2023/07/03

Hot Wheels 1986 Toyota Van

Drága vanitiszes sorstársaim! Szerencsénkre a Hot Wheels ismét kilépett a komfortzónájából és megalkotott nekünk egy igazi világautót!

R20, R30
A Toyota 1982 és 1991 közt gyártja azt a járművet amit szerte a világon, számos néven, számos kozmetikai eltéréssel – főleg az orrkiképzése változó, de a lemezek alatt ugyanaz a technika lapul – árultak. Közel sem biztos, hogy teljes a lista, de a nevek:

  • Toyota MasterAce Surf

  • Toyota Model F (Európa)

  • Toyota Space Cruiser (Egyesült Királyság)

  • Toyota Tarago (Austrália)

  • Toyota Van (USA és Kanada)

A Toyota Van – lévén a Hot Wheels az észak-amerikai verziót mintázta meg, maradnék én is az ott használatos elnevezésnél, az alcímben a gyári kódjai szerepelnek – az akkor beinduló, személyautós alapterületű, családi egyterű csapatszállító lázra adott válasz volt és középosztályból kikerülő famíliákat célozta, mintsem mondjuk a festőbrigádokat – bár kínáltak belőle áruszállító verziót is. Az elrendezés igazán klasszikus kisáruszállítós: a motor elől-középütt, a hajtás hátul – illetve 4x4. Az erőforrás soros négyhengeres benzines (1,3-, 1,6-, 1,8-, 2,0-, 2,2), vagy dízel (1,8-, 2,0-, 2,0 turbo) természetesen a különböző piacokon, a különböző felszereltségi szintek befolyásolta hozzáférhetőséggel, 5 sebességes kézi, vagy 3-, illetve 4 sebességes automata váltóval.


Pont egy 1986-os, észak-amerikai reklámja (is) fent van a YouTube-on, VHS minőségben.


Nyilván áruszállító kivitelben is forgalmazták a tengerentúlon - bár ez 1985-ös reklám. Azért érdekes elképzelés egy ilyen feladatra a szépen kikárpitozott kivitel.

Szuperpraktikus, tolóajtós mamataxi, három sorban nyolc üléssel. Megkockáztatom, hogy bármelyik sokgyerekes család a jelenben is jó hasznát venné egy ilyennek.

Nózi
Sokszor mondtam már, hogy szerintem nagyon jól tud állni a Hot Wheelsnek, amikor kimozdulnak a komfortzónájukból, igenis van élet a szekérkeréken és a neonrózsaszín drogtripen innen is. Báááár, ha azt vesszük, lassan eljutunk oda, hogy a japán verdák – ahogy a tengerentúlon mondják: „importok” – is „hazai pálya” lesz a Hot Wheels-nél. A 2022-ben kiadott, 250 tagú mainline-ból a százhetvenharmadik kis Toyota is „HW J-Imports” (Hot Wheels Japán-import) feliratot visel a kártyáján.

Mint az a fenti videókból is látszik, a Toyota Van hangsúlyos, masszív első lökhárítót kapott. De nem ennyire nagyot, mint a Hot Wheels értelmezésen. Nagyjából ez az egyetlen részlete, amibe bele tudok kötni, de ezt is úgy, hogy ez szerintem kedves, szerethető bumfordiság.

Eddig négy megjelent verziójáról tudok, amit ebben a bejegyzésben láthattok úgy a premierváltozat, hogy egy időben volt a mainline-ban bordóval. Mindegyik jópofa színösszeállítású, aki szintén a szervezetében hordozza a vanitiszt, az nehezen ugrik el előlük.

Az egyetlen részlet, amibe bele tudok kötni: a már-már dekotorásan eltúlzott első lökhárító.

Úgy négyajtós, hogy csak a járda felőli oldalon van tolóajtó.

Jópofa, 80-as évekhez mérten visszafogott és abszolút hiteles dekor, jó színválasztás, menő, króm "AeroDisc" - a Hot Wheels szleng így hívja ezeket - kerekek...

...szépen kiemelt részletek. Még az ablakokat is sikerült úgy lesötétíteni, hogy látsszon, hogy van beltere, de ne üvöltsön, hogy oszlopot szállít.

NRFB!

Nincsenek megjegyzések: