2008/10/11

Matchbox MB-74 Toe Joe

Alapvetően nem vagyok különösebben odáig a fantázia szülte, sohasem volt autókat mintázó Matchboxokért, de az a vontató kivétel. Megvan rajta minden olyan, ami egy gyereknek ahhoz kell, hogy élvezni tudjon egy játékszert. Vontató, amivel lehet más autókat vontatni és még azt is kibírja, ha játszanak vele – ellentétben ezzel a kortárs darabbal, ami a 10 perc rendeltetésszerű használat után mehet a kukába. Olyannyira lehet vele játszani, hogy a hetvenes évek elejétől – az alvázon 1972-es keltezés olvasható, de szokás szerint az 1973-as az első katalógus, amiben szerepel az MB-74 Toe Joe – a legtöbb Matchboxon volt az alváz első felén olyan pont, amibe könnyen be lehetett akasztani a horgokat. Változatok ügyében keresse fel Arehjét, vagy – remélem hamarosan – Ikarus256-ját, akinek van egy ritka színvariáció ebből a modellből. A Toe Joe elnevezés szójáték, de meg sem kísérlem az elmagyarázását, mert egyfelől nem vagyok száz százalékig biztos benne, hogy jól értem, másfelől ha meg jól értem, akkor nagyjából annyira vicces, mint egy üveg jaffaszörp elfogyasztása töményen, víz nélkül. Toe Joe egészen 1978-ig szerepel a katalógusokban, de Twin Pack-ekben is felbukkan, egy Racing Mini társaságában, mint TP-6 1976 és 1982 közt. A 82-83-as katalógusban már TP-32-nek hívják, kap egy idétlen matricát az oldalára és fehér gémeket, meg mögé egy Dodge Challengert. (Ez utóbbiról nem tudom, hogy valóban létezett-e, vagy csak a katalógusban szerepelt, de ha létezett, állati ritkának kell lennie a fehér gémjével.)

Matchbox MB-74 Toe Joe, játékra készen.
A gémen lógó kampók mozognak, külön darabok és mint ilyenek hajlamosak elveszni.
Bár semmilyen létező típusra nem hasonlít, remek játékszer!
Toe Joe munka közben.
Dobozfétis. Sajnos pont ez a fül szakadt.
Nagy sebességű teherszállításossági felfüggesztés. Aha.

14 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Mostanában elég sok helyen szerepel a Ford GT nálad. Lehet, hogy először kellett volna bemutatnod, utána egy kis átvezetés, hogy XY elment vele parádézni Joe's City főutcáján, de balesete volt. Jöttek érte a Caddyk, hogy megmentsék, az autót pedig elszállította egy Toe Joe.:-)
...10 évvel ezelőtt lehet, hogy így raktam volna össze egy jelenetett a szőnyegemen...

Köszi a ritka TP-m felkonferálását, de még lógok egy Johnival. Ha sikerül este elkészülnöm a traktorral, akkor holnap lefényképezem a Toe Joe-t a Minivel, és valamikor a héten összehozok belőlük valamit.
Na, megyek vissza áramlástanozni.:-S

Névtelen írta...

Ha volt ilyen igaziból, ha nem, akkor is tetszik. Amúgy a Metalcar asszem ezt a Toe Joe-t utánozta le különböző változatokban. Nekem speciel egy szinte hibátlan kukás autóm van még kiskoromból. De ez már "modern" kukás, mert ez nem konténeres, de mindene eredeti :-)

Sam. Joe írta...

Ikarus256: Ez volt az utolsó. A képregényhez a sztori kitalálását rátok bízom! De 27 évvel ezelőtt én is így csináltam volna valahogy.

bog zoo: A Metalcar eredetileg az Atlas truckot nyúlta le, aztán kapott mindenféle felépítményt, ilyen meglepően Toe Joe-s gémeket is.

Névtelen írta...

Jah tényleg. Most h mondod tényleg azt nyúlta le. De az a lényeg h lenyúlta. És volt hasonló is ehhez.

Névtelen írta...

Szééép! Bárcsak az enyém is ilyen állapotú lenne...

Angol szójáték: Toe Joe=Vontató József :)

Ha te nem fordítod le, majd én megteszem :D

Sam. Joe írta...

Tommi: A helyzet közel sem ilyen egyszerű. 8-) Nézd meg a szótárban a toe-t és mondogasd hangosan, hogy Toe Joe és figyelj a hangzására. Szerintem rájössz, hogy mire gondolok. ;-)

Névtelen írta...

Épp akartam írni hogy erősen az Atlas truck-ra emlékeztet a Toe Joe... de látom már szóba került, bár nem pont ebben az értelemben. DemiazaMetalcar?

Sam. Joe írta...

A Metalcar az a cég volt - vagy van? - mely a nyolcvanas években kisautókat készített és többek közt változó minőségű, Matchbox koppintásokkal is kijött. Ici-picit bővebben itt:
http://matchboxmemories.blogspot.com/search?q=pgyuri

Névtelen írta...

Nekem egy ugyanilyen meghatározhatatlan tipusú nyerges vontatóm van hozzá való billenccsel. Kicsit mókásan néz ki, mert a vonó tengelytávja olyan rövid, mint egy targoncáé, de szeretni való darab! 8-) Lehet, h ugyanebből a sorozatból való.

Sam. Joe írta...

Nem lehet, egészen biztos! Én még csak tartályszerelvényt láttam ilyenből - azt is csak képen. Neked mid van?

Névtelen írta...

Szüleimnél hagytam egy nagy cipődoboznyi matchboxot, abban van az is. A napokban ha hazamegyek megkeresem és lefényképezem, okés? Kíváncsi vagyok megismered-e!?

Az biztos, hogy legalább 20 éve kaptam és már akkor is másodkézből került hozzám, úgyhogy benne van a korban, de emlékeim szerint jó állapotban van. Megkeresem....

Névtelen írta...

Olyan, mint ezen az oldalon a második kép (a zöld tartálykocsi), csak nekem billencs, a vonó citromsárga, a puttony világoskék. Már nagyon belelkesültem, megkeresem... 8-)

http://www.matchboxcollection.mlap.hu/

Sam. Joe írta...

Hoppá, akkor az nem az amire én gondoltam, hogy gondolsz! ("Ne ragozd Kuki, mert belehülyülök!" - ahogy az a Macskafogóban is elhangzott.) Szerintem ilyenre gondolsz, klarky:
http://matchboxmemories.blogspot.com/2008/03/mb-50-articulated-truck.html

Ez rendes, tisztességes Matchbox a lelkem. Ha nem találod meg és megkívánod, van felesleges, elkótyavetyélni való darabom. (Öreg nénié volt, csak bevásárolni járt vele a piacra, még bejáratós és soha nem volt meghajtva!)

Névtelen írta...

Igen ez az! Sajnálom, hogy nem tudtam újat mutatni! 8-)

73-as? Szent ég, már 35 éves lenne?

Akkor még jobban vigyázok rá, marad a dobozban hátha egyszer a gyerekem hasznát látja, ha más nem egy jó kis meccsázás erejéig! 8-)