2008/10/04

Matchbox MB-32 Alfa Romeo Giulia Sprint GTA

Az Alfa Romeo a 105-ös kupé sorozatot 1963 és 1977-között készítette, számos változatban. A változatok mindegyikében ugyanaz a négyhengeres motor szolgált – igaz változatos hengerűrtartalommal. Ami a Matchbox megmintázott az az 1965 és 69 között gyártott, gyárilag tuningolt és könnyített változat. A névben a GTA-ból az utolsó betű pont erre, az olasz „allegerita”, azaz könnyített kifejezésre utal, lévén a normál acél karosszériaelemeket alumíniumra cserélték, míg az 1600 köbcentis motor egyes alkatrészeit az amúgy is könnyű alumíniumból készültek helyett magnézium ötvözetből gyártottra cserélték. Ezen kívül olyan tuningoláson is átment a motor, hogy megkapta az elsősorban az Alfára jellemző iker-gyújtógyertyákat és egy Weber karburátort. Kívülről a GTA-kat az alacsonyabb hátsó keréknyílás különbözteti meg a többiektől, bár a Giulia Sprint GT-ken és GTV-ken is ilyen volt, mint ahogy a nagyon korai GT 1300 Junior-okon is. Az eredetiről készült képekkel kivételesen saját forrásból tudok szolgálni, lévén a Las Vegas-i The Auto Colletions eladásra kínált egy 1967-es GTV-t, amikor ott jártunk és ez szerencsénkre megjelenésében édes tesója a GTA-nak.

A 2007-es modellévben az összes piacon MB-32-ként debütáló Alfával – melynek természetesen az alján 2006-os keltezés olvasható – az történt, ami a Matchbox gyakorlatában egyáltalán nem ritka: ha a megmintázott eredeti autó sorozatában valamennyi tag ugyanúgy, vagy legalábbis közel ugyanúgy néz ki, akkor a neve a csúcsmodellé lesz. Nos, ezt a gyakorlatot jelen esetben megszívták. A GTA csak és kizárólag pirosban és fehérben készült, így amikor az olaszok észlelték, hogy a Matchbox egy zöld verziót is tervez – az egyesült államokban „küld vissza ezt a szelvényt, kapsz ajándék plakátot az 1-100 sorozatról” promóció van – akkor szóltak, hogy ezt nem kéne. Ebből kifolyólag három dolgot tartok lehetségesnek. Egy: a továbbiak vagy a piros és a fehér különböző árnyalataiban készül majd ez az autó – erre már most van jel, érdemes megnézni Areh gyűjteményét. Kettő: expressz gyorsasággal fog kikerülni a kínálatból – ezt költség hatékonysági szempontból valószínűtlennek tartom. Három: átnevezik, mondjuk GT 1300 Juniornak és onnantól már készülhet másféle színekben is.

Amennyire meg tudom ítélni a már linkelt eredetiről készült képek alapján, az Alfa külseje kifogástalan, de a belseje rettenetesen elnagyolt, műszerfalról nem is beszélhetünk. Azzal együtt pofás darab.

Alfa Romeo Giulia Sprint GTA. Ha nem változtatják meg a nevét, akkor mindössze ebben a két színben fogjuk látni.
A pirosnak jól elnyomták az orrán a festést.
Ikarus256 kolléga módszertana szerint a rendszáma - mindkettőé - "GO ALFA"-ra, azaz kb. "Nyomás/Hajrá/Gyerünk Alfára" kódolódik ki.
Matchbox MB-32 Alfa Romeo Giulia Sprint GTA, NRFB amerikai bliszter. A fehéret lusta voltam lefotózni. Jé, ebből nincs is európai csomagolásúm!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Piros kéne, mert csak a fehér van meg...

A háttérben meg a Z31-esek... Csak nem felkeltettem benned az érdeklődést irántuk?

Ikarus 256 írta...

Érdekes ez az dolog, hogy csak két színben gyárthatnák. Engem is érdekel, hogy mit kezd majd ezzel a Matchbox. A névváltoztatás a legvalószínűbb szerintem.

Sam. Joe írta...

Tommi: Az a helyzet, hogy a szürke már megvolt egy darab ideje. A postod után megvettem hozzá egy eBay-es aukción a BP-s "verseny" festésűt is amellé, amiért eredetileg licitáltam ott. A Majorette meg a legutóbbi Autómániás portya után kísért haza. 8-) Szóval a Te postod után jöttem rá, hogy nekem ez az autó tetszik.

Ikarus256: Én is erre szavazok!

Névtelen írta...

És azt megfigyelted-e, hogy a Majorette-féle verziónak mennyivel jobban hasonlít a hátsó lámpája az eredetire?

Sam. Joe írta...

Még pont ott tartok, hogy kutatom az eredeti történetét, mert a két verzió - Matchbox és Majorette - feneke köszönő viszonyban sincs egymással.

Névtelen írta...

Nézz rá újból a ZX-es posztomra... Találtam ma valamit, amit bele is írtam...

Ferenc írta...

Most olvastam az MB egyik képviselője írta, hogy átnevezik 1300 juniorra, így több színben kiadhatják. Szóval igazatok van.

Sam. Joe írta...

Ferenc: Bárcsak a lottószámok jóslása menne így! 8-)