2021/06/23

Hot Wheels – Long Shot

A Matchbox Convoy sorozathoz való vonzódásom már az unásig ismert e helyütt. Hát csoda, hogy mindent birtokolni akarok, ami szembe jön velem és emlékeztet rá? Hát még azt, ami ennyire emlékeztet rá!

A kedvenc Matchbox szériám, az 1:110 körüli méretarányú, kezdetben csak és kizárólag amerikai kamion szerelvényeket mintázó Convoy 1982-ben lát napvilágot. A Mattel ekkor még nem a tulajdonosa a márkanévnek, hanem a legnagyobb konkurens, a Hot Wheels tulajdonosa. Hogy az egy évvel később, az amerikaiak által a mainline-ban kiadott, nagyon sok mindenben hasonló Long Shot reakció erre, afféle fricska, vagy totális véletlen? Nos, majd eldöntitek magatok! Én mindenesetre szolgáltatom a tényeket az összeesküvés-elmélet gyártáshoz!

A méretarány egészen hasonló a Convoyéhoz. Nagyon „hotvílszes” a módi, a gép előre döntött, a hátsó négy kerék nagyobb, mint az első. A lángnyelves festés, a rajtszám, a motorblokktól kívülről hátravezetett, de kémény-kipufogóba kötött leömlők afféle dragstert adnak ki. Az összes jellegzetes, „csőrös” nyergesvontató jegyet hozza, szóval bármit bele lehet magyarázni a Freightlinertől a Peterbiltig, de konkrét típusmegjelölése nincs. Az alsó és a felső rész egyik szegecsét pont a nyereg adja. Bár a Matchboxnál itt egy lyuk gondoskodik arról, hogy a vontatmányt ne hagyja el a nyerges, a Hot Wheelsen ilyen nincs. Naná, nem készült hozzá soha ilyen. De valamiért mégis van itt egy jókora mélyedés. Olyan mély és olyan formájú, hogy hogyan, hogyan nem a Convoyok pótkocsijai tökéletesen illeszkednek bele. (Kipróbáltam, de hibáztam nem fotóztam le. Pótoltam a fotót.) Nem tudok vakon elmenni a tény mellett, hogy Tyrone Malone Super Bossa is 82-ben lát napvilágot mint MB-62. Ha ehhez hozzá veszem, hogy a Hot Wheels neve „Long Shot”, ami valami olyasmit tesz, hogy „csekély esély”, „kockázatos vállalkozás”, „valószínűtlen siker”... Egy évvel azután, hogy a britek egy teljes sorozatot szentelnek amerikai nyergeseknek, a mainline saját megfelelőjében (1-75) meg egy híres amerikai showtruckot hoznak!? Hááát... Fricska lesz ez, nem is kicsi! És tudjátok mi van?

Hogy ez nekem nagyon bejön!

Ebből a szögből nagyon jól látszik, hogy előre van döntve. A típus bármi lehet, az összes amerikai "csőrös" jellegzetességet hordozza.

A méretarány nagyon "konvojos", a festés, a nagyobb hátsó kerekek és a kipufogó valamiféle dragstert, vagy showtruckot adnak ki. Valaki azt mondta, hogy "Super Boss"?

Szponzorlogók. A nyeregnél van az alsó és a felső rész összefogatva, de bár nem lukas, annyira mélyített ez a rész, hogy kompatibilis a Convoy vontatmányokkal. Véletlen lenne? (A következő fotózásnál megpróbálom nem elfelejteni és pótolom ezt a képet. Nem felejtettem el, pótoltam, lásd alább!)

Szépek ezek a klasszikus Hot Wheels kerekek nagyon, mindenen jól mutatnak!

Igyekeztem amerikai témájú Convoy félpótot párosítani vele. Tökéletesen illeszkedne, ha lyuk lenne a nyeregben. Így sem esik ki, de nem tökéletes. Áh, nem létezik, hogy ez véletlen legyen!

1 megjegyzés:

Trolleybus írta...

Biztos, hogy ez valami tuningolt látványgép, normálisan a fellépővasnál mindenképp tartálynak kellene lennie.