2008/03/15

Matchbox Convoy premiersorozat: CY-1 Car Transporter

1982. A Sony piacra dobja az első CD-játszót, bemutatják a Knight Rider sorozat első részét, piacra kerül a legendás Sinclair ZX Spectrum és Commodore 64, a Matchbox pedig beindítja a Convoy sorozatot. A Matchbox Memories hűséges látogatói pontosan tudják, hogy ez a széria a számomra a legkedvesebb és ez adja az apropót ahhoz, hogy egy nyolcrészes sorozatban bemutassam a premierév Convoy modelljeit. A lehetőséget pedig az biztosítja, hogy végre megvan mindegyik a gyűjteményemben.

A Convoy történetében nagyon érdekes, hogy 1982-1985 között megjelenik az összes vontatmány, amiket egészen 2005-ig (!), használnak is a sorozatban. (Csak a történelmi pontosság kedvéért: A Fishbelly tréler 2005-ben kerül a sorozatba, az új tartálykocsi /new tanker/ 2006-ban, az új platós félpótkocsi /new flatbed/ pedig 2007-ben.) A vontatókkal csak kicsit jobb a helyzet, mert ott legalább fel-felbukkan egy-egy újabb vontató, mint az a néhány, amit e sorozatban majd bemutatok, de ezeket gyakran csak fájdalmasan rövid ideig tartják bent a sorozatban. (Nem szeretnék elkalandozni, de a Kenworth T-2000-ről már esett szó, ez a gyönyörű vontató pont ilyen.)

A Convoy sorozat az 1-75-höz képest messze aluldokumentált, ezért könnyű mellényúlni kijelentésekkel, amit szeretnék elkerülni. Nem vennék rá mérget, de nagyon úgy tűnik, hogy az autószállító vontatmány (car transporter) az 1987-es katalógusban bukkan fel utoljára. Ettől persze még minden további nélkül elképzelhető, hogy gyártották később is, de az biztos, hogy közel sem olyan nagy számban, mint az összes többi vontatmányt. Ez már csak azért is biztos, mert ez a vontató csak, mint CY-1 létezett a sorozatban, a Kenworth Cabover Aerodyne vontató mögé fogva. Félek, sejtem az okot: Ez gyártási szempontból egy drága darab! Annyi fémből van, amiből manapság 4-5, 1-75-járgány is kijön. Az 1-75 sorozat darabjainak szállítására méretezett félpótkocsi az egyetlen a Convoy sorozatban, ami nem a jellegzetes „rücskös” kerekeken, hanem kis Superfastokon gurul. Szerény, közel sem mérvadó véleményem szerint egyébként pont ez a legizgalmasabb játékszer, hiszen a felső plató dönthető, oda tényleg fel lehet gurulni az autókkal, amit a beépített kerékékek meg is tartanak egy kis bűvészkedés árán.

Az előbb már nevén neveztem a Kenworth Cabover Aerodyne vontatót, ami a teljes Convoy sorozat egyik legtöbbet „foglalkoztatott” jó munkásembere és a Convoy sorozattal párhuzamosan debütál az 1-75 szériában is 1982-ben, mint MB-45. Areh mester – kéne már neki egyszer küldenem egy láda sört, vagy venni tőle megint ezt-azt hálám jeléül – mind a négy ismert 1-75 szériás Kenworth COE-t jegyzi. Nehéz róla sok érdekességet mesélni, talán csak annyit, hogy mi is ez a Cabover, COE, C.O.E., cab-over, cab over engine – hogy csak azt a pár írásmódot, amivel láttam leírni megemlítsem. A legutolsó verzió ki is bontja a jelentését, „kabin a motor felett”, azaz olyan kivitel, amit mifelénk buldog fülkének emlegetnek. A vontató szerepelt már itt párszor, ha kíváncsiak vagytok a különböző változatokra, akkor a fejlécben a bal felső sarokban lévő keresőbe írjátok be a Kenworth kifejezést!

A CY-1 szerelvény továbbélését 1987-után a Motor City MC-11 ajándék szett biztosítja, amit – na itt segített egy kicsit Charlie Mack – 1988-ban dobtak piacra. Arról Charlie hallgat, hogy ezt meddig gyártották, de az biztos, hogy a pakkban a CY-1-en kívül találunk egy MB-39, BMW E30 Baur-kabrió 323i-t, amiről volt már szó e lapokon, és egy MB-37 Ford Escort XR3i kabriót, amiről viszont még nem, de állíthatom, hogy ami késik, az a vonat!

Matchbox Convoy CY-1 Car Transporter.
Ez is Convoy CY-1 Car Transporter. Fedezze fel az apró különbségeket!
A felső plató dönthető...
...hogy a szállítmány felállhasson.
Teljes a rakomány Firebird-nek látszó tárgyból.
Megvan a dobozuk is, bár eléggé megviseltek.
Az egyetlen Convoy vontatmány, aminek Superfast kerekei vannak.
Motorcity MC-11 ajándékcsomag 1988-ból, két autóval.
Matchbox MC-11 NRFB. Ez egy másik.
Ez meg a hátulja.

Nincsenek megjegyzések: