2023/07/10

Hot Wheels 1992 Classic Collection 5-Pack - '35 Classic Caddy

Újabb olyan Hot Wheels-t tudok mutatni, amelyikkel a Hot Wheels kimozdult a komfortzónájából. Nagyon jól állnak nekik a klasszikus autók, amire nem ez az első példa.

A motorkirályság királyi családja”
Az alcím a Cadillac korhű brosúrájának borítójáról származik és remekül lefesti, hogy akkoriban a Cadillac mi volt az amerikai autók táplálékláncában. (Nem nagyon van ötletem, hogy lehetne frappánsabban lefordítani, mert egy nem létező szót fabrikáltak. Az angol „kingdom” azaz „királyság” szóban lecserélték a királyt motorra, ami igazából inkább autónak lenne értendő. A lényeg az, hogy angolul sokkal jobban hangzik.) Amit a Hot Wheels megmintázott az az eleven, fennhéjázó és tüntető túlzás, egyértelműen sofőrös limuzin a nagyon gazdagoknak.

Nagyon sok szempontból mázlink van, ugyanis pontosan tudom azonosítani, hogy mivel van dolgunk, mert sikerült az 1937-es katalógusra szert tennem, aminek a számunkra releváns oldalait láthatjátok alább. Mi több, a YouTube-on leltem egy videót ahol alaposan bemutatnak egy ilyen négykerekű csatacirkálót és meg is járatják.

Szerényen mint az ibolya.

88 éve - pontosabban 86, mert ez a katalógus 1937-es - volt amikor a V8 a legkisebb blokk a kínálatban. Gréta beájulna.



Ez úgy kabrió, hogy csak a vezető feje felett. Hogy ebben mi a jó!?

Azért a munkásosztályt sem hagyták fedél nélkül. A featurák felsorolása is érdekes.

Featúrák még és méretadatok. Hétüléses, járna rá a nagycsaládos kedvezmény!

Szóval ez egy Cadillac Fleetwood Series 75 vagy 85 Town Cabriolet. Azért nem lehet pontosan megmondani, hogy melyik, mert a 75-ösben „csak” 5,7 literes, 135 lóerős V8 dolgozott, a 85-ösben meg hatliteres, 150 lóerős V12-es. Kívülről azonban nem lehet megmondani a különbséget. Csak széljegyzetként: ekkoriban létezett V16-os, 7,4 literes, 185 lóerős motorja is a GM-nek.


Nagyon szerencsés véletlen, de pont egy ilyen autóról van nagyon apró részletekbe belemenő videó a YouTube-on. Mindenképp nézzétek meg, hogy mit kapott a kedves vevő 1935-ben cirka három családiház áráért!

1982-2012
Sok köztes kihagyással, de harminc évig használták ezt az öntvényt, rengeteg változatban. A dekort illetőleg sok a márkához méltó, nagyon szép, elegáns, de nem is Hot Wheels lenne, ha legalább ennyiszer ne aljasították volna cirkuszos kocsivá. Az öntvény a legendás Larry Wood munkája és szerintem nagyon szépen hozza az eredetit. Ez a példány egy 1992-es ötös csomagból való és messze a legszebb abból a szettből – lásd majd alább.

Nem egy tipikus Hot Wheels, talán ezért is tetszik nagyon. Andrew0807 kolléga zsákmányolta és volt olyan jó, hogy hagyta elkönyörögni. Ez úton is köszönöm szépen!


Klasszak az apró részletek nagyon és nem festékből vannak!

Felfoghatatlan számomra, hogy abban mi volt a jó, hogy a vezető felől eltüntethető a tető!

Még az utasteret elválasztó, letekerhető ablak is megvan. A videóban ott a válasz arra, hogy hogyan lehet leszedni a tetőt és eltüntetni. Külön kiemelik, hogy egészen kivételes, hogy a sofőrnek is van oldalablaka.

Nagyon szép és vannak még hasonlóan elegáns változatai. A fehérfalú kerekek teljesen indokoltak.

Érdekes, hogy sem a katalógus, sem a videó nem mutatja meg az autó hátulját. Úgyhogy máshonnan tudom, hogy ez egy a csomagtér ajtaja elé, a lökhárítóra épített rács ott, amit lehajtva egy utazóláda helyezhető rá, úgy Titanic stílusban.

Ilyen ötös csomagban lakott. Ott van mellette egy amúgy szintén remek Mercedes-Benz 540K, de olyan festéssel, hogy fáj. (Kép: eBay)

Nincsenek megjegyzések: