2008/05/30

Matchbox SuperKings K-206 1971 Chevy El Camino

Ez a post minden tekintetben rendhagyó lesz. Egyfelől SuperKings a mai adag, melyet egyáltalán nem gyűjtök, de ezt nem tudtam ott hagyni a boltban. Másfelől némi „a kutyát nem érdekli”, selfblog mondanivalóval indítanék, ami egyáltalán nem szokásom.

Az elmúlt pár hét üzemszünete annak volt betudható, hogy nem voltunk itthon, családlátogatóban jártunk az Egyesült Államokban. Közben Rauscher Tomi megfogadta a tanácsomat és hátrahagyta a lap.hu szerető kebelét és átköltözött a sokkal üzembiztosabb Bloggerre. A linket az előbb javítottam, tessék őt látogatni lelkesen, hiszen a jobb, több mozgásteret biztosító háttér máris meglátszik a munkáján!

Andrew kisautós oldalát már az előző postban ajánlottam – kintről pont ennyire volt időm és lehetőségem. A linkek közt már egy ideje őt is megtaláljátok. A fotói zseniálisak, a kínálat – úgy látom – nem csupán Matchboxra szorítkozik, szóval érdemes a figyelmetekre!

Az, hogy a tengerentúlon jártunk, azt is jelenti, hogy végre hozzájutottam ahhoz az ipari mennyiségű Matchboxhoz, amit az amerikai eBay-ről szereztem be és némelyik már legalább fél éve várta, hogy rátegyem a kezem. Persze minden szóba jöhető helyen Matchboxokat kajtattam, de legnagyobb bánatomra a 2007-es modellévhez tartozó, de 2008 elején megjelent Convoyokat sehol sem leltem. Ferihegyen szemet szúrtunk a vámos uraknak, de amikor szembesültek azzal, hogy a bőröndjeinkben hemzsegtek a Matchboxok, akkor elengedtek. Valószínűleg látnak ők elég fura alakot bőven, most láttak ilyen pókot is mint én, ez úton is üdvözletem nekik és köszönöm, hogy nem kaptak szét minket teljesen, mert a lekésett csatlakozás, egy elhagyott és egy összetört csomag már bőven elég volt nekünk akkorra.

Itt az ideje, hogy végre rátérjek a címben szereplő darabra! Kis túlzással semmit sem tudok a SuperKings sorozatról, azt meg végképp nem sejtettem, hogy létezik újkori Mattel manifesztációjuk. Ez a doboz Downey város egy játékboltjában ugrott elém, némileg megviselt dobozban, de annyira meglepett hogy ilyet látok egy játékbolt polcán, hogy nem bírtam otthagyni. A doboz egyértelműen a hetvenes évek dobozait mintázza, de hosszas vizsgálgatás és a járgány alvázának szemügyre vétele után a 2005-ös keltezést sikerült rajta találni. (Ha bárki, bármi többet tud a Mattel-éra SuperKings ügyeiről, az ne habozzon megosztani a tudását a kommentek révén!) Ha valóban ez a kiadás éve, akkor legalább három évet töltött szegényke ebben a játékboltban. Érdekesség még, hogy típusnévként nem Chevrolet, hanem egyszerűen csak Chevy van feltüntetve.

Ami pedig konkrétan ezt a modellt, az El Camino-t illeti, az egy komplett weboldalt is megérdemelne akár, de óriási mázlimra a Wikipédia leveszi a vállamról a típusismertetés terhét! Az 1970-es ikerfényszórós változat az egyik kedvenc izomautóm, a kisteherautó alapjait szolgáltató Chevelle-ről már nem is beszélve! Ami a Matchbox értelmezés autentikusságát illeti, nehéz róla felelősséggel nyilatkoznom. Ez a méretarány már értelmessé tenné az olyan vitákat, hogy a díszléc jó helyen van-e, vagy megfelelő-e a hűtőrács krómozása, vagy az El Camino feliratok elhelyezése, de érdemben nem tudok hozzászólni a kérdéshez. A net tele van El Camino képekkel, de ki tudja megmondani, hogy a 37 éves autó melyik fennmaradt példánya tekinthető a hasonlítás alapját szolgáló biztos pontnak? Egy szó mint száz, nekem tetszik és olyan óriási nagy hibája, hogy ne tessen, nincs. Kár azonban, hogy semmilyen extrát nem tud, hogy sem a motorháztető, sem az ajtók, sem pedig a plató ajtaja sem nyitható, holott azért ebben a méretarányban ezek nem lennének olyan különleges elvárások.

Ha lehet hinni a dátumozásnak, akkor ez a példány...
...három évig csücsült a játékbolt polcán.
Matchbox SuperKings K-206 1971 Chevrolet El Camino.
Ebben a méretarányban már érdemes az apró részleteket is figyelni.
Nekem nem szúrt szemet nagyobb hiba, vagy pontatlanság.

10 megjegyzés:

Ikarus 256 írta...

Hello!
Hát újra itthon.:)
Nagyon jól néz ki ez a Chevy. A Mattel féle SuperKings-ről nem tudok semmit, de majd rákérdezek a fórumon is. Te is benézhetnél, mert egész jó: modellshow.hu/fo/
Nekem eddig egy SuperKings-em van, egy Audi Quattro. Nem szeretném elkezdeni azokat is gyűjteni úgyhogy ezek száma nem fog nőni. Az Audi is csak azért van, mert ajándékba kaptam.:)
Eddig nagyon tetszik a Blogger. Jó hogy el lehet menteni piszkozatként és nem kell rögtön megjelenjen mindenki előtt. Elkezdtem képeket feltöltögetni a webalbumba,majd lassan kerülnek fel újak is.

Névtelen írta...

Kár, hogy nem volt 2... Hozhattál volna egyet nekem is. Imádom az ElCamino-t.

Asszem volt ebből fehér is.

Sam. Joe írta...

Tamás:
Köszi szépen!
Hááát... Igérem ránézek a fórumra, bár nem vagyok egy nagy fórumozó, mert elég rosszak a tapasztalataim.
Örülök, hogy bevállt a Blogger!

Tommi:
Gondoltam ám rátok, de eléggé szánalmas volt a felhozatal kint azokon a helyeken, ahová eljutottam. A Hot Wheels - Matchbox arány úgy 5:1-hez. Szerettem volna valami értelmeset hozni nektek, de semmiből nem találtam legalább négyet, ami izgalmas. A 2006/2007-es modellév maradékai voltak mindenhol, elvétve leltem egy-két úgy blisteres dolgot és a legtöbből nem volt még kettő sem. 8-(

Sam. Joe írta...

"Úgy blisteres" értsd: új blisteres.

Névtelen írta...

Nekem kék Bronco kellene 2007-ből... Ha azt leltél volna...

És ha most azt mondod, volt, akkor lesz nemulass :DDD

Sam. Joe írta...

Nem, kék nem volt. Egy lilát leltem Superfast csomagolásban, majd lesz is itt előbb-utóbb. Pont ma volt bent velem a cégnél lefotózni. Amin viszont sírni tudtam volna, azok az árak!

Sima blisteres 1-100 sorozat: 97-99 cent! (Amikor dollárt váltottam, 162 forint volt egy.) Itthon honnan is indul az ára? 300-tól?

Superfast sorozat, műanyag doboz+papír: 3.xx dollár.

De sajnos igazán jó forrást nem találtam, az volt a gáz. Hot Wheels iszonyat mennyiségben volt mindenhol, Matchbox már kevésbé, Convoy egyáltalán nem. Igaz, csak Toys 'R Us-ban, Target-ben és Wal-Mart-ban voltam.

Ikarus 256 írta...

Nézd mit találtam:
http://www.vatera.hu/matchbox_2005_super_kings_1970_oldsmobile_442_74005757.html
Nem az ár a lényeg!:-)

Sam. Joe írta...

Akkor tényleg 2005-ös kiadás. Szeretem a 442-es Oldsot, de ebben a színben iszonyú. 8-)

Névtelen írta...

Összesen kb. nyolc autó jelent meg az új K-s sorozatban, mind amcsi, nekem öt autó pihen itthon, az El Camino is, lévén imádom az amcsi gépeket!:) Egy korábbi, modellszínvonalú széria darabjait "butították le" új K-sokká, de az El Camino nem volt köztük! Az El Caminot kivéve két színben is megjelentették a K-sokat, most már csak múlt időben persze, hisz a gyártással már rég leálltak, mivel ezek is "limited editions"-ök voltak! De külföldön biztos többeknek van még belőlük raktáron, szerintem majd mindegyik nagyon szép!

Unknown írta...

Jól írta a névtelenségbe burkolózó kolléga! K-202től K209ig mind 70-es évek eleji amerikai autó volt ez az visszatérő SK-miniszéria. Amúgy a sorozat '98 körül ért véget. Ugyanekkor nagyjából a Models of Yesteryear is befejeződött. Ez a "régiautók"-at egyébként is csak kb. az 50-es évekig dolgozta fel. Az ettől újabbak a 80-as évek közepén megvásárolt és '88-körül újjáélesztett Dinky márka alatt lettek kiadva. Később kb. a kettő egyesítéséből lett a Matchbox 1/43 Collectibles, a 2000-es években már a 70-es évek eleji autók is "régiautónak" számítottak,így azok is kiadásra kerültek.

Ez a kései SK-kiadás azt a matekot használja ki, hogy általában az amerikai autóknál a king size léptékben 1/43-ra jön ki (lásd régebbi MB-katalógusok, amik a
méretarányt is közlik)így az 1/43 Collectible sorozatban használt alapformák egy-az -egyben lehettek Superkingsek is. A lebutítás annyiban igaz, hogy sem a MOY, sem a MB-Dinky sorozatban megjelentek nem voltak nyitható ajtósak - viszont azok vitrinmodell-szerűen ki voltak "pingálva" - ehhez képest ezek a K-20x Superkingsek festésben is egyszerűbbek.