2023/07/28

Majorette Renault Trafic and trailer

Üdvözlök mindenkit az anonim- és nem annyira anonim vanitiszesek találkozóján! Ez alkalommal egy olyan típust veszünk górcső alá, amit az utóbbi évek legmókásabb, jópofa járművének tartok. Ezen kívül sok-sok év kihagyás után bővül a „Collezione Grüne Slájm”!

A pupos menő!
Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a járművek terén a púpos az menő – de talán az állatok terén is az. Ott Citroën 2CV vagy a Boeing 747! Mindkettőnek van púpja és menő! Szerintem a Renault Trafic – mindenáron két f-el akarom írni, pedig franciául a kontextustól függően „kereskedést” és „forgalmat” is jelentő szó az bizony egyetlen f-el írandó – második generációja, amit 2001-2015 közt gyártottak, a púpja miatt menő! Nem tudom, hogy van-e bármiféle aerodinamikai előnye, de a kis hupszlija miatt mindig mosolygok kicsit befelé, amikor ilyet látok.

Különböző történelmi okokból, a francia furgongyártóknak megvan az a szokása, hogy együttműködnek más gyártókkal, úgyhogy piactól függően Nissan Primastar, Opel / Vauhxall Vivaro néven is kapható volt ugyanez. A Renault és Opel / Vauxhall emblémásakat az Egyesült Királyságban gyártották Lutonban, a Nissanokat spanyolországban, Barcelonában.


Na igen, családi csapatszállítónak is el tudnám képzelni az ablakost belőle!

A klasszikus „fehérfurgon”. A mára már megszokott teher- és személyszállító kivitelekben készült: hosszított, magasított, egyik, vagy mindkét oldalon tolóajtós, sőt pickup! Amilyet parancsolni tetszik a kedves vevőnek. A motorpaletta egységes és meglepően kevés tagú. Egyetlen kétliteres, természetesen lélegző sornégyes benzines – 118 lóerő és 190 newtonméter – nyitja a sort. Háromféle, sornégyes, turbós dízel folytatja, 1,9-, 2,0-, 2,5 literes lökettérfogatban, de hatféle teljesítménnyel. Rendre 79-, 99-, 89-, 113-, 148 lóerő és 190-, 240-, 242-, 290-, 320 newtonméter a vonatkozó teljesítményadatok. Váltóból kétféle volt választható, hatsebességes manuális vagy automata.

A „Kalandturiszt” felszerelése
A Majorette szerintem az élen jár abban, hogy ők gyártják a legjobb játékszer kisautókat! Ez a szett bajnok, a szerethető részletek bajnoka. Úgyis mint a nyitható – egyébként egészen masszív – fém oldalajtó a Traficon. Aztán a nagyon erősen „csimpaszkodó” – nem is mertem lefeszegetni, bár valószínűleg oldható – utánfutó és rajta gumicsónak. Utóbbinak nem győződtem meg az úszóképességéről, de még az is lehet, hogy nem süllyed el azonnal a kádban. Mind olyan tulajdonság, ami gyűjtői szempontból is értékelhető, apró részletekkel párosul.

Ezek a Renault Trafic-on mind fémből lettek kiöntve, itt-ott kiemelve és nem helyettesítve festékkel. Az első fényszórók a szélvédő anyagából vannak, ami akkor is jó pont, ha az illesztésük hagy némi kívánnivalót maga után. Egy nagyon vicces bakit elkövettek rajta, de ezt majd inkább a képeknél „lövöm le”.

A színválasztástól egész meg vagyok hatódva, tíz év kihagyással új taggal bővült az „OLYAN ZÖLD” kisautókat magában foglaló „Collezione Grüne Slájm”! (Magyarázat a Szlengszótárban.)

Remek szett, szuper jó játékszer, szerintem telitalálat!

Sok részlet fémből. Persze elférne oda még festék, de ne legyünk telhetetlenek! Az első fényszórók a szélvédő anyagából vannak. Lehetne kicsit szebben illesztve, de így is klassz.

A Majorette Kalandturiszt hivatalos színe az "OLYAN ZÖLD"! Jól látható a púp, amitől szerintem mókás az eredeti jármű (is).

"Szezám...

...tárulj!" Ez a szett 2015-2017 közt volt forgalomban. Ebben az időszakban szólóban is elérhető volt a Renault Trafic ezzel a festéssel.

A gumicsónak nincs odanőve az utánfutóhoz. Az úszóképességét nem ellenőriztem, de mivel két darabból áll és műanyag, el tudom képzelni, hogy addig úszik, míg a réseken be nem szivárog a víz a testbe. Így vagy úgy, szerintem klassz!

Eredetileg ablakosnak tervezhették a hátsó ajtót. Így vicces baki lett az ablaktörlőlapát a lemezen.

Egy közeli a pőre utánfutóról. Egyszerű, nagyszerű.

Egészen biztosan szétválaszthatóak, de nem mertem feszegetni.

NRFB. Gyanús, hogy nem ez az eredeti doboza - én csak blisterben láttam ilyet - és a boltban párosították össze a csomagolást és a tartalmat egy lopás utáni kármentés során. Lötyög is benne, semmi nem tartja a helyén. Gyanítom kamion volt ebben előtte és az kitöltötte a helyet.

Oké, értem én hogy esetleg egyendoboz, de a kamion motívum a dobozon gyanús. Mindegy, semmit nem von le az élvezeti értékéből! Ez egy klassz szett.

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

Az a bajom ezzel a furgonnal, hogy ablak nélkül civil "nyaralóautóként" kicsit sem hiteles, ahhoz ablakos buszverzió kellene, de mivel csak ennek a szerszáma van meg erről kell bőröket lehúzni. Ennél már csak ugyanennek a "Hop-On Hop-Off" városnéző(!) verziója viccesebb: városnézés egy zárt furgonból! 😄