2023/09/13

Matchbox MB-33 1960 Chevy El Camino

Jól van, alakul ez! A két és fél szép El Camino generációból a Matchbox elkészítette a „felediket” és már csak egyel adós.

A másfeledik

Amikor a Chevy El Camino harmadik generációjáról írtunk, akkor alaposan körbejártuk a CUV / UTE kérdéskört. Mi több, az első generációval és annak apropójával is foglalkoztunk, ezért kérem kattintsatok oda vissza némi olvasnivalóért, had ne ismételjem magam és folytathassam a sztorit, ott ahol abbamaradt. Tehát 1959-ben, két évvel az USÁ-ban a CUV-ot bevezető Ford Ranchero után debütál az első generációs El Camino. Az azévi „full-size” Chevy platformra épülő autóból 22 246 darab fogy, ami 540-el több, mint a Rancherok első éves értékesítése. Nem csodálom, az első generáció nagyon hivalkodó, nagyon rock and roll. Hogy őszinte legyek nekem nagyon tetszik és nagyon sajnálom, hogy nem azt mintázta meg a Matchbox. 1960-as változat – azaz a postunk tárgya – hasonlít, nem csúnya egyáltalán, de sokkal visszafogottabb. A piac nem reagál jól – úgy tűnik az amerikai közönség osztja a véleményem –, a rendelések visszaesnek. 14 163 darab kel el a második évben, ami azt jelenti, hogy cirka egyharmadával kevesebb mint az elsőben. Ugyanebben az évben a Ford, 21 027 Rancheron ad túl. A GM kihátrál, visszavonultatja a típust és majd csak 1964-ben veszi elő újra. A második generáció nekem nem tetszik, bezzeg a harmadik!

A helyzet az, hogy van évpontos katalógusunk, tessenek kedves lenni fogyasztani műszaki adatok ügyben!






Miért ezt a színt?!
Köszönöm szépen Mattel, ez egy remek kisautó! Sok, apró részlettel, még a túl széles kerekeket is sikerült úgy elrejteni alatta, hogy nem tűnnek fel. Van rajta sok króm, nem szállít oszlopot és a platón sincs semmi. De könyörgöm! Miért ebben a színben?! Ez, a 2022-es premiermodell, ami ugyanazt a metál-mályva / metál-rózsaszín borzalmat viseli, mint az 1979-es, '57 Chevy premiermodell. Reménykedem benne, hogy valami jó színt is találnak neki, mert az idei 1-100-ban MB-29 metál-hígsóska színben szerepel, ami csak egy fokkal jobb, de közel sem szép. Lécci Mattel, lécci! Köszi!

Csak közbevetőleg: A Matchbox elkészítette az 1959-es Chevy kombi változatát is. Mi több, még a tervezőjük is ugyanaz a Ryu Asada – isten nyugosztalja. Kézenfekvő lett volna az El Camino-t is ebből az évből elkészíteni, nagyjából annak a mintájára, ahogy mondjuk a Peterbiltekből is létezik a nyergesvontató, tartálykocsi, autómentő és dömper verziók.

Ha már emlegettem a harmadik generációt és linkeltem is a róla szóló első bejegyzést, akkor álljon itt a maradék kettőre is egy-egy link! Tehát a második és a SuperKings-ről a harmadik.

Króm! Króm! Ugye hogy?!

Sok apró részlet és még a kerekek is hasonlítanak. Az eredetin is hasonló mélységben vannak a karosszériához képest, ezért nem feltűnő, hogy mennyire szélesek.

Ez a szín, csak ezt tudnám feledni!

A hátulján KRÓM és festékkel kiemelt világítótestek. Remek!

A platón nincs semmi, szóval lehet hurcolászni benne ami tetszik.

NEM SZÁLLÍT OSZLOPOT! Nahát!

NRFB

2 megjegyzés:

Trolleybus írta...

Most zöldben van.

Sam. Joe írta...

@Trolleybus: "...mert az idei 1-100-ban MB-29 metál-hígsóska színben szerepel..." 8-)