírtad, h csak ennyiben különbözik, inkább veszek egy simát, mint egy díszesebbet. Persze azért vannak olyan darabok, amik megérik az árukat.

Ikarus 256 írta...

Konkrétan ez a darab szerintem lehúzás. Bár a másik Alfa-s postod alapján licenc miatti kényszerből is adódhat a színe.
Az új sorozatokkal lehet, hogy a Hot Wheels-t akarja befogni a Matchbox. OK, tudom, hogy mindkettő a MATTEL-é,de sokkal több HW modellt adnak ki, mint Matchbox-ot. Idén - ha jól tudom - 196 db Hot Wheels jelent meg a "sima" sorozatukban, a 75 - USA-ban 100 - Matchbox-szal szemben.
A többi autó, ami a többi sorozatban még szerepel nagyon szép. Pl. a Best of Muscle-ből való Mustang GT és a "halas" Chevy Van a BoI-ből nagyon bejönnek nekem.

Névtelen írta...

Ha jól emlékszem jövőre Junior GT néven látjuk viszont.

Sam. Joe írta...

Ikarus256: A szín az világos, hogy kényszer, de még így is lett volna mozgásterük! Ez ugye alapvetően egy versenyautó bázis. Ha a helyükben vagyok, akkor megkeresek egy ilyennel valamikor versenyző bácsit, aki valószínűleg örömmel mondta volna, hogy csinálják meg a gépét. Példa: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Alfa_Romeo_1300_Junior_GTA.JPG

Matchbox: Félisten vagyok, ráhibáztam!!! Megyek lottózni! 8-)

Ikarus 256 írta...

Igaz. Szerintem pályázz meg valami helyet a Matchbox-részlegen, a MATTEL-nél. Én örülnék egy ilyen felmatricázott darabnak. :-)

Sam. Joe írta...

Hehe, nem is lenne rossz! El Segundo egész közel van ahhoz, ahol apósomék laknak. Húsz perc ha lehet a 105-ösön. 8-)

Ikarus 256 írta...

Képzeld, ha tényleg elmennél oda dolgozni, és kiköltöznél: hányszor kellene fordulnod, hogy kividd ezt a mennyiségű Matchbox-ot?:-D

Névtelen írta...

És ha egészen pontosak akarunk lenni akkor még különbözik az interior is. A BOI belseje fekete a széria belseje pedig króm.

Sam. Joe írta...

Jé, tényleg! Ez fel sem tűnt! Mondjuk a fekete lényegesen szebb, mint a króm.

Sam. Joe írta...

Ikarus256: Hát... Ha végleg odaköltöznék, akkor egy tengeri konténerbe nagyjából mindenünk beleférne, amit érdemes kivinni - meg az is, amit nem.

Ferenc írta...

Régóta gondolkozom én is hogy megéri-e egy közel alap kocsi, + a papírdoboz, és külső bliszter a dupla árat, de szerintem igen. Míg a sima 1-75 blisztere "egyen" bliszter, csak az autó nevének odabélyegzése különbözteti meg egymástól, addig ennek a modellnek a papír dobozát, és a külső bliszterét is a kocsihoz igazították, ami tömegtermelésnél valószínűleg kis szériának számít, ami drágább. És néha azért kapunk egész szép kis módosításokat magán az autón is.

Sam. Joe írta...

Nézd, én erre azt mondom, hogy én kisautókat gyűjtök, nem pedig kisautók dobozait.

Konkrétan a mellékelt papírdoboz engem egyáltalán nem hat meg, főleg ha a mellékelt autó mondjuk bele sem fér, mint a double decker busz esetében, vagy doboz számozását sikerül elrontani a blister számozásához képest, mint a BoI szériánál.

Az ő magasabb nyomdai előállítási költségeiktől sem vagyok hajlandó meghatódni, mert több százezres mennyiségben készülnek ezek és nem pár százasban, hogy az árkülönbség fájjon, arról meg már nem is beszélve, hogy Te meg én kifizetjük nekik az előállítási költséget kasszánál.

Azt írod: "És néha azért kapunk egész szép kis módosításokat magán az autón is." Hát ez az! Én konkrétan egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan autó van a BoI, BoB, BoM szériában, ami valóban érdemes arra, hogy spéci szériában legyen és nem lehetne sima 1-75. Teszem hozzá: SAJNOS.