2009/08/25

A legális és illegális kisautógyártás Magyarországon a '80-'90-es években - Negyedik rész: Illegális másolatok - Metchy

Az előző három részben ismertetett hazai gyártású kisautóknak köszönhetően, a nyolcvanas évek végére a hazai játékpiac Magyarországon egy igen jelentős üzleti szegmensé vált, évi 12-18 milliárd forintos forgalommal. (Ebbe még nem tartozott bele az exportált termékek forgalmi értéke.) Az 1980-as évek első harmadára már erősen megnövekedett kereslet jellemezte a piacot. A hirtelen megugrásának egyik fő oka az volt, hogy ekkor léptek be a hetvenes évek végén született gyerekek a „kisautós korba” . A tendencia jelentős piaci fellendülést hozott magával. Azonban mindezzel együtt a hazai játékkereskedelemre a hiánykereskedelem volt a jellemző, sokszor a nagyon gyenge minőség illetve ennek ellentéte a drága termékek voltak túlnyomó többségben. Ezt az igényt idejekorán felismerve jött létre számos illegális és fél-illegális terméket gyártó és forgalmazó kisipari cég, GMK és játékáruház.


Számos kisipari gyártó egyszerűbbnek találta lemásolni a meglévő modelleket, mint újakat tervezni, így számos esetben a hazai gyártású Siku, Corgi, Matchbox kisautók alkatrészeinek felhasználásával (a még raktáron lévő, illetve a beszállítóktól még bejövő alkatrészeket összeszerelve) vagy egy közkedvelt modell lemásolásával teljesen eltérő színvariációban, de a régi névvel és dobozban forgalmazták a termékeiket (Pl. Matchbox – Metalbox, Siku - Rexi), vagy pedig felállítottak egy gyártósort az „itt felejtett” gépek, öntőformák segítségével, kihasználva a rendszerváltás és a vasfüggöny összeomlásával járó herce-hurcát. Később az így legyártott termékeket dobták piacra a 80-as évek végén, 90-es évek elején nagy számban, viszont igen eltérő minőségben és kivitelben.

Sajnos a fent említett okok miatt e kisautók gyártása erősen alul dokumentált, sok esetben tele van részinformációkkal, így a lenti lista nem lehet teljes. Összeállításánál törekedtem a teljességre, azonban lehettek még ettől eltérő típusú, egyéb illegális másolatok is forgalomban. Ezzel összefüggésben a színvariációkat az illegális másolatoknál nem jeleztem mivel ezek száma a fentiek miatt nagyon széles skálán mozgott. A gyártók és kisautó típusok az alábbiak voltak:

Illegális Metchy:
Porsche 928 (MB)
Jeep CJ-5 (Majorette)



Porsche 928 (MB) (forrás: Breki Finnország)


(forrás: Breki Finnország)

Jeep CJ-5 (Majorette) (forrás: http://zh1968.hp.infoseek.co.jp)


folyt.köv. (Előző rész: Matchbox. Következő rész: Illegális másolatok - Metalcar)

15 megjegyzés:

Sam. Joe írta...

A vicces az, hogy a Mechy Porsche 928 többet tud, mint az eredeti. Van rajta sibeda.

beczl írta...

Lehet hogy szentségtörésnek hangzik, de szerintem pld a Metalcar Hondarora Dunlop gumija is sokkal jobb minőségü, és felirat is van rajta, ellentétben az eredeti MB-vel. Hát igen a hazai innováció felülmúlhatatlan. :-) U.I: RÁJEN blogjába írtam neked commentet a Batmobil-ra ;-)

Sam. Joe írta...

Jaja, jogos. Batmobilt nézem.

RÁJEN írta...

A Jeepek nekem tetszenek!

dancergee írta...

Nahát

Tiszta retro érzésem támadt

"Ezeket" ingencsak guritgattam :)

porsche írta...

Egy 928-t nagyon bevállalnék. Gyerekkoromban volt egy ilyen roncsom, amit utcán találtam.

Névtelen írta...

Porsche: beczl-nek a héten fogok feladni egy felújítottat, de van még 1, amit eladok.:

http://www.vatera.hu/metal_porsche_928_modell_152248551.html

A kereke nem áll rosszul, csak lehet, hoy kopott a belső része. Most már szépen áll :-). A jobb oldali ajtót utólag készítettük rá, mert hiányzott. A bal ajtó szépen nyílik, úgy, ahogy a sibeda is eltolható. Mivel tudom, hogy jó helyre kerülne, neked (tudom, hogy nem sokal kevesebb, de) 250Ft.-ért odaadnám. Ha érdekel, írok e-mail címet....

Andrew0807 írta...

HELP!

Ha valakinek van olyan roncs lamborghini miurája aminek a kaszni a hibátlan csak a többi nem használható az dobjon egy mailt.Az enyémnek felújítás közben eltört a jobb oldali A oszlopa.Nem én voltam a hibás mert már el volt repedve.És miután elrontottam a festést és el keztdmemleszedni megadta a végső döfést neki.Ha alváz nincs az se érdekel.

Előre is köszönöm.

Névtelen írta...

Nem feltétlen kell új kaszni, lehet új oszlopot csináni sasszegből, amit méretrevágsz, és 2 komponensű ragasztóval odaragasztasz.

Andrew0807 írta...

Igazából megvan az eredeti oszlop csak jó lenne egy "stabilabb" darab.

porsche írta...

BogZoo: Köszi, de pont ajtó miatt nem csaptam eddig le rá.

Névtelen írta...

Andrew0807: Ahogy gondolod ;-)

Porsche: OK rendben :-)

Andrew0807 írta...

Már megoldódott.A modellshown az eredmény.

Névtelen írta...

Hali,
Ha az általam készített képeket átvetted, anélkül hogy megkérdezted volna, esetleg megemlítheted, hogy hol találhatók a masinák azoknak, akik szeretnének belöle...

Sam. Joe írta...

Ha elárulod, hogy ki vagy, hol lehet veled felvenni a kapcsolatot és milyen képekről van szó, akkor tudom kezelni a helyzetet.