Gyűjtői szlengszótár 1.16

Beszélni a nyelvet: Kisautószexualitási miniszótár Verzió: 1.15

FRISSÍTÉS:

1.10-es változat, 2015 január

1.11-es változat, 2022 december

1.12-es változat, 2023 június

1.13-as változat, 2023 június

1.14-es változat, 2024 január

1.15-ös változat, 2024 február

1.16-os változat, 2024 május

Majdnem azt írtam, hogy „talkolni a lengvidzst”, de aztán visszafogtam magam. Ez a post azokról a szakkifejezésekről szól, amiket nap-nap után használunk itt a blogon, meg fórumokon is. (Tehát ha van valakinek a bővítésre ötlete, még csak véletlenül se fogja vissza magát és legyen olyan kedves, hogy megosztja a kommentezés útján!) Ez egy változó post lesz, bővíteni és változtatni fogom, ha szükséges, ezért külön kis kiemelést is kap majd az oldalsó menübe – ha eszembe jut hozzá valami jópofa grafika.

***

1-75A Matchbox kínálatának gerincét adó, az angol szóhasználatban „háromhüvelykesnek” hívott, körülbelül 1:100-1:64 méretarány körüli – tehát egy gyufásdobozba beleférő – járműveket tartalmazó sorozatot hívják így. A széria minden évben amikor a kínálat frissült, mindig 75 különböző modellből állt. Az, hogy az 1 és 75 közötti számozás megjelenjen az adott modellen, az 1950-es évek óta szokás. Praktikus oka van a 75 darabos limitnek, a bemutató állványokat, kirakati bemutató eszközöket így elegendő volt egyszer elkészíteni és a frissítéssel csak az adott járművet cserélni bennük. Eredetileg a világon mindenhol ugyanazokat a Matchbox kisautókat kínálták, de valamikor a cég története során kialakult az a szokás, hogy a különböző régiók eltérő tartalmú szériákat kaptak, majd ez változott, mint ahogy a mennyiség is. Az 1990-es években a cég akkori tulajdonosa eltért ettől a szokástól és több járművet jelentetett meg egy évben, hogy aztán idővel visszatérjenek ehhez a gyakorlathoz. Hogy miért pont 75 és nem 70, 80, vagy bármi más? Nos, erről nem szól a fáma. Lásd még: 1-100, 1-120, Recolor.


1-100 2008 volt az az év, amikor az Egyesült Államokban a Matchbox kisautókat gyártó Mattel úgy döntött, hogy nem 75, hanem 100 darabból áll majd az ottani Matchbox kínálat, de csak az ottani kínálat. (Igen, a szenteknek is maguk felé hajlik a kezük.) Lásd még: 1-75, 1-120, Recolor.


1-120 2012-ban a Matchbox kisautókat gyártó Mattel úgy döntött, hogy tovább bővíti a kínálatot és egy évben már nem 100, hanem 120 darabból álló szériát kínál, immár nem csak az Egyesült Államokban, hanem mindenhol a világon. Lásd még: 1-75, 1-100, Recolor.


900 SeriesLásd: Two Pack


Auto Steer vagy Auto-SteerEgy a Regular Wheel (lásd alább) éra egyes Matchboxaira jellemző funkció. Az első kerekük ezeknek az autóknak abba az irányba fordul el, amelyik oldalon lenyomjuk őket.


ÁtalakításLásd: Felújítás.


Best of British, BoB – Speciális, 12-darabos kiadás. Az első sorozat 2007-ben jelenik meg Angliában, aztán a második és harmadik sorozat már az Egyesült Államokban is. A speciális blister egy az 1-75 sorozatból származó jármű átszínezett változatát és egy papírdobozt tartalmaz. Az ára az 1-75 szériához képest többszörös, de arról megoszlanak a vélemények, hogy megéri-e.


Best of International, BoI – Speciális, 6-darabos kiadás. A sorozat 2008-ban jelenik meg világszerte. A speciális blister egy az 1-75 sorozatból származó jármű átszínezett változatát és egy papírdobozt tartalmaz. Az ára az 1-75 szériához képest többszörös, de arról megoszlanak a vélemények, hogy megéri-e.


Best of Muscle, BoMSpeciális, 6-darabos kiadás. A sorozat 2008-ban jelenik meg világszerte. A speciális blister egy az 1-75 sorozatból származó jármű átszínezett változatát és egy papírdobozt tartalmaz. Az ára az 1-75 szériához képest többszörös, de arról megoszlanak a vélemények, hogy megéri-e.


BlisterA szó jelentése „hólyag”, de a Matchboxgyűjtő számára azt a csomagolást jelenti, amikor egy kartonpapírra erősített műanyag buborékban van a jármű. Egy önkényesen kiválasztott példa a blisterre. Sajnos nincs rá frappáns fordítás.


Charlie Mack – játékautó gyűjtő, számos Matchbox gyűjtéssel kapcsolatos könyv szerzője. A „mindenevő” Matchbox gyűjtő számára az „Encyclopedia of Matchbox Toys” a „biblia”. Az enciklopédia a harmadik kiadásánál jár – a borítója megtekinthető az előbbi linken – de már nagyon megérett a bővítésre. A benne szereplő árak csak irányadóak, a valóságban sokszor közük sincs a valósághoz, illetve alapvetően Amerika központú. Charlie Durham városában (Connecticut, USA) Matchbox múzeumot működtet. Hazai online könyváruházakban is megrendelhető. (A Google ilyenek megtalálásához jó barát.)


Code 1, Code 2, Code 3, Code 4Lásd: Kódrendszer.


Collezione Grüne SlájmAbszolút viccnek szánt, Irigy Hónaljmirigy ihletteahogy somytomy törzsolvasónk anno igen találóan összefoglalta – „kifejezés kiváló érzékkel ötvözi a (pszeudo)olaszt a némettel” és a magyar nyelvű halandzsával. A lényeg, hogy gyártótól függetlenül a zöld egy igen csúnya, rovarcsapda, más néven „OLYAN ZÖLD” árnyalatában pompázó kisautókat látjuk el ezzel az egyszeri poénból a címkefelhőben is megtalálható címkével.


Easter Egg, Húsvéti TojásA kisautókon, vagy bennük elhelyezett rejtett tartalom, utalás, felirat, tárgy. Bővebben lásd ITT.


Enciklopédia – Lásd: Charlie Mack.


ErrorosLásd: Gyári hibás.


Factory Error Lásd: Gyári hibás.


FelújításMeglévő Matchbox modellek átalakítása, feljavítása. Ennek számos módja létezik, bizonyos alkatrészek cseréje sem ritka. Az átalakított modellek értékéről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik értéktelennek tekintik az átalakított modelleket, mások hajlandóak fizetni értük. Abban viszont mindenki egyetért, hogy az átalakítás tényét az eladónak jelezni kell, elkerülendő a ritka színkombinációjú ezért esetenként méregdrága modellek hamisítását. Magyarországon többen űzik a feljavítás, átalakítás művészetét, leggyakrabban pusztán a levitézlett, kukából kimentett minőségű modellek újjávarázslásának öröméért, azért hogy az értéktelen „szemétből” értéket teremtsenek. Azt hiszem mindenféle beképzeltség nélkül állíthatjuk, hogy blogunk gárdája igencsak erős ebben a műfajban – elég csak a szócikk eleji linkre kattintani a bizonyítékért! Lásd még: Repaint.


FillerOlyan rossz állapotú, gyakran sérült, vagy akár hiányos modell, amit csak addig szokás a gyűjteményben tartani, míg az adott modellből nem kerül egy jobb állapotú. A ritka, drága, vagy nagyon régi darabokból gyakran csak fillereket találunk számos gyűjteményben.


Gombkerék – Lásd: Regular Wheel.


Gyári hibás – Olyan Matchbox, mely már gyárilag valamilyen hibával érkezik. A hibák skálája széles lehet. Például: rossz méretű, vagy nem megfelelő mintázatú, esetleg hiányzó kerekek, elcsúszott festés, a doboz, vagy a blister felirata nem az, amilyen modell benne van. Példákért érdemes ellátogatni ide. A hibás modellek gyűjtése külön iskola, a bontatlan, gyári hibás modelleket gyakran drágábban lehet beszerezni az internetes piactereken, vagy börzéken.


Hitch ’N HaulLásd: Two Pack.


Ikarus 256 módszerEgy bizonyos easter egg, aminek a magyarázatát lásd itt. Példákat rá pedig itt találsz.


Kerekek, kerék elnevezések Képekkel illusztrálva, rengeteg munkával összegyűjtve, lásd itt.


KódrendszerMég 1977-ben volt, hogy a brit Matchboxnál egy Ray Bush nevű úr bevezetett egy belső jelölési rendszert, ami nem csak az 1-75 sorozatra, hanem a teljes termékskálára vonatkozott. A jelölési rendszer változott az idővel és nem is minden gyűjtő ért egyet az értelmezésében. Szóval elég nagy a káosz de én tartom magam a Charlie Mack könyvében olvasható meghatározásokhoz ezzel kapcsolatban – lásd alább.


Code 1”: Minden olyan Matchbox modell, amit a cég gyártott, tett dobozba és az üzletekben meg lehetett vásárolni.


Code 2”: Minden olyan Matchbox modell, amit a cég gyártott, de egy másik cég festett, matricázott – vagy mindkettő – át, részben vagy egészében, de mindenképp a Matchbox engedélyével. Ebbe beletartoznak azok az általában hófehér darabok is, amit a Matchbox azért gyártott és adott el például reklámajándékokat készítő cégeknek, hogy aztán azok módosítsák őket az ügyfeleik igényei szerint, de végül azok valamiért úgy maradtak hófehéren. (Példák: Code 2 DAF Convoy szerelvény és egy érintetlenül maradt, hófehér Code 2 Dodge Delivery Truck.) Persze a Matchbox által speciális megrendelésre gyártott, de nem a normál sorozataiba tartozó, kereskedelmi forgalomba nem került modelljei is Code 2-ők.


Code 3”: Minden olyan Matchbox által gyártott, de átfestett, átmatricázott, vagy másként módosított modell, melynél a módosításokhoz a cégnek a világon semmi köze.


Code 4”: Minden olyan különleges, egyedi, a Matchbox gyártotta modell, amit például olyan alkalmakra készítettek, mint egy jótékonysági aukció, vagy különleges díj. Bővebben itt.


MNBMint (condition), No Box. Bővebben itt.


MainlineA Hot Wheels kínálatának gerincét képező, alapsorozatot hívják így.


NRFBNever Removed From Box. Bővebben itt.


Papa Truck Részletek itt.


Peg warmerlásd: Tüskemelengető


Pre-production, pre-pro Gyártás előtti próbapéldányok. Ezek elvben a gyártás beindítása előtti próba darabok, amiket a már elkészült szerszámokkal, gyakran hiányosan legyártottak – pl. nincs beltér, nincs szélvédő – azért, hogy megnézzék, hogy hogyan mutatnak alatta a különböző kerekek, hogy festenek ilyen-olyan színösszeállításokban és a többi hasonló ilyen. A baj velük az, hogy ezek – érthető módon – egyáltalán nincsenek dokumentálva. Tehát semmi garancia nincs arra, hogy amit az internetes piactereken árulnak, azok valóban pre-pro darabok, vagy egy teljesen széria kisautót szedett szét valaki, hogy abból pre-prót hamisítson, hogy aztán elképesztő áron kínálja. Egyáltalán az sem világos, hogy az ilyenek hogyan kerülnek ki a gyártó kapuin kívülre.


RC, Radio Controlled – Rádió távirányítású.


Recolor – Újraszínezés, újraszínezett. Egy korábban már megjelent modell más festéssel – más színben – kiadott hivatalos, (Code 1) változata. Alapvetően ugyanazon modell, ugyanazon a számon kiadott, átszínezett változatát szokás érteni alatta, de hallottam már arra is használni, ha ugyanaz a modell egy másik modellévben más számon jelenik meg. Nem összetévesztendő a házilag átalakított, felújított modellekkel.


Regular Wheel – „Hagyományos kerék”. A Matchbox modellek 1969-ig vastag tengelyekkel és olyan kerekekkel készültek, melyeket inkább a tologatáshoz terveztek, mintsem ahhoz, hogy a gyerkőc messzire gurítsa őket. Ebben az évben a Mattel nevű amerikai játékgyártó piacra dobja a Hot Wheels kisautókat, melyek messzebbre és gyorsabban gurultak új, „tűtengelyes” kerekeiknek köszönhetően. A konkurenciát követni kellett, ennek a szülötte a Superfast kerék. A sajnálatos módon régen frissült, kitűnő Matchboxfanatik blog alapvetően ezekkel a modellekkel foglalkozik. Képekkel illusztrálva lásd itt.


RepaintÚjrafestés. A felújítás, átalakítás egy formája. Lásd még: felújítás.


Retooled, RetoolingSzó szerinti fordításban „újraszerszámozva”. Ez annyit tesz, hogy egy meglévő modellt, kisebb-nagyobb mértékben átalakítanak, és akár még az is elképzelhető, hogy csak a könnyebb összeszerelhetőség okán változtatnak az öntvényen, de akár az is, hogy új modellként kerül a kínálatba. Utóbbira remek példa erre az MB-54 Mobile Home, melynek a retooled változatai az MB-54 Airport Foam Pumper és az MB-54 Command Vehicle is.


Rola-matics Részletek itt.


RW – Lásd: Regular Wheel.


Skalpoló / Skalpolás – Nagyjából a Covid járvány idején idején a kisautógyűjtés ismét divatba jött, nyilván köszönhetően annak, hogy nem tudtak az emberek kimozdulni otthonról. A gyűjthető darabok ára rakétaként lőtt ki és azok, akik újonnan fordultak a gyűjtés felé, a vadonatúj, szupermarketek és játékboltok polcairól beszerezhető kiadások iránti keresletet is szemmel látható mértékben növelték. Egy-egy vonzóbb, érdekesebb kisautó nehezen beszerezhetővé vált. Ez a trend felelős a skalpolás jelenségét. A skalpoló olyan személy, aki még azelőtt hozzáfér egy üzlet árukészletéhez, hogy a frissen érkezett kisautók kikerülnek a polcokra, vagy rögtön abban a pillanatban. Ő annyiban képben van a gyűjtéssel, hogy tudja, hogy mely példányok vonzóak a gyűjtők számára, de ő maga (jellemzően) nem gyűjtő, csak a haszonszerzés vezérli. A bolti árakon megvásárolt darabokat vérmérséklettől függően, háromszoros-ötszörös, vagy akár még magasabb árakon kínálja leggyakrabban az internetes piactereken, vagy a kisautós börzéken.


SuperfastLásd: Regular Wheel.

Sweet sixteen – A Hot Wheels legelső, 1986-os, 16 tagból álló kiadását nevezik így, „édes 16”. Van róluk egy remek, videós postunk!

Transitional (models)Átmeneti (modellek). Amikor 1969/1970-ben a Matchbox átnyergelt a hagyományos gombkerekekről a Superfast kerekekre, akkor a már meglévő modelleket alakította át az új kerékhez. Ezeket az első, regular wheel kivitelben is létezett Matchboxokat hívják transitionalnak, azaz átmenetieknek a szó abban az értelmében, hogy átmenetet képeznek a két éra közt. Lásd még: Regular Wheel.


TüskemelengetőOlyan kevéssé vonzó kisautó, ami elad(hat)atlanul csak a tüskét melegíti a boltnak a polcán, amire kitették.


Two Pack, Twin PackA sorozat 1976-ban debütál Two Pack (kettes csomag) néven. Mint azt a nevéből nem nehéz kisütni, a csomagokban kettesével lehetett járműveket találni, például valamilyen személyautót és egy hozzá társított utánfutót, de gyakran két különböző, de valamilyen módon mégis egy témát lefedő járgányt. Az is előfordult, hogy például egy-egy darab csak, mint Twin Pack jelent meg. Az idő előrehaladtával a sorozatot sokféleképp hívták – 900 Series, Hitch ’N Haul – míg végül 1984-ben Twin Pack lett a sorozat neve.


VanitiszA Matchbox Memories alapítója által fabrikált pszeudo-angol-magyar műszó, egy nem létező betegségre, amiben az aki szenved, kedveli a dobozos kis áruszállító autókat.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

A "preproduction" jelentésével kapcsolatban kérlek világosítsatok fel. Ezek kereskedelmi forgalomba nem került ún. elő-, prototípus szériák?

Köszönöm! Üdv!

Sam. Joe írta...

Köszi János a tippet! Bekerült a szócikk!

írta...


Egy nemzetközi oldalon valaki "RARE GPW vintage diecast toy car"-ként árulta a Phantom V-t.

Ami alapból lehetne "Grey Plastic Wheel", de ez fekete kerekű volt.
Rákerestem és ilyet is találtam:

To meet production quotas, both Willys and Ford built MBs (Ford under license with the designation “GPW”—for “Government Production—Willys”).

Ha tényleg volt ilyen, akkor honnan lehet tudni, ha valamelyik ilyen "GPW" gyártmány?
Bár lehet, hogy csak az eladó hibázott.

Köszönöm, remélem nem kérdeztem nagy butaságot. Üdv!

Sam. Joe írta...

@Mó: Én is arra tippelek, hogy elrontotta az eladó és a GPW az a szürke kerék, csak elfelejtette átírni, amit gyaníthatóan egy másik szövegből másolt át. Amit idéztél, az a klasszikus Jeep történetéről szól, hogy a Ford is gyártotta őket a háború alatt és a "könyvelésben" így különböztették meg, hogy az adott darabot ki gyártotta le.